Švestky k nám přišly někdy v 1. století našeho letopočtu, tedy ještě dříve než Slované. Pocházejí z Kavkazu a odtamtud se rozšířily do Evropy a následně do celého světa. Existuje přes 2000 druhů švestek, ty jsou barevně i tvarově odlišné.

My používáme především švestky domácí. Ty obsahují glukózu, fruktózu, sacharózu, organické kyseliny, a to především kyselinu jablečnou, citronovou, salicylovou a šťavelovou. Pro nutriční hodnotu švestek je důležité, že jsou bohaté na minerální látky. Dále obsahují draslík, fosfor, sodík, vápník, hořčík a železo. Také celou řadu vitamínů. Především pak karoten, vitamín C a riboflavin.

Švestky se mají jíst, když člověk trpí revmatismem, dnou, ledvinovými kameny a poruchami krevního oběhu. Švestky také fungují jako přírodní projímadlo, pokud je tedy jíme nalačno.

Švestky obsahují minimum soli, jsou tedy vhodné i při dietách. V trávicím traktu na sebe vážou nadbytečné tukové látky a ty se pak v těle neukládají. Po konzumaci ve střevech nabobtnají a podporují trávení. Také mají antioxidační účinky. Dále jsou prevencí před osteoporózou a pomáhají při léčbě zlomenin kostí.

Kromě okamžitého zpracování nebo sušení můžete švestky kompotovat. Takový švestkový kompot je na zimu ideální vzpruhou.

Přinášíme vám několik tipů, jak švestky zavařit.

Švestkový kompot

Suroviny

  • švestky

nálev

  • na 1 litr vody 30 až 40 dekagramů cukru krystal

Postup

Omyté ovoce zalijete ve sklenicích nálevem tak, aby švestky byly celé ponořené a sklenice důkladně uzavřete. Sterilují se při teplotě 85 °C 15 až 20 minut podle toho, jak jsou plody tvrdé. Kompoty necháte na utěrce vychladnout otočené víčkem dolů.

Švestky v červeném víně a rumu

Suroviny

  • 1,5 kilogramu švestek
  • 4 deci červeného vína
  • 2 deci jablečného octa
  • 75 deka cukru krupice
  • 1 celá skořice
  • 1 deci rumu – tuzemáku

Postup

Švestky omyjete, rozpůlíte a odstraníte z nich pecky. V hrnci smícháte víno, cukr, ocet a skořici a víno přivedete do varu. Pak přidáte švestky a krátce je necháte provařit. Hrnec sundáte ze sporáku, přidáte rum a vše promícháte.

Švestky i s nálevem přendáte do sklenic, ty zavíčkujete a necháte sterilizovat v teplotě 80 °C maximálně 10 minut. Sklenice pak necháte vychladnout otočené dnem nahoru.

Švestková povidla

Suroviny

  • 3,5 kilogramu švestek
  • 0,25 litru octa
  • 50 deka cukru krupice
  • 0,5 deci rumu - tuzemáku

Postup

Švestky omyjete, rozpůlíte, vypeckujete a rozmixujete, smícháte je s octem a cukrem a necháte přes noc uležet. Pak je necháte vařit přibližně 4 hodiny na mírném ohřevu – nemíchejte je!

Po uvaření hrnec odstavte ze sporáku, švestky důkladně rozmíchejte a přendejte do sklenic. Povrch švestek v každé sklenici polijte trochou rumu, sklenice uzavřete a maximálně 10 minut je zavařujte v teplotě 80 °C. Pak sklenice nechte vychladnou – v tomto případě je neotáčejte víčkem dolů.

Zdroje: hobby.magazinplus.cz, www.dumazahrada.cz, www.receptyprimanapadu.cz