Rychlá a chutná večeře za pár korun - to jsou šunkofleky. Mají je rádi jak děti, tak dospělí. Většinou na nich není co zkazit, a proto se do jejich přípravy často a rádi pouštějí i muži.
Myslete na to, aby flíčky byly vaječné. Až je budete vařit, tak jen chvilku, dojdou při pečení v troubě. Než přidáte šunku, uzené nebo salám, osmahněte si ho na cibulce a následně vylijte i s výpekem do flíčků. Zamíchejte, přidejte vajíčka, sůl, pepř a nebojte se klidně i nějaké té bylinky. Skvělá je nasekaná petrželka. Uzeninu kupte u řezníka, aby obsahovala co největší podíl masa.
Šunkofleky pocházejí z Německa, kde se těší oblibě dodnes
Šunkofleky se připravují u nás, v Rakousku a v Německu, odkud pocházejí. Těstoviny však znali již ve starém Římě. Slovo šunkofleky vzniklo z německého slova Schunkenfleckerl, které znamená šunkové flíčky.
Nezapomeňte k šunkoflekům servírovat také kyselou okurku. Ta k tomuto jídlu vysloveně patří. Její kyselá chuť dodá pokrmu ten správný šmak.
Recept na levné šunkofleky:
Suroviny:
olej
100 ml mléko
400 g těstoviny (fleky)
300 g uzeniny
5 ks vejce
sůl
pepř
Postup:
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, ale jen na skus. Poté dáme do zapékací mísy a přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu. Vejce rozmícháme v mléku, osolíme, opepříme a poté těstoviny zalijeme. Pečeme asi 20 minut dozlatova. Podáváme s nakládanými okurkami.
Recept na netradiční šunkofleky:
Suroviny:
300 g těstoviny
200 g šunka
1 lžička sůl
7 g pepř mletý
2 lžíce olivový olej
1 ks mrkev
1 ks cibule
100 g kukuřice
2 ks vejce
100 ml mléko
150 g eidam
Postup:
Těstoviny uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Šunku nakrájíme na kostičky a spolu s najemno nakrájenou cibulí a nahrubo nastrouhanou mrkví je opékáme na oleji. Ke konci přidáme prohřát i kukuřici. Vejce si rozšleháme s mlékem a přidáme 100 g sýra nastrouhaného nahrubo. Těstoviny promícháme se šunkovou směsí, podle chuti osolíme a opepříme. Přendáme do pekáčku a přelijeme vaječnou směsí. Promícháme. Nahoru dáme ještě zbylý sýr a pečeme 30 minut na 200 °C.