obrázek z archivu ireceptar.cz

Zdravé klíčky z římského hrnce

Suchá semena jsou zásobárnou bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitaminů a enzymů. Při klíčení semen se tyto látky aktivují a zvyšuje se jejich obsah. Naklíčená semena jsou proto jedinečným zdrojem vitamínů a dalších cenných látek, dostupným po celý rok, chutným a levným.

Naklíčená semena jsou napěchovaná vitamíny, minerálními látkami a zdraví prospěšnými enzymy. Látky, které vznikají při probuzení semen k životu, velmi prospívají lidskému tělu. A v zimě, kdy je o  čerstvé vitamíny nouze (ovoce a zelenina je dlouhým skladováním či umělým dozráváním velmi rychle ztrácí), jsou naklíčená zrna ideální a přitom levnnou fintou, jak doplněnit vitamíny v jídelníčku.

Jaká semena nejlépe klíčí a jak?

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Semena nesmějí být chemicky ošetřena!

Můžeme využít klíčky různých semen: fazole, pšenice, žita, ovsa, čočky, hrachu, hořčice, sóji, sezamu, pohanky, munga, řeřichy, alfalfy (vojtěšky).

Na klíčení jsou nejvhodnější semena s vysokou klíčivostí. Nejsnáze je seženeme v prodejnách zdravé výživy nebo v zahradnických potřebách. Každý druh má svou specifickou chuť i vůni. Nemělo by tedy být obtížné najít svůj oblíbený druh semen. 

 

KlíčkyKlíčkyAutor: Archiv ireceptar.cz

 

KlíčkyKlíčkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Římský hrnec, ve kterém lze péci maso bez tuku, můžeme využít pro nakličování semen. Poklice zamezí působení světla a klíčky budou křehké a jemné. Podobně jako speciální nakličovadlo je římský hrnec vyroben z neglazované pálené keramiky, která jímá vodu a postupně ji předává klíčíčím zrnům.

Jak postupovat

  • Římský hrnec namočíme i s poklicí na půl hodiny do dřezu s vodou.
  • Pak na dno hrnce položíme čtyři špejle a na ně vrstvu kuchyňských papírových ubrousků. Buničina či vata není vhodná!
  • Dno zalijeme nízkou vrstvou vody, na vlhké ubrousky nasypeme máčená zrna a hrnec přikryjeme poklicí.
  • Denně podložky nadzvedneme, semena na sítku krátce propláchneme tekoucí vodou a vrátíme do hrnce i s ubrousky. Dolijeme vodu a opět zakryjeme znovu namočenou poklicí.
  • Semínka nesmějí zaschnout, ale také se nesmějí ve vodě „utopit“. Vyklíčit by měla během tří dnů. Výhonky necháme ještě dva dny vyrůst a potom je můžeme seřezávat.
  • Chceme-li konzumovat celé klíčky i s rovněž zdravými semeny, semínka vložíme do sklenice, zalijeme studenou vodou a necháme do rána nabobtnat. Druhý den vodu vylijeme a semínka propláchneme na sítku. Postup denně opakujeme a za dva až tři dny můžeme konzumovat.

Klíčky pro zdraví i chuť

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Dostatečnou denní dávku vitaminů a minerálů obsahuje 85 g čerstvých klíčků.

Výhodné je pěstovat klíčky především v zimním období, kdy jsou zdroje čerstvého a opravdu kvalitního ovoce a zeleniny omezené.   

Pokud necháme klíčky před konzumací chvíli na světle až zezelenají, budou i zdrojem chlorofylu, který v našem těle pohlcuje řadu toxických látek. Také hojivě působí na sliznici a tkáně.

Čerstvé klíčky podporují léčbu srdečních a cévních chorob, cukrovky, nadváhy nebo poruch metabolismu. Jsou vynikajícím zdrojem energie pro dospívající mládež, seniory či rekonvalescenty.

Výhonky používáme nejlépe syrové, dušením ztrácejí chuť i cenné látky. Velmi dobře se hodí do salátů, pomazánek, na chléb, do hotových polévek a „číny“, nebo jimi zdobíme pokrmy před podáváním. Konzumujeme je i s kořínky a výhonky. Pozor si  musejí dát pouze lidé s alergií na lepek

Pečená ryba se sójovými klíčky

Potřebujeme 

  • 120 g ryby
  • 60 g sójových klíčků
  • 50 g dužniny z dýně
  • 2 stroužky česneku
  • pažitku
  • sójovou omáčku
  • mletý bílý pepř

Jak na to 

  1. Plátky ryby osolíme pouze na straně s kůží a na rozehřátém oleji je v pánvi opékáme pět minut. Maso vyjmeme a vložíme na papírovou utěrku okapat.
  2. Dýňovou dužninu nastrouháme na tenké proužky, vložíme je se sójovými klíčky do pánve se zbývajícím olejem a restujeme tři minuty. Opepříme mletým bílým pepřem.
  3. Pikantní omáčku k dochucení ryby připravíme ze zbylého oleje, půl lžičky sójové omáčky, stroužků česneku a lžičky nasekané pažitky, které pomalu rozmixujeme.
  4. Plátky ryby vložíme na teplý talíř, přelijeme omáčkou a obložíme dušenou zeleninou. Podáváme teplé s vařenými brambory, které zdobíme zelenou sekanou pažitkou.