Příprava

Nemusíte kupovat speciální vybavení. Vystačíte si se základními domácími spotřebiči, které má doma každý. Zavařovat se dá v troubě, v myčce i mikrovlnné troubě. Je to velice jednoduché, ale musíte dodržet jedno důležité pravidlo. V opačném případě byste mohli po nebezpečném jiskření o troubu přijít. Používejte výhradně víčka se závity. Tlak, který uvnitř trouby na sklenice působí, by ta omniová nemusela vydržet.

Druhý krok se zdá být zbytečný, ale výrazně tím prodloužíte trvanlivost zavařenin a minimalizujete tvorbu mikroorganismů. Sklenice i víčka důkladně vymyjte a odmastěte. Propláchněte je horkou vodou nebo vložte do myčky. Před samotným zavařováním už je ničím neutírejte.

Do sklenic vkládejte zeleninu nebo ovoce, přidávejte připravený nálev nebo po naběračkách vlévejte džem. Dávejte pozor, aby zůstalo hrdlo sklenice suché a čisté. Neplňte je až po okraj a dbejte na to, aby mezi víčkem a zavařeninou zůstala viditelná mezera.

Do mikrovlnné trouby skládejte sklenice tak, aby se nedotýkaly a měly kolem sebe dostatek prostoru. Většinou se zavařuje po třech kusech.

Výsledek

První pokusy se zřejmě nepovedou. Neexistuje přesný návod ani rozpis času, který by určoval, kdy je hotovo. Záleží na výkonu mikrovlnné trouby, velikosti sklenic i druhu zavařovaných surovin. Tuhé potraviny budou potřebovat o pár minut více.

Jedna sklenice měkkého ovoce 3 minuty

Tři sklenice tuhé zeleniny 12 - 18 minut

Sklenička ořechových jader 2 minuty

Od mikrovlnné trouby se nevzdalujte a bedlivě sledujte, co se uvnitř děje. Po skončení zavařování se nenatahujte po sklenicích, ale nechte je chvíli vychladnout nebo použijte silikonové chňapky.