Připravit si doma ovocnou přesnídávku není nijak složité, ovoce je během září snadno dostupné a je škoda ho nechat zkazit. Domácí přesnídávky zachutnají vám i dětem a vzpomínku na léto si uchováte ve skleničce i přes dlouhé zimní měsíce (tedy jestli je dřív nesníte, mizejí rychlostí blesku). Při jejich přípavě zužitkujete i padané ovoce, které se usklanit nedá a podléhá rychlé zkáze. Nikdy však nepoužívejte ovoce nahnilé, ani odkrojením závadné části se nezbavíte škodlivých mykotoxinů.

Naše návody jsou na přesnídávky pro nejmenší děti od půl roku, proto v nich nenajdete žádné nadbytečné sacharidy, zahušťovadla nebo konzervanty, dosladit nebo okořenit si je však můžete podle vlastní chuti.

Základní přesnídávka z jablek

Přesnídávku z jablek můžete konzumovat jen tak samotnou, nebo si do ní přimixovat banán či jiné ovoce, přidat oříšky, strouhanou čokoládu, perník, jogurt...

  • 5 kg jablek
  • trocha vody
  • tyčový mixér
  • skleničky na přesnídávky (množství stačí asi na 15 skleniček od jogurtu)

Nejpracnější části postupu je čištění ovoce, jablka je potřeba oloupat, zbavit jádřinců a nakrájet na menší kousky. Pokud vám slupky nevadí, neloupejte je, obsažené pektiny ještě napomohou zahuštění celé směsi. Kousky jablek dejte do širšího kastrolu, ze kterého se bude snadněji odpařovat voda. Podlijte trochou vody tak, aby jablka byla ponořená asi do jedné čtvrtiny a duste na mírném plameni, občas promíchejte.

Po 20 minutách odstavte z ohně, jablka zmenšila svůj objem asi o třetinu,
jsou povolená, ale ne úplně rozvařená. Hmotu rozmixujte na hustší kaši. V této fázi můžete oddělit jablka do menších hrnců a přidat další sezónní ovoce, například hrušky, švestky, broskve, případně dosladit přimícháním rozmixovaného banánu.

Připravenou přesnídávkou naplňte skleničky, které je v tomto případě lepší zavařit. Řádně očistěte hrdlo skleničky, uzavřete a umístěte je do hrnce, sterilujte asi 20 minut od dosažení bodu varu. Poté zavařené přesnídávky vyjměte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Dýňová přesnídávka

Dýně je neutrální sladší chuti a v kombinaci s jablky je velmi dobrá. Pro starší děti nebo dospělé přesnídávku vylepšete pudinkovým práškem nebo trochou vanilky a přislaďte.

  • 3 kg dýně
  • 3 kg jablek
  • tyčový mixér
  • skleničky

Dýni nakrájejte nebo nastrouhejte, jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Společně duste s trochou vody asi 20 minut. Poté rozmixujte tyčovým mixerém, plňte směs do skleniček a zavařte.

Dýňovou přesnídávku můžete připravit i samotnou, i když jablka přidávají nakyslou pikantnost celé přesnídávce a ta je pak svěží a dobrá. Pokud se vám zdá přesnídávka málo hustá, lze přidat dva vanilkové pudinky rozmíchané v trošce vody a vše povařit, případně můžete směs osladit a ozvláštnit vanilkou nebo vanilkovým extraktem a citrónovou šťávou.

Mrkvovo-jablečná přesnídávka

Mrkev s jablíčkem je klasika, sladkost mrkve a nakyslost jablíček tvoří kombinaci, která se neomrzí ani v dospělosti.

  • 1 kg mrkve
  • 3 kg jablek
  • tyčový mixér
  • skleničky

Jablka připravte stejně jako v předchozích receptech. Mrkev oloupejte, nakrájejte na kolečka a vařte do změknutí ve vodě. Množství vody nemusíte hlídat jako u jablíček, přebytečná voda z mrkve se slije. Mrkve bez vody přidejte k jablečné směsi, rozmixujte, naplňte do skleniček a sterilujte.

Vylepšenou přesnídávku pro dospěláky připravíte povařením celé skořice a hřebíčku společně s jablky, dál můžete přesnídávku dosladit nebo přidat mletou skořici.