Pokud v kuchyni během zavařování sáhnete místo po cukru po medu, bude se jednat o chuťově mnohem lahodnější řešení, co se ale ceny týče zvolíte výrazně dražší možnost. Zavařování v medu se tak asi nestane ve vaší kuchyni masovou záležitostí, ale u svátečního stolu mile potěší nejednoho hosta.

Vysoké teploty medu neublíží

Med obsahuje pro tělo spoustu prospěšných látek, například přírodní cukry, bílkoviny, enzymy, vitamíny, dextriny a spoustu vitamínů. Nemusíte se bát toho, že bychom kvůli vysokým teplotám o některé pozitivní složky přišly. Teploty přesahující 80 °C sice většinu prospěšných enzymů dokáží zničit, ale jen pokud tento stav trvá déle než hodinu. Vzhledem k tomu, že zavařování je poměrně rychlou záležitostí, med zůstane prakticky beze změny.

Jaké ovoce je pro zavařování nejvhodnější?

Ve výběru ovoce se fantazii meze nekladou. Použít můžete cokoliv, co máte rádi, ať už se jedná o meruňky, borůvky, švestky, jablka, hrušky nebo angrešt a tak dále. V zimě se vám všechno zmíněné ovoce bude jistě hodit, a to nejen pro pečení různých koláčů nebo do ovocných pohárů. Domácí kompoty se zkrátka hodí mít v zásobě ve sklepě nebo ve spíži. Přečtěte si následující recept, ve kterém jsme pro zavařování vybrali hrušku.

Suroviny, které potřebujete

  • zralé, ještě tvrdé hrušky
  • med
  • voda
  • badyán
  • hřebíček
  • kyselina citronová
  • sklenice a víčka

Postup

Hrušky sesbírejte ze zahrádky, umyjte, oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky. Z hrušek vykrojte jaderník a vložte je ihned do vody smíchané s kyselinou citronovou. Díky tomuto triku vám ovoce nezhnědne. Zatím v hrnci přiveďte vodu do bodu varu a hrušky v ní asi minutu povařte a okamžitě po vyndání zchlaďte ve studené vodě. Nálev si připravte z 1 l vody a 700 g včelího medu. Přiveďte k varu a seberte pěnu, která se na povrchu vytvoří. Nálev odstavte z plotny. Do každé sklenice můžete přidat pro výraznější kořeněnou chuť 2 kusy hřebíčku a 1 dílek z hvězdičky badyánu. Pozor ale na badyán! Stačí ho opravdu malý kousek. Okapané hrušky naskládejte do sklenic a zalijte horkým medovým nálevem. Okraje sklenic pečlivě otřete, aby na nich nezůstaly žádné nečistoty. Sklenice uzavřete víčkem a sterilujte při 80 °C po dobu 20 minut. Pak uložte v temnu.

Zdroje: sazenicka.cz, www.jaktak.cz