Když se řekne bramborák, většině z nás se vybaví ten klasický, smažený na pánvi. Je samozřejmě výborný a vždy, když se doma připravuje, mizí doslova pod rukama, které je připravují. Ovšem pokud chcete vyzkoušet něco nového, určitě se vyplatí zkusit zapečený šumavský bramborák. Regionální klasika, na které si pochutnají nejen dospělí, ale chutná i dětem. Připravuje se z brambor, cibule, česneku, vajec, šunky a slaniny… a zapéká se v troubě.

Jak připravit zapečený bramborák se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Pochoutka s vůní česneku a majoránky

Krásně křupavým bramborákům, které voní česnekem a majoránkou, odolá jen málokdo. Obvykle se dělají z nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec a koření a poté se smaží ve větší vrstvě oleje.

Základem jsou brambory

Základní surovinou na přípravu této lahůdky jsou strouhané brambory. Nejlépe využijte brambory typu C, protože jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů. A škrob je skvělým pojivem ve všech těstech. 

Brambory před strouháním řádně omyjte a oškrábejte slupku. Následně je nastrouhejte najemno nebo nahrubo, můžete použít i kombinaci. V tuto chvíli z brambor vymačkejte tekutinu, vložte je do mísy a přilijte trochu horkého mléka. Díky tomu si brambory uchovají svou žlutou barvu. Pak zasypte polohrubou nebo hladkou moukou a řádně vymíchejte, aby později nebyly v těstě hrudky. Dochuťte solí, pepřem, majoránkou a utřeným čerstvým česnekem.

Tip

Místo mouky můžete do bramborákového těsta přisypat strouhanku, budou pak mnohem křupavější.

Jak péct bramboráky

V tomto případě pečte větší a tenké placky, a to do křupava z obou stran na předem rozehřátém oleji na pánvi. Po upečení je položte na papírové ubrousky, zbavíte je tak přebytečného tuku. 

Příprava na zapékání

Vyložte si připravenou zapékací misku šunkou a slaninou a pak upečenými bramboráky. Nalijte na ně několik rozlehaných vajec a posypte několika pokrájenými rajčaty na kolečka. Na závěr zasypte strouhaným sýrem, hodí se nejen eidam, ale i gouda či parmazán. Kdo má rád, může také použít pokrájenou chilli papričku.

Fáze zapékání

Takto připravený pokrm vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a nechte zapékat, dokud nebudete mít vejce v takové konzistenci, kterou máte rádi. V závěrečné fázi lze pustit na chvíli gril, díky tomu dosáhnete báječné křupavé kůrčičky na povrchu. Správně by měla být šunka křupavá a vejce polotekutá. Podávejte nejlépe ihned po upečení.

Čím pokrm opestřit?

Zapékaný šumavský bramborák lze servírovat buď samotný nebo se zeleninovou oblohou. Někdo si ho dá rád i s pečivem, bramborovým salátem či rajskou omáčkou.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.recepty.cz