Podle statistik průměrný Čech přibere po Vánocích 0,5 – 3 kilogramy váhy. Ostatně, není se čemu divit. Sezení u televize doplněné neustálým přísunem sladkostí, chlebíčků, řízků či jiných pochutin, si vybere svou daň. A když k tomu ještě připočítáte alkohol, který je sám o sobě kalorickou bombou, není se čemu divit. Výživoví terapeuti proto všem milovníkům Vánoc doporučují proložit sváteční chvíle u pohádek nějakou tou svižnou procházkou. A když už jde o cukroví, tak raději zvolit zdravější variantu sladkostí. Tady je malá inspirace…

Milujete vosí hnízda? Inspirujte se receptem šéfkuchaře Romana Pauluse z Kulinářské Akademie Lídlu. Více na kanále YouTube.

Zdroj: Youtube

Žitné perníčky

Jsou voňavé, chutné a na rozdíl od těch z klasické pšeničné mouky vás i nadlouho nasytí. Dopřejte si je ve velkém. Jak na to: V kuchyňském robotu smíchejte  400 g hladké žitné mouky, 150 g másla, 4 vejce, 100 g javorového sirupu, 140 g třtinového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce perníkového koření a 1 lžičku jedlé sody. Vzniklé vláčné těsto zabalte do fólie a nechte v lednici přes noc odpočívat. Poté z něj vyválejte 3 milimetry silnou placku. Z ní pak vykrajujte různá kolečka, stromečky, měsíčky, hvězdičky… Všechny kousky dávejte na pekáč vyložený pečícím papírem. Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180 °C  asi deset minut. Upečené perníčky nechte vychladnout a ozdobte bílkovou polevou.

Vanilkové rohlíčky

Rakušané  toto cukroví každoročně pečou jako vzpomínku na vyhraný boj proti nájezdným Turkům. Málokdo ale ví, že rohlíčky vlastně měly znamenat „měsíčky“ (tedy půlměsíčky) – symbol muslimské víry. Dnes toto cukroví patří mezi nejoblíbenější a vy si ho můžete dopřát ve zdravější variantě. Jak na to: V robotu zpracujte 300 g špaldové mouky, 200 g másla, 100 g vlašských ořechů (pokud nemáte, můžete použít i mandle), 2 žloutky, 1 vanilkový lusk a 60 g třtinového cukru. Těsto rozdělte na deset dílků a z každého vyválejte váleček. Z něj pak malé kousky dejte na plech ve formě rohlíčků. Vanilkové cukroví pečte v předehřáté troubě 180 °C zhruba 15 minut.

Kokosové kuličky s rýží

Jsou rychle hotové a hodně dobré!  Jak na to: Předvařte 180 g rýže a nechte ji vychladnout. Smíchejte ji s 60 g medu, 40 g strouhaných mandlí, 50 g strouhaného kokosu a 1 lžičkou vanilkového extraktu. Hmotu uložte na hodinu do lednice a vytvarujte z ní kuličky, které následně obalte v kokosové moučce. Hotové cukroví skladujte v lednici. Sní se co by dup!

Související články

Zdroje: https://jimezdrave.cz, www.notino.cz