Bramborák, mnohdy přezdívaný také jako cmunda, se připravuje odedávna, přesněji řečeno od 18. století. V té době se začaly prosazovat brambory, kterých je nyní v Čechách požehnaně. Původní recept však prošel už tolika změnami, že jen málokdo ví, jaké ingredience dřív obsahoval. Představte si, že se nejedl naslano, ale nasladko!

Tradiční bramboráčky, které znáte, si můžete připravit podle video receptu, kde uvidíte postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Sladké bramborákové placky

Klasické bramboráky se skládají z brambor, vajec, mouky, soli, pepře, majoránky, mléka a česneku. Dříve však lidé kombinovali brambory s jablky! Na 200 g brambor použijte kilo jablek a 3 lžíce medu. Těsto není přeslazené, ale je tak akorát sladké. Po usmažení servírujte bramboráky pokapané medem či sladkým sirupem.

Dávný recept na Český bramborák

Jiný recept odkazuje na pečení, nikoliv smažení. Uvařené a oloupané brambory nastrouhejte do talíře. V misce smíchejte talíř mletých škvarků, zlehka orestovanou nakrájenou cibuli s petrželkou a rozetřeným česnekem. Poté přidejte majoránku, 3 vejce a jakékoliv maso. Použít můžete pečené, vařené, dušené nebo i rybí.

Pokud žádné maso nemáte, lze připravit bramboráky i bez něj či nahradit ho houbami. Nakonec přidejte trochu strouhané žemličky. Veškeré ingredience smíchejte dohromady a hotové těsto nalijte do vymaštěného pekáče. Dejte péct na 45 minut do trouby. Dříve lidé podávali pečený bramborák se salátem, kompotem nebo černou kávou.

Bramboráky s červenou řepou

Do klasického receptu na bramboráky přidejte ještě červenou řepu a půlku cibule. Tato kombinace vás rozhodně nebude mrzet! Uvidíte, jak si všichni budou pomlaskávat. Červená řepa je sama o sobě sladší než brambora, a proto závisí jen na vás, kolik jí do těsta použijete. Čím větší množství, tím sladší bramborák.

Povidla nahrazená zelím

Chcete připravit bramboráky tak, jak je dělali naši předci? Zapomeňte na kysané zelí a uzené maso. Osmažené bramboráčky (bez česneku) podávejte s povidly nebo jablečným pyré! Jak si ho připravit? Oloupejte a nakrájejte půl kila jablek, která dejte vařit do vody. Poté přidejte 100 g cukru, citronovou šťávu a půl sáčku vanilkového pudinku. Nakonec už jen míchejte, dokud pyré nezhoustne.

Související články

Zdroje: bydlimekvalitne.cz, vitalia.cz, regiony.rozhlas.cz