Brambory, luštěniny, houby a kysané zelí, to jsou suroviny, které patří mezi ty, z nichž se v drsném šumavském kraji vařilo a vaří. Důvod je jednoduchý, jsou zde lehce dostupné, zdravé a zasytí. Z masa se pak dříve používalo to, co bylo zrovna k dispozici. Nejčastěji tak byla na talíři zvěřina a nejrůznější drůbež. Pojďte se šumavské kuchyni podívat na zoubek a jeden skutečně poctivý recept si připravte. Garantujeme vám, že si jej zamilujete.

Zapékejte třeba s masem

Základem je poctivý bramborák, který skvěle zasytí. Aby ale energie vydržela až do večera, není od věci k bramboráku ještě něco přidat. Připravte si směs z vepřových nudliček, lahodného koření a bramborák jednoduše zapečte. Vznikne vám neodolatelná pochoutka. Čím přesně masovou směs na bramborák ochutit k dokonalosti a jak pokrm zkompletovat? Návod najdete ve videu na YouTube kanálu Vaření je zábava:

Zdroj: Youtube

Jak na bramborák

Bramborák je na přípravu snadný, i když existuje spousta receptů v nejrůznějších obměnách. Základem jsou samozřejmě brambory nastrouhané na hrubém struhadle, aby placka krásně křupala. Někdo strouhá brambory na struhadle jemné, ovšem tímto způsobem brambory pustí zbytečně příliš mnoho vody a do těsta se pak přidává o to více mouky. Z nahrubo nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu. Na dvě větší brambory budete potřebovat 1 vejce, 3 stroužky česneku a buď jednu menší cibulku, nebo můžete použít i osvěžující jarní. Česnek prolisujte, cibuli na co nejjemněji nakrájejte (někdo ji do bramborákového těsta strouhá) a promíchejte. Přisypte tolik mouky, kolik je potřeba. Nemusíte to s ní ale přehánět, jde o to, aby těsto drželo hezky pohromadě. Dochuťte kmínem, majoránkou, solí a pepřem a bramboráky usmažte na vrstvě oleje. Dělejte je větší, abyste je mohli posléze obložit náplní.

Do pekáčku s nimi

Od oleje okapané bramboráky vložte do zapékací mísy a obložte je kvalitní slaninou, přidat můžete i šunku od kosti. Doprostřed každého obloženého bramboráku rozklepněte jedno vejce, dejte na něj ještě pár koleček papriky a zlehka zasypte sladkou paprikou. Na závěr přidejte strouhaný sýr dle chuti. Vložte do trouby a zapečte pod grilem.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.idnes.cz