Propašovat zeleninu do jídelníčku není vždycky snadné, zvlášť pokud jde o nepopulární druhy jako je řepa, celer či petržel. Kořenová zelenina je však zdrojem mnoha cenných látek, navíc je v zimě a na jaře snadno dostupná. Barevnému mixu křehkých lupínků připravených zdravějším způsobem ale neodolá nikdo.

Nesmažené chipsy

Cítíte se provinile, když na posezení vyluxujete sáček bramborových lupínků smažených v oleji? Není divu, tahle hříšná dobrota obsahuje ve 100 gramech průměrně 35 g tuku a 2 g soli (doporučená denní dávka soli pro dospělého je přitom kolem 5 g soli). Stejná porce představuje přes 2000 kJ, jedná se tedy o vysoce energeticky vydatnou potravinu, která ale tělu nedodá mnoho hodnotných živin a ani ho pořádně nezasytí.

Pokud si jednou za čas rádi zamlsáte, vyzkoušejte zdravější variantu chipsů ze zeleniny, které se připravují v troubě s minimem tuku. Začněte rovnou s větším množstvím, tuhle křupavou dobrotu využijete nejen jako chuťovku, výborné jsou i do salátu, jako náhražka krutonů do polévek, k dozdobení jídel i zeleninových koktejlů. Lupínky se dají také uskladnit, stačí je zavřít do uzavíratelného sáčku nebo vhodné nádoby. V tomto případě je nesolte, sůl přidejte až těsně před podáváním.

Zajímavé kombinace

Na zeleninové chipsy se hodí nejrůznější druhy zeleniny, při výběru se nijak neomezujte, vhodná je řepa, petržel, pastinák, celer, mrkev, batáty, kedlubna, cuketa, ale i listový špenát či růžičková kapusta. Vyzkoušejte klasické i méně tradiční kombinace, možností je celá řada. Od jedno druhových směsí dochucených rozmanitým kořením a speciálními oleji po pestré mixy několika zeleninových druhů, kde dáte prostor přirozené chuti zeleniny, která bude při každém soustu trochu jiná.

Základem pro úspěšné zvládnutí receptu je zelenina pokrájená na velmi tenké plátky (přibližně 2 mm). Pustit se do této práce jen s nožem je výzva pro pevnou ruku i nezlomné nervy, na pomoc si raději přizvěte robota, nebo alespoň struhadlo či škrabku. Do zeleninových mixů používejte zeleninu, která se peče přibližně stejnou dobu, případně každý druh pečte na zvláštním plechu a upravte dobu pečení, aby se nic nespálilo nebo nezůstalo nedopečené. Zeleninu pečte vždy v jedné vrstvě tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly. Hotové lupínky pak smíchejte podle libosti.

Kořenová klasika

Klasickou kombinací řepy a celeru nic nezkazíte. Tuhle osvědčenou dvoji klidně doplňte i o další druhy zeleniny, chuťově zapadne třeba petržel nebo batáty (sladké brambory).

  • 2 červené řepy
  • 1 menší celer
  • olivový olej
  • sůl

Zeleninu očistěte a nakrájejte na plátky silné asi 2 mm. Jednotlivé kousky rozložte na plech vyložený pečícím papírem a potřete olivovým olejem, vhodná je pro tento účel mašlovačka nebo nádobka na olej se sprejovým rozprašovačem. Další možností je promíchat zeleninové plátky v míse s trochou oleje a teprve potom je rozložit na plech. Osolte a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 až 20 minut. Během pečení lupínky průběžně kontrolujte.

Sladko pálivé křupání

Pikantní chuťovku připravíte ze sladké mrkve, doplněné o jemnou skořici a lehce pálivé chilli.

  • 2 mrkve
  • lžíce kokosového oleje
  • mleté chilli
  • mletá skořice
  • sůl

Mrkev nakrájenou na tenká kolečka promíchejte s kořením, olejem a solí. Ochucené plátky rozložte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut.

Zeleně zeleninové chipsy

Kapusta i kadeřávek jsou málo používané druhy zeleniny, což je škoda. Dejte šanci této zelenině, která má právě v zimě svou sezónu.

  • Kapustové listy a listy kadeřávku
  • olivový olej
  • sůl

Listy očistěte a nastříhejte na menší kousky, zbavte přebytečné vody. Promíchejte s olejem a posolte, naskládejte na plech s pečícím papírem a pečte při 180 °C přibližně 10 minut.

  • Na dochucení zeleninových lupínků použijte nejrůznější ochucené oleje, výborný je třeba dýňový nebo sezamový olej. Vynikající chuť dodá i česnek, bylinky (rozmarýn, tymián, oregano) a rozmanité druhy koření. Neodolatelné jsou zeleninové chipsy podávané s nejrůznějšími dipy.