Bramborová kaše je taková česká klasika, kterou mají v oblibě hlavně děti. Hodí se ke spoustě pokrmům, jak masových, tak nemasových. Myslím, že nikoho nemůže urazit ani kaše s párkem.
Zbylou bramborovou kaši můžete smažit nebo třeba zapéct. A rodina ani v nejmenším nebude tušit, že je to vlastně zbytek z oběda.
Bramborové placičky z kaše
Co budete potřebovat:
- bramborová kaše
- hrubá mouka
- vajíčko
- tvrdý sýr
- koření na mleté maso
- sůl
- uzenina
Postup: nastrouhejte si sýr, nakrájejte uzeninu. Do vychladlé kaše zamíchejte vejce, uzeninu, sýr, koření na mleté maso a zahustěte moukou. Podle potřeby osolte. Vznikne vám těsto (musí být tvárné), z kterého udělejte menší placičky. Smažte na oleji dozlatova. Po placičkách se jen zapráší, nemusíte mít obavy.
Sýrové lívance ze zbylé kaše
Ingredience:
- kaše
- 100 g nivy
- stroužek česneku
- kousek pórku
- 100 ml mléka
- pepř
- sůl
- hrubá mouka
- 2 vejce
- olej na smažení
Jak na to: do misky dejte kaši a šlehejte s vajíčky. Dále přilijte mléko a po troškách přidávejte nastrouhanou nivu, rozdrcený česnek a nakrájený pórek. Zahustěte moukou, aby těsto bylo podobné bramborákovému. Osolte a opepřete dle chuti a nechte těsto odpočinout. Po půl hodince promíchejte, zkontrolujte hustotu a chuť, pokud něco nevyhovuje, těsto upravte.
Zbývá už jen rozžhavit sporák a hodit na pánev. Smažte po obou stranách dozlatova.
Krémová polévka
Máte pravdu, zní to dost podivně. Ale zkuste jí a uvidíte jak je dobrá.
Suroviny:
- kaše
- máslo
- mléko
- cibule
- olej
- tymián - čerstvý
- stroužek česneku
- voda (lépe vývar)
Postup: cibuli si nakrájejte najemno, rozdrťte česnek. Do hrnce hoďte máslo s olejem a opečte česnek s tymiánem. Cca po dvou minutách tymián vylovte z hrnce a přidejte k česneku cibuli, kterou nechte zesklovatět. Poté přidejte bramborovou kaši, mléko, vývar a míchejte, nakonec osolte a opepřete. Tuto směsici přibližně 10 minut zahřívejte. Rozmixujte polévku a podávejte!
Zapečená kaše
Co si připravit:
- 2 vejce natvrdo
- 8 plátků anglické slaniny
- strouhaný sýr
- půl kila kaše
Jak postupovat: vejce si nakrájejte na plátky. Kaši dejte do vymazaného pekáčku. V kaši vytvořte prohlubeniny, do kterých dejte slaninu a plátek vejce. Povrch zasypte sýrem a dejte do trouby zapéct.
Zdroje: zachranjidlo.cz, www.receptnajidlo.cz, www.jenzeny.cz