Bylinkový olej lze ho připravit z bazalky, rozmarýny, majoránky, tymiánu, saturejky, kopru, koriandru, fenyklu…zkrátka z jakékoli aromatické rostliny, kterou máte po ruce. Je to skvělý způsob, jak uchovat chuť i prospěšné látky bylinek. Olej je skvělé dochucovadlo salátů, marinád či omáček i originální dárek

Bylinkový olej

  • Na půl litru za studena lisovaného olivového oleje použijte přibližně čtyři lžíce bylinky.
  • Roztlučte ji v hmoždíři, přidejte trošku oleje a znovu utřete. Spolu se zbylým olejem vlijte do láhve, dobře uzavřete a nechte stát dva týdny na slunném místě.
  • Každý den směs protřepte a nakonec přeceďte.Pokud do hotového oleje vložíte snítku příslušné bylinky, bude nejen pěkně vypadat, ale poslouží i coby etiketa.

Bylinkový ocet

Stejným postupem připravíte i bylinkový ocet – vhodným základem je ocet vinný či jablečný. Před smísením s bylinkami jej mírně zahřejte (ale nevařte), látky z bylinek se pak do něj snáze uvolní.