Už jste slyšeli o zavřeninách? Pokud chcete mít doma v zimním období v zásobě chutné letní bobuloviny, nemusíte je jen zavařovat. Jsou i další způsoby, jak si je můžete uchovat. A dokonce mnohem výhodnější! Zavřeniny vám uspoří nejen čas, ale ovoce si navíc uchová mnohem více prospěšných látek a nebude plné cukru.
Jak na šetrné konzervování ovoce? Na zajímavé tipy se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu ZAHRADA:
Co jsou zavřeniny
Zavřeniny jsou odvozeny od slova „zavírat“, což vypovídá o všem. Tato metoda tedy není o zavařování, ale o pouhém zavírání. Díky tomu si doma vyrobíte superzdravé pochoutky obsahující enzymy, které podporují správné trávení i silný imunitní systém. Tento způsob zpracování je vhodný hlavně pro bobuloviny jako je rybíz, angrešt, josta nebo borůvky.
Ovoce zfermentuje
Jedná se vlastně o metodu vědmy Anastazie z knihy Vladimíra Megreho. Důležitým faktorem tohoto způsobu uchování ovoce je fermentace, díky které se po dobu „zavření“ bude daným plodům postupně vyvíjet a měnit chuť. Stejným způsobem lze uchovat i bylinky a jedlé květy, jedná se o dokonalé dochucovadlo polévek nebo čerstvých salátů.
Dokonale čisté sklenice
Než se do výroby zavřenin pustíte, připravte si sklenky a víčka. Dejte přednost spíše menším sklenkám, protože je po otevření budete moci rychleji spotřebovat. Měly by být absolutně čisté, aby se později zavřené ovoce nekazilo.
Nejprve sklenky umyjte, následně i sterilizujte v troubě na 180 °C, použít můžete i horkou páru. Pak každou z nich důkladně vytřete do sucha. Pevně uzavřené víčky vložte sklenice do košíčku vystlaného čistou utěrkou a druhou je zakryjte. Budou chráněné před případnými nečistotami. Teprve v tuto chvíli se s nimi vydejte na sběr daného ovoce.
Na sběr máte 15 minut
Sklenku na ovoce otevřete až u keříku s ovocem a postupně do ní vkládejte jen uzrálé a nepoškozené plody. V tento moment záleží na vaší zručnosti, protože byste měli nejpozději do čtvrt hodiny naplněnou sklenici opět uzavřít. Ovoce nikdy neoplachujte vodou a dbejte, abyste zbytečně nepoškodili slupku. Klidně však na něm můžete ponechat drobné stopky.
Víčko pevně utáhněte
Jakmile máte skleničku plnou, sklenici uzavřete a víčko pevně utáhněte. Klidně lze v tomto případě využít pomocníka v podobě kuchyňské pomůcky na dotahování zavařovacích víček.
Nechte ovoce „pracovat“
Takto zavřené ovoce uložte do spíže, nejlépe do chladu a temna. Ideálním řešením je například sklep. Fermentace tak bude probíhat pomalu. Pokud však tuto možnost nemáte, v teplejších lokalitách se kvašení bude o něco rychlejší. Pokud chcete proces urychlit, postavte sklenky s ovocem na slunné místo, například na parapet na okně.
Kdy je zavřeninu možné konzumovat
V podstatě za cca 14 dní lze fermentované ovoce plně využívat v kuchyni. Skleničky s ovocem skladujte v chladnější místnosti, a to i na světle. Ovoce sice trošku zesvětlá, ale pustí trochu chutné šťávy. Fermentací se z bobulovin uvolní cukr a ovoce získá lehce nakyslou chuť.
Trvanlivost
Pokud sklenici neotevřete, vydrží zavřené plody v dobré kondici i celý rok. A to i bez použití cukru, chemie a vysokých teplot, které se využívají při zavařování.
Zdroje: www.nkz.cz, www.jimejinak.cz