Plody morušovníku – moruše nebo morušky – se tradičně používaly k barvení, v léčitelství i v kuchyni. Usušené a rozemleté moruše se používaly i jako mouka, která se přidávala do těsta. Plody se přibarvovala vína.
Moruše jsou ovšem chutné i syrové. Můžeme si z nich připravit také šťávy, sirupy, kompoty, marmelády nebo víno.
Pokud je dobře usušíme, jsou velmi trvanlivé a dokáží nahradit cukr – naši předkové je rozemílali a sladili jimi koláče a kaše.

Léčivé účinky plodů

  • působí proti bolestem v krku a podporují odkašlávání
  • pomáhají při vyprazdňování střev

obsahují vitamin C, E a vitaminy skupiny B, pektiny, karoten, organické kyseliny a minerální látky jako draslík, fosfor, křemík, železo, hořčík i vápník.


Sirup z moruší

Potřebujeme

  • 1 l morušové šťávy
  • 250 ml vody
  • 800 g cukru
  • šťáva ze dvou citronů

Jak na to

  1. Plody moruší rozmačkáme a vylisujeme z nich šťávu.
  2. Ve vodě povaříme cukr a přidáme do ní šťávu z moruší a citronů.
  3. Povaříme a plníme do láhví.

Morušový kompot

Na nálev potřebujeme

  • 1 l vody
  • 400 g cukru

Jak na to

  1. Moruše opereme, vsypeme do vymytých sklenic a zalijeme horkým nálevem.
  2. U bílých moruší přidáme do nálevu 5 g kyseliny citronové.
  3. Skleničky uzavřeme a sterilizujeme 15–20 minut při 90 °C.

Zajímavá je i kombinace s jiným druhem ovoce, výborný je třeba rybízovomorušový kompot nebo moruše s meruňkami.

Morušová marmeláda

Potřebujeme

  • 1 kg moruší
  • 500 g cukru
  • 2 g kyseliny citronové
  • 1 balíček želírovacího přípravku

Jak na to

  1. Moruše omyjeme, rozmačkáme je vidličkou a za stálého míchání je při mírné teplotě rozvaříme.
  2. Postupně přidáváme cukr.
  3. Nakonec přisypeme želírovací přípravek a ještě zhruba 10 minut povaříme.
  4. Před ukončením varu přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžičce vody.
  5. Horkou marmeládu plníme do sklenic, uzavřeme, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Obdobou této lahodné marmelády je směs moruší s jablky v poměru 1:1.