obrázek z archivu ireceptar.cz

Zdravá a chutná pohanka: recepty a pěstování

Pohanka je znovu objevovanou potravinou, která v kuchyni našich babiček byla docela běžná. Je chutná i zdravá, poskytuje užitečné a zdraví prospěšné látky v té nejlepší formě. Hodí se k přípravě polévek, kaší, pomazánek, rizot, lívanců, jako příloha. A můžete ji i snadno pěstovat.

Pohanka jedlá (Fagopyrum esculentum) je až metr vysoká vzpřímená jednoletá rostlina. Nepatří botanicky mezi obiloviny, ale je spřízněna se šťovíkem a s rebarborou. Pochází pravděpodobně z Číny. Dnes se ve velkém rozsahu pěstuje v USA, v Kanadě, ve Francii, v Rusku i na Ukrajině, kde je jako „greška“ velice oblíbená. Když pohankou obohatíme i svoji kuchyni, rozhodně neprohloupíme!

pohankapohankaAutor: Archiv ireceptar.cz

Všestranně užitečná rostlina

Pohanka je odedávna pěstována pro plody, nutričně cenné,  tmavohnědé trojboké nažky. Po opražení mají jemně oříškovou chuť. Růžové květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství a poskytují bohatou pastvu včelám. Med z pohankových květů je tmavý a má zvláštní nezaměnitelnou chuť. 

Pohanka pro zdravé cévy

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Pohanková mouka neobsahuje lepek a proto vhodnou surovinou pro bezlepkovou dietu.

Nať i nažky obsahují rutin, který je nezbytný pro stavbu cévních a žilních stěn, udržuje jejich pružnost a snižuje vysoký krevní tlak.

Plody dále obsahují sacharidy, bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, vlákninu, vitaminy skupiny B, velké množství vápníku, draslíku a fosforu. Jsou nutričně velmi hodnotné a zároveň dietní.

Jak pěstovat pohanku?

  • Vysévá se přímo na záhon v dubnu a v květnu.
  • Je velmi nenáročná. Půdy jí svědčí chudé s nízkým obsahem živin.
  • Nenapadají ji choroby ani škůdci.

 

Sklizeň

Nažky dozrávají postupně, na sklonku léta. Sklízíme je ručně a uložíme je v chladu a v suchu. Jejich tvrdé a lesklé osemení je třeba před využitím oloupat. Pohanka se proto v obchodech prodává i již loupaná.

Pohanku můžeme semlít na zdravou mouku, kterou však musíme přesít. Je výtečná například na přípravu palačinek, nebo jako přísada k běžnému pečení, na vdolky, chléb...

pohankapohankaAutor: Archiv ireceptar.cz

Základní úprava pohanky

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Před kuchyňskou úpravou pohanku pražíme, aby ztratila trpkost a získala jemnou oříškovou chuť.

  • 200 g pohanky
  • 5 lžic másla nebo oleje
  • 600 ml vody
  • sůl

Na rozpuštěném tuku za stálého míchání rychle opražíme pohanku.

Když mírně ztmavne, přidáme vodu se špetkou soli. Nádobu přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi čtvrt hodiny.

Hrnec odkryjeme a necháme odpařit přebytečnou tekutinu. Semena obyčejně jemně popraskají a mírně nabobtnají.

Takto připravená pohanka je skvělou přílohou i základem karbanátků, sladkých i slaných nákypů, lze s ní zahustit polévky. 

Pohankové palačinky

  • 250 g pohankové mouky
  • 600 ml vody nebo mléka
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • (případně špetka jedlé sody pro nadýchané těsto)

Z uvedených surovin metlou vypracujeme řidší palačinkové těsto a necháme je dvacet minut odpočinout.

Teflonovou pánev jemně potřeme kvalitním olejem a vlijeme odměřené množství těsta. Palačinky smažíme po obou stranách.

Ještě teplé je potíráme zavařeninou, případně je posypeme nasekanými ořechy, plníme tvarohem, případně i slanými náplněmi, sýrem, nebo špenátem.

Akční letáky