Zdroje: recepty.aktuality.sk, supervideorecepty.cz

I pizzu lze udělat zdravěji

Nechejte se inspirovat trenérem fitness Alešem Lamkou a jeho rychlými pizzami. Aleš se pochlubil, jaké pizzy vyzkoušel i jak jeho pokusy dopadly.

Zdroj: Youtube

Jak připravit zdravější korpus na pizzu?

Jiné pizzy, které obsahují málo kalorií, můžete připravit z tvarohovo špaldového těsta nebo za použití mandlové mouky. Docela jiná variace na pizzu je těsto cuketové, které je sice velmi zdravé, ale také rozpadavé. Vyzkoušejte všechna těsta a sami rozhodněte, který základ na pizzu si najde místo ve vašem jídelníčku.

Příprava těchto těst není nijak náročná. Díky tomu, že je v nich minimum nebo žádné množstí pšeničné mouky, tedy také lepku, nemusíte ani myslet na kynutí. Většinou stačí jen veškeré ingredience dobře promíchat v misce, anebo si udělat těsto zcela bezpracně pomocí kuchyňského robota.

Těsto pak rozprostřete na pečicí papír pomocí lžičky. Jestliže se hodně lepí, pomožte si namočením lžičky do vody. Těsto se snažte udělat tenké, aby se dobře propeklo. Pokud máte obavy především u hodně vlahých těst, jako je to z cukety, můžete napřed upéct korpus, pak jej teprve potřít omáčkou a obložit a zapéct pod grilem.

V tom případě pečte zhruba 10 minut na 200 °C a pak ještě jednou po přidání oblohy. Pamatujte, že ne všechny trouby jsou stejné, proto je nutné pizzu v troubě sledovat. Zpravidla se peče pizza na vysokou teplou a krátce.

Zdravá domácí pizza tříkrát jinak

Zdravější varianty těsta však nabízejí možnost, jak si připravit doma jídlo podobné pizze. Použijte oblíbené ingredience, které můžete nakombinovat podle vaší speciální diety či preferencí. Samozřejmě dobrý rajčatový základ dělá divy, stejně tak chutný výrazný sýr anebo použijte jemnou mozzarellu.

Nikdy nezapomeňte na koření. Aby byla pizza chutná, nemusíte na ni naložit centimetrovou vrstvu ingrediencí. Naopak. Vychutnejte si kvalitní suroviny, které dobře dokořeníte.

Recepty na zdravější variantu domácí pizzy

Tvarohové těsto

Na přípravu tvarohovo špaldového těsta budete potřebovat zhruba 100 g tvarohu, 30 g špaldové mouky, bílek z jednoho vejce, pepř a sůl. Všechny ingredience dobře promíchejte a nechejte čtvrt hodiny odležet, aby špaldová mouka natáhla vláhu.

Cuketové těsto

Cuketovou pizzu můžete připravit i na pánvi. Jak již bylo řečeno, zvažte upečení korpusu a pak až obložení. Právě cuketové těsto nedrží dobře pohromadě. Pokud uděláte korpus hodně silný, vznikne spíš koláč.

Nastrouhejte cuketu, osolte ji a nechejte chvilku stranou pustit šťávu. Pak ji dobře vymačkejte a přidejte k ní 1 celé vejce a dvě lžíce polohrubé mouky.

Jídlo podobné pizze lze připravit i na pánvi. Na oleji smažte cuketové těsto z jedné strany zhruba 4 minuty, pak otočte, obložte sýrem, tenkými plátky rajčat a posypejte oreganem. Také druhou stranu smaže zhruba 4 až 5 minut.

Těsto z mandlové mouky

Na těsto na "low carb" pizzu z mandlové mouky budete potřebovat půl hrnku mandlové mouky, půl hrnku tvrdého nastrouhaného sýra, dvě lžíce ricotty, lučiny či tvarohu a 1 vejce. Všechny tyto ingredience dobře promíchejte a nechejte chvilku odstát. Lžicí roztáhněte na pečicí papír. Pro lepší výsledek můžete také tento korpus upéct zvlášť, nicméně i pečení už obložené mandlové pizzy je možné.

Související články