Domácí okurky, rajčata, cukety či ovoce ze zahrádky chutnají výborně čerstvé. Sníst celou úrodu naráz ale asi jen tak nezvládnete. Proč si v zimě nevychutnat okurky v kyselém nálevu, domácí kečup, zeleninovou směs pod maso nebo na špagety či ovocné kompoty a marmelády? Vše snadno zavaříte pomocí pečící trouby.

Jak správně zavařovat v troubě

Jestli jste v zavařování v troubě začátečníky, pečlivě si prostudujte doporučení výrobce, který často na tuto alternativu v používání trouby myslí a poskytuje podrobné informace. Pro sterilizaci v troubě se dá využít trouba plynová, elektrická i horkovzdušná, postup je podobný, ale liší se v nastavení teploty a délce zavařování. Výhodu mají jednoznačně vlastníci elektrické trouby, u které můžete přesně nastavit a kontrolovat teplotu pečení. U plynové trouby je vyladění optimální teploty obtížnější, správný postup musíte vyzkoušet a optimalizovat podle konkrétního typu trouby. Koneckonců, každá trouba peče trochu jinak.

Příprava sklenic na zavařování v troubě

Než se pustíte do samotného zavařování, věnujte dostatečnou pozornost přípravě sklenic a víček. Nedostatečně čisté a vysterilizované sklenice mohou zhatit veškerou vaši námahu, obsah po čase zkvasí nebo chytne plíseň. Prohlédněte víčka, zda jsou čistá, nejsou zdeformovaná a budou dobře těsnit. Spolehlivější je vsadit na šroubovací víčka, která jsou odolnější. Sklenice pečlivě vymyjte, vypláchněte v horké vodě a před naplněním nejlépe vysterilizujte. Toho samozřejmě docílíte například vyvařením sklenic ve vodě, použít se ale dá i trouba. Při jednom nahřátí trouby tak vysterilizujte sklenice a můžete pak ihned zavařovat. Připravte si hluboký plech, do kterého napustíte asi 2 až 3 cm horké vody. Naskládejte do něj zavařovací sklenice i víčka a nechte sterilizovat 10 až 15 minut při teplotě 100 °C. Horké vytažené sklenice jsou uvnitř suché a můžete je ihned plnit potravinami připravenými k zavařování.

Vzhůru na zavařování

Zavařovací sklenice naplňte a dobře uzavřete. Na hluboký plech nalijte asi 2 cm horké vody a vyskládejte na ně naplněné sklenice. Voda by neměla být vroucí, neprohřátým sklenicím by hrozilo prasknutí. Na dno plechu je také možné umístit starou utěrku nebo hadřík a teprve potom vložit sklenice. Zavařovačky dávejte dostatečně daleko od sebe tak, aby se vzájemně nedotýkaly a také se nesmí dotýkat okraje plechu. Celková doba zavařování a nastavená teplota závisí na typu trouby, na druhu ovoce nebo zeleniny i na velikosti použitých sklenic. Nezapomeňte dbát na bezpečnost při manipulaci s plechem, horkou vodou i sklenicemi.

Jaký máte typ trouby?

U elektrické trouby zvolte režim horní a dolní topné těleso a teplotu 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1 nebo 2, v tomto případě budete muset trochu experimentovat a vyzkoušet si optimální nastavení. Ovocné zavařeniny, kompoty a marmelády při této teplotě zavařujte 45 až 50 minut, okurky nechte v troubě ještě o deset minut déle. U multifunkčních (horkovzdušných) trub zvolte režim horký vzduch s ventilátorem a teplotu 150 °C. Ovocným zavařeninám stačí při této teplotě 30 až 35 minut pobytu v troubě, okurky a jinou zeleninu nechte zavařovat po dobu 45 minut. Po uplynutí této doby troubu vypněte a sklenice nechte ve vypnuté troubě ještě 30 minut, poté je vyjměte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po vychladnutí otočte zpět a na každé víčko ťukněte nehtem. Správně dolehlé víčko bude vydávat jasný zvuk, nedokonale utěsněné pak zvuk dutý.