Velikonoční mazanec se tradičně peče už na Bílou sobotu, stejně jako i velikonoční beránek, aby byly tyto pokrmy připraveny na nedělní snídani. Ještě před tím, než se mazanec rozkrojil, nosíval se do kostela pro svaté pomazání. Podle toho také vnikl samotný název tohoto pečiva.

Mazanec je symbolem konce odříkání i oslavou nového života. Hod Boží velikonoční, velikonoční neděle byla po dlouhém období půstu prvním dnem, kdy se mohli všichni dosyta najíst. Vždy se pekl buď hladký mazanec, na kterém se před pečením ještě udělal ostrým nožem křížek, jež symbolizoval ukřižování Ježíše, anebo pletený z copanů.

Jak můžete zaplést velikonoční mazanec z 6 pramenů, se podívejte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Vsaďte vždy na ověřený recept

Základem povedeného mazance je vždy kvalitní těsto. Buď zvolte již ověřený domácí recept, nebo zkuste kynuté těsto podle našeho receptu. Jeho příprava je jednoduchá a přípravu snadno zvládnou i začínající hospodyňky. U zapleteného mazance to nikdy nepřežeňte s tekutinou, s řídkým těstem by se vám špatně pracovalo.

Založte si kvásek z droždí

Zhruba půl hodiny před zaděláním těsta si připravte kvásek. Do misky rozdrobte 15 g čerstvého droždí, přidejte 120 g vlažného mléka, 120 g hladké mouky a 5 g cukru. Směs přikryjte čistou utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě. Asi po 20 až 35 minutách by měl kvásek vzejít.

Jednoduché mazancové kynuté těsto

Do mísy dejte kvásek a veškeré další suroviny na těsto. Tedy 150 g polohrubé nebo hladké mouky, jen počítejte s tím, že hladká mouka dělá mírně hutnější strukturu. Přidejte 100 g cukru, 5 g soli, 25 g vanilkového cukru a podle potřeby 40 až 50 g mléka, které přilévejte postupně tak, aby těsto nebylo příliš řídké. Pak těsto umíchejte. Buď ručně, nebo s pomocí robota. Měli byste dosáhnout krásně pružného těsta, které je konzistencí trošku podobné plastelíně a vytváří vzduchové polštářky.

Následně nechte těsto tak 5 až 10 minut odpočívat, poté přidejte 80 g másla pokrájeného na kostičky, 30 g sádla pro lepší vláčnost, špetku muškátového oříšku a kůru z poloviny bio citronu. Těsto pak opět dalších 5 až 10 minut zpracujte. Pokud máte robota, zvolte druhý stupeň rychlosti. Ručně budete těsto vymíchávat déle, ale nikdy tuto fázi nepodceňte. Můžete ho zapracovávat i rukama. Ve výsledku by mělo mít těsto krásně hedvábnou a pevnou konzistenci.

Pak vložte těsto do čisté vymaštěné mísy, přikryjte fólií nebo víkem a nechte v teple ještě tak hodinu kynout, dokud se nezdvojnásobí jeho objem. V polovině kynutí těsto lehce zmáčkněte, přikryjte a nechte opět nakynout.

Jak uplést mazanec

Vykynuté těsto položte na lehce naolejovanou pracovní plochu a lehce ho prohněťte. Následně jej rozdělte na 4 díly. Z nich vytvarujte ve dlaních koule. Obalte je potravinovou fólií a nechte přibližně 10 minut odpočívat. Pak z každé z nich vytvořte válením dlaněmi dlouhý pramen.

Jednotlivé prameny těsta položte přes sebe tak, aby se uprostřed své délky křížily. Dva prameny by tak vždy měly ležet vedle sebe a dva by je měly křížit tak, že pod jedním leží a druhý překrývá svrchu.

Následně jeden z pramenů, který se kříží s příčným pramenem vespod přeložte přes rovnoběžný, který je hned vedle něj. Tímto způsobem pokračujte ve směru hodinových ručiček a překřižte vždy prameny ze všech stran.

Ve chvíli, kdy postoupíte k poslednímu pramenu, pokračujte stejným způsobem proti směru hodinových ručiček. Takto opět pokračujte až nakonec a vždy sousední prameny spojte.

A jde se péct!

Upletený mazanec umístěte na plech vyložený pečicím papírem, lehce oroste vodou a nechte ještě pod utěrkou na teplém místě kynout. Pozor však na průvan a okorání. Zhruba po hodině je potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sekanými mandlemi. Pak mazanec vložte do předem ohřáté trouby na 200 stupňů, ale teplotu snižte na 180 stupňů. Pečte dle velikosti mazance zhruba 30 až 40 minut.

Související články

Zdroje: www.tchiboblog.cz, www.coolinarka.cz, www.pidak.cz