Vytvořit chutné a zdravé řízky, po kterých vám nebude těžko? Opravdu to není nemožné. Je známo, že česká kuchyně má jednu velkou nevýhodu. Přestože vládne báječnými pokrmy, které jsou velmi chutné a jedinečné, zároveň jsou dost těžce stravitelné. Příkladem toho jsou typické omáčky, ale také třeba klasické řízky. Ovšem i tato jídla se dají uvařit zdravěji. Stačí jen trošku inovace a pružné fantazie. Vaření je totiž naprosto kreativní záležitost.

Odkud řízek pochází

Prostá kombinace masa, mouky, vejce a strouhanky takřka dobyla svět a řízek se dnes těší stále větší oblibě. Mnozí se domnívají, že jde o českou či rakouskou specialitu, ale není to tak. Víte, odkud řízek opravdu pochází?

Překvapivě vznikl v Itálii, kde si ho v jednom z benátských hotelů objednal tehdejší rakouský vojevůdce Josef Václav Radecký. Šlo o řízek obalený ve směsi rozšlehaných vajec, strouhanky a parmezánu. Maršál byl pokrmem tak unesen, že okamžitě poslal kurýra s receptem vrchnímu kuchaři Františka Josefa I. V císařské kuchyni však neměli k dispozici parmezán, a tak tajně obalili řízek pouze ve vajíčku a strouhance. Vznikla tak další chutná zajímavá varianta řízku. Češi jsou prostě důvtipní a s bravurou se umějí přizpůsobit a obměňovat. Vymysleli třeba i řízek holandský, který je z mletého masa a sýru.

Na výběru masa záleží

Řízky můžete udělat z masa, které máte nejraději. Záleží však na vhodném druhu. Máte rádi ty z vepřového? Zvolte mírně prorostlou krkovici, protože budou šťavnaté. Skvěle chutnají i z kýty, jen vyberte takovou, která má na řezu mezi růžovými svalovými vlákny jemné mramorování. Jestli jste milovníky libového masa vsaďte na kotlety nebo panenku. Na kuřecí a krůtí řízek se hodí prsa, nebo více šťavnaté stehenní řízky. Chuťově zajímavé jsou i řízky z divočiny, pštrosího masa, nebo dietní varianty z ryb.

Řízek stokrát jinak a zdravější

Řízky nemusíte dělat jen v klasickém trojobalu a smažit je v oleji či na sádle. Dají se udělat s mnoha obměnami, díky nimž docílíte nejen zajímavé chuti, ale ve výsledku budou i zdravější. Nebudou tak vysoce kalorické a vám po nich bude lehčeji.

Řízky naložte do marinády

V první řadě maso na řízky pečlivě očistěte a omyjte. Potom jej osušte a nakrájejte na plátky stejné tloušťky. Maso vždy nemusíte naklepávat paličkou na maso, buď jej můžete lehce poklepat rukou zatnutou v pěst, anebo je naložte do připravené marinády. Nemusíte je ani předem solit, stačí to udělat před tepelnou úpravou.

Vsaďte na bylinky a jogurt

Řízky můžete naložit do olivového oleje s mnoha bylinkami, které máte k dispozici. Použít lze sušené i čerstvé a můžete je různě namíchat. Výborně řízky také chutnají, když je naložíte do jogurtu či kefíru, který můžete též ochutit bylinkami nebo třeba česnekem. Čím vším marinády dochutíte, je na vaší bujné fantazii. Důležité je, aby chutnaly hlavně vám a vašim strávníkům.

Obalovat nemusíte jen klasickou strouhankou

Kupovaná strouhanka bývá hodně suchá. A její hlavní nevýhoda? Nacucne do sebe vlhkost z masa a vejce, a nakonec nasaje i velké množství oleje. Lepší variantou jsou rozdrcené kukuřičné lupínky. Výsledné řízky budou neobvykle křupavé a mnohem méně mastné. Bezvadná je i japonská panko strouhanka, která má vločkovitější strukturu a je hrubší. Její výhoda spočívá v tom, že na řízku lépe drží a nevsakuje velké množství tuku.

Smažte zdravě a nejlépe bez tuku

Naložené řízky můžete osmažit na rozpáleném tuku dozlatova z obou stran klasickým způsobem. Aby nebyly tak mastné, není od věci přebytečný tuk odsát po smažení papírovým ubrouskem. Nebude vám totiž po nich tak těžko. Anebo zvolte variantu pečení v troubě. Vyložte plech pečicím papírem a řízky na něj vyskládejte. Žádný olej už nemusíte přidávat. Plech s řízky vložte vždy do rozpálené trouby, vypečou se vám krásně dokřupava a uvnitř zůstanou báječně šťavnaté.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.zdravefitrecepty.cz, www.aazdravi.cz