Změny v jídelníčku vás pravděpodobně neminou. Lekat se ale nemusíte. Možná bude vaše strava dokonce pestřejší a mnohem lahodnější. Jednoduše konzumujte více zeleniny a přidejte i ovoce. Snažte se zařadit rybu do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.
Už dávno neplatí, že je dražší než kvalitní hovězí maso, pokud tedy nesaháte po nejlepším tuňákovi na sushi. Mezi lahodné ryby a cenově dostupné patří například pstruh, nebo ještě šťavnatější siven. Občasně si můžete dopřát i lososa.
Nekupujte tučné mléčné produkty a zkuste se vyhýbat nasyceným tukům. Omezte smažení a vyhýbejte se smaženým pokrmům. Nedosolujte, raději volte vhodné bylinky a vyhýbejte se přesoleným uzeninám. Zkuste zařadit do jídelníčku víc celozrnných produktů a luštěnin.
Odlehčete cukry
Dobré je vyhýbat se velmi sladkým jídlům. Není nutné škrtit příjem sacharidů na minimum, rozhodně je ale dobré volit ty vhodné sacharidy.
Malý návod najdete na videu:
Nízkosacharidová strava nemusí nutně znamenat restrikci sacharidů na minimum. Raději se zaměřte na komplexní sacharidy. Dezerty pečete z celozrnné mouky a uberte na množství přidaného cukru. Nemusíte se zabývat náhražkami. Umělá sladidla do zdravého jídelníčku nepatří. A jak na slibovaný jídelníček? Je tu:
Pondělí
SNÍDANĚ: Toust s vaječnou pomazánkou z žervé a ředkvičky.
SVAČINA: Hrst borůvek s lžící jogurtu.
OBĚD: Polévka z červené čočky a batátů.
SVAČINA: Mrkvový salát.
VEČEŘE: Filet z tresky, jeden středně velký brambor pečený ve slupce, pečená zelenina.
Úterý
SNÍDANĚ: Ovesná kaše se skořicí, jahodami, jogurtem a lžičkou mandlových lupínků.
SVAČINA: Jablko.
OBĚD: Hovězí nudličky s trochou fermentované sójové omáčky, zelené fazolky, brokolice, pórek a celozrnná rýže.
SVAČINA: Kefírové mléko bez příchutě.
VEČEŘE: Cuketa plněná mletým masem v rajčatové omáčce sypaná sýrem.
Středa
SNÍDANĚ: Skyr, maliny, pražené ovesné vločky, pekanové ořechy.
SVAČINA: Toust se šunkou. Cherry rajčata.
OBĚD: Odlehčené kuře na smetaně s kořenovou zeleninou a celozrnnými těstovinami.
SVAČINA: Okurkový salát.
VEČEŘE: Masové karbanátky s kapustou. Zeleninový salát.
Čtvrtek
SNÍDANĚ: Opečený toust s rajčetem, mozzarellou a bazalkou.
SVAČINA: Ovocný salát z melounu a jablka.
OBĚD: Filet lososa pečený v papilotě. Teplý salát z černé čočky a zeleniny.
SVAČINA: Pomeranč.
VEČEŘE: Zeleninová polévka se sýrovými tousty.
Pátek
SNÍDANĚ: Bylinková omeleta ze svou vajec. Salát a nasucho opečený toust.
SVAČINA: Hrst borůvek a lžíce tvarohu.
OBĚD: Porce kuřete pečeného na bylinkách, nové brambory vařené ve slupce. Okurkový salát.
SVAČINA: Špalíky papriky s jogurtovým dipem.
VEČEŘE: Francouzský tuňákový salát niçoise.
Sobota
SNÍDANĚ: Kousek cuketového perníku, bílý jogurt.
SVAČINA: Půl středního manga.
OBĚD: Luštěninové těstoviny s cuketovou omáčkou s citronem.
SVAČINA: Půl cottage sýru.
VEČEŘE: Hrášková polévka s máslovými krutony.
Neděle
SNÍDANĚ: Pohankové lívance, skyr a borůvky.
SVAČINA: Půl celozrnné kaiserky s ředkvičkovou pomazánkou.
OBĚD: Odlehčená svíčková omáčka zahuštěná jen kořenovou zeleninou. Karlovarský knedlík.
SVAČINA: Zeleninové špalíčky.
VEČEŘE: Řecký salát.
Rozhovor s Markétou Vlčkovou, lékařkou a členkou České mykologické společnosti, si poslechněte v podcastu iReceptář do ucha přímo TADY:
Související články
Zdroje: www.cpzp.cz, www.eatingwell.com, aktin.cz