Máme tolik skvělých receptů na cukroví, že už se pečou jen ty nejvíce známé. Přitom starší recepty nabízejí i snadnou přípravu. Ochutnali jste třeba už někdy Masarykovo cukroví nebo plněné mušličky alias žabí huby? Jsou výborné a originální. Tak neváhejte a pusťte se do jejich přípravy!

Mušličky neboli žabí huby

Jak pečou vánoční žabí huby „Dvě v troubě", se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Z 280 g hladké mouky, 250 g másla a jedno vejce vypracujte hladké těsto, které odložte do lednice přes noc. Druhý den vyválejte z těsta plát o tloušťce asi 2 mm, ze kterého vykrojte kolečka. Ty budete plnit směsí ze 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, špetky citronové kůry a lžíce rumu.

Náplň dejte do středu kolečka a přehněte napůl tak, abyste ji uvnitř schovali. Okraje už jen k sobě přitiskněte a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 170 °C asi 10 minut. Po vyndání z trouby nechte cukroví chvilku vychladnout a poté ho obalte ve vanilkovém cukru.

Masarykovo cukroví

Budete potřebovat 180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, jednu lžíci kakaa a jeden žloutek. Nejprve namočte ořechy do studené vody a po 2 hodinách je nahrubo nasekejte. Spolu s ostatními ingrediencemi vypracujte těsto a ve čtyřech válečkách nechte ztuhnout v lednici nebo v mrazáku. Poté jednoduše válečky nakrájejte na kolečka, která pečte v troubě při teplotě 180 °C asi 8 minut. Po vyndání postupujte stejně jako u plněných mušliček.

Sádlovky s marmeládou

Smíchejte dohromady 170 g hladké mouky, 60 g kakaa a po 150 g sádlo a moučkový cukr. Opět vypracované těsto nechte uležet v lednici do druhého dne. Následně z těsta vytvářejte malé kuličky, které pokládejte na plech. Poté si vezměte vařečku a obráceným koncem udělejte v kuličkách důlky. Vložte do trouby při 170 °C na 10 minut. Po vychladnutí naplňte důlky marmeládou.

Sacher dortíčky

Vypracujte hladké těsto ze 420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 280 g másla, 4 žloutcích, kakaa, vanilky a citronové kůry. Uleželé těsto druhý den vyválejte a vykrojte libovolné tvary, přičemž polovina bude mít vypíchnutý střed. Pečte při 170 °C asi 8 minut a poté nechte vychladnout. Slepujte dva odlišné kousky marmeládou, které nakonec potřete čokoládovou polevou.

Křupavé perníčky

Začneme tím, že v misce smícháme 250 gramů medu s 150 gramy cukru a necháme to povařit, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidáme lžíci mletého badyánu, lžíci skořice, a trošku mletého hřebíčku pro tu správnou vůni. Do této směsi přidáme 500 gramů mouky a 2 vejce. Pak to všechno důkladně promícháme a vytvoříme těsto. To necháme odpočívat a poté ho rozválíme na pomoučeném stolu a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v troubě na 180 stupňů, dokud nejsou krásně zlatohnědé.

Zdroje: fresh.iprima.cz, topvip.cz