Pokud chcete rozšířit svou sbírku receptů o nenáročný a chutný pokrm, vsaďte na osvědčené speciality populárního a uznávaného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jsou rychlé, plné chuti a zvládne je připravit i každý začínající kuchař. Vyzkoušejte jeho zapékané smetanové brambory.

Jak připravit zapečené brambory s cibulí a slaninou? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Vaříme s mozkem:

Zdroj: Youtube

Stačí jen 5 surovin a koření!

Vzhledem k tomu, že nejsou Pohlreichovy recepty složité, často si vystačíte jako v tomto případě pouze s pár ingrediencemi. Jistě je máte doma, anebo jsou běžně dostupné v každém obchodě. Stejně tak nejsou na pořízení finančně náročné.

Budete potřebovat 900 g brambor varného typu B, 450 ml minimálně 31% smetany ke šlehání, 2 stroužky česneku, 150 g parmazánu, 2 snítky tymiánu na ozdobu, sůl a čerstvě mletý pepř.

Zapékané smetanové brambory

Tento recept připravuje Zdeněk Pohlreich podle tradičního receptu tradičních francouzských brambor.  Tzv. Gratin de pommes de terre anebo Gratin Dauphinois, se dělají bez masa a vždy ze syrových brambor. Podotýká, že se dá tento pokrm podávat nejen jako hlavní jídlo, ale jedná se i o báječnou přílohu.

Příprava brambor

Syrové brambory pečlivě omyjte, oloupejte a nakrájejte na 3 mm plátky. A nyní pozor! Zcela určitě je zalijte studenou vodou, předejdete tak nežádoucímu zhnědnutí.

Smetanový záliv

Následně svařte smetanu s celým oloupaným česnekem na dvě třetiny objemu. Pak dochuťte solí a pepřem, přidejte také nastrouhaný parmazán. Veškeré ingredience řádně promíchejte. Sýr by se měl roztavit. Pokud nemáte zrovna parmazán, lze použít i ementál nebo nějaký kořeněný sýr se zajímavou chutí.

Na řadu přichází tymián

V tuto chvíli sceďte připravené brambory, vložte je do velké mísy, přidejte snítky tymiánu a přilijte ochucenou smetanu. Vše řádně promíchejte a přesuňte do máslem vymazané zapékací formy. 

Pečte do zlatova

Následně vložte brambory do předem předehřáté trouby na 170 °C a pečte zhruba 1 hodinu. Nakonec pokrm ozdobte pár snítky tymiánu a můžete servírovat.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, www.zdenekpohlreich.cz, www.hobbys.cz