Vánoce jsou svátky, kdy si rádi dopřejeme něco dobrého. Neznamená to však, že musíme jíst jen nezdravé sladkosti. Pokud patříte mezi příznivce zdravé stravy, můžeme si i na Vánoce připravit vánoční cukroví, které je zároveň nejen chutné, ale i nutričně hodnotné. Jednou z možností je využít luštěniny, jsou totiž skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, které jsou pro naše tělo značně důležité. Luštěniny jsou navíc levné a snadno dostupné.

Jak připravit nepečené cizrnové, řepové a mandlové kuličky se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Prázdný talíř:

Zdroj: Youtube

Zdravé recepty, které zvládne i začátečník

Kromě toho, že můžete na Vánoce, tedy v čase, kdy se to „těžkými“ a hůře stravitelnými pokrmy doslova jen hemží, nahradit něčím zdravějším, je možné dokonce využít i recepty, které zvládnou i nezkušené hospodyně a obejdou se bez zdlouhavého pečení. Zkuste to letos z tolik opěvované a zdravé cizrny.

Čokoládové cizrnové kuličky

Nejprve na mírném ohni v pánvi rozehřejte 125 g másla a přidejte 200 g bio cizrnové mouky. Stále směs po dobu 10 minut promíchávejte, aby se nepřipálila. Jakmile je mouka lehce opražená, hrnec odstavte a přidejte 40 ml mléka v pokojové teplotě, 4 čajové lžičky bio medu, špetku jedlé sody a 4 čajové lžičky vanilkového extraktu. Jednotlivé ingredience pak řádně zapracujte pomocí ručního šlehače. Nakonec přisypte ¾ hrnku nasekané čokolády a nechte asi hodinu a půl odpočinout.

Tvořte kuličky a obalujte

Pak nezbývá než z připravené směsi tvarovat kuličky. Jakmile je budete mít všechny hotové, vložte je do chladničky. Mezitím si připravte vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu na vaření, v níž budete kuličky namáčet. Můžete je také posypat ještě skořicí, kakaem, nebo ozdobit nasekanými oříšky. Před servírováním je uchovávejte na chladném místě.

Cizrnové perníčky

Z cizrny lze také velice snadno připravit velmi chutné perníčky, které jsou skvělou alternativou těch klasických. Navíc obsahují zdravou vlákninu a chutnají skvěle! Nejprve si uvařte 250 g cizrny doměkka a následně ji smíchejte se 100 g cukru, 100 g medu, 1 celým syrovým vajíčkem, 100 g hladké mouky a 1 lžičkou skořice, 1/2 lžičkou hřebíčku a stejným množstvím čerstvého či sušeného zázvoru. Pozor - čerstvý zázvor má pronikavou chuť, proto jeho množství volte vždy individuálně. Veškeré ingredience řádně zpracujte, aby se vzájemně propojily, pak těsto vyválejte a vykrajujte perníčky dle zvolených tvarů a dle nabídky vašich formiček. Nakonec je vložte na pekáč předem vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 10 minut.

Související články

Zdroje: www.novinky.cz, www.denisakolonicna.cz, www.martina-jandova.cz