Změny v jídelníčku vás pravděpodobně neminou. Lekat se ale nemusíte. Možná bude vaše strava dokonce pestřejší a mnohem lahodnější. Jednoduše konzumujte více zeleniny a přidejte i ovoce. Snažte se zařadit rybu do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

Už dávno neplatí, že je dražší než kvalitní hovězí maso, pokud tedy nesaháte po nejlepším tuňákovi na sushi. Mezi lahodné ryby a cenově dostupné patří například pstruh, nebo ještě šťavnatější siven. Občasně si můžete dopřát i lososa.

Nekupujte tučné mléčné produkty a zkuste se vyhýbat nasyceným tukům. Omezte smažení a vyhýbejte se smaženým pokrmům. Nedosolujte, raději volte vhodné bylinky a vyhýbejte se přesoleným uzeninám. Zkuste zařadit do jídelníčku víc celozrnných produktů a luštěnin.

Odlehčete cukry

Dobré je vyhýbat se velmi sladkým jídlům. Není nutné škrtit příjem sacharidů na minimum, rozhodně je ale dobré volit ty vhodné sacharidy.

Malý návod najdete na videu:

Zdroj: Youtube

Nízkosacharidová strava nemusí nutně znamenat restrikci sacharidů na minimum. Raději se zaměřte na komplexní sacharidy. Dezerty pečete z celozrnné mouky a uberte na množství přidaného cukru. Nemusíte se zabývat náhražkami. Umělá sladidla do zdravého jídelníčku nepatří. A jak na slibovaný jídelníček? Je tu:

Pondělí


SNÍDANĚ: Toust s vaječnou pomazánkou z žervé a ředkvičky.

SVAČINA: Hrst borůvek s lžící jogurtu.

OBĚD: Polévka z červené čočky a batátů.

SVAČINA: Mrkvový salát.

VEČEŘE: Filet z tresky, jeden středně velký brambor pečený ve slupce, pečená zelenina.


Úterý


SNÍDANĚ: Ovesná kaše se skořicí, jahodami, jogurtem a lžičkou mandlových lupínků.

SVAČINA: Jablko.

OBĚD: Hovězí nudličky s trochou fermentované sójové omáčky, zelené fazolky, brokolice, pórek a celozrnná rýže.

SVAČINA: Kefírové mléko bez příchutě.

VEČEŘE: Cuketa plněná mletým masem v rajčatové omáčce sypaná sýrem.

Středa


SNÍDANĚ: Skyr, maliny, pražené ovesné vločky, pekanové ořechy.

SVAČINA: Toust se šunkou. Cherry rajčata.

OBĚD: Odlehčené kuře na smetaně s kořenovou zeleninou a celozrnnými těstovinami.

SVAČINA: Okurkový salát.

VEČEŘE: Masové karbanátky s kapustou. Zeleninový salát.

Čtvrtek


SNÍDANĚ: Opečený toust s rajčetem, mozzarellou a bazalkou.

SVAČINA: Ovocný salát z melounu a jablka.

OBĚD: Filet lososa pečený v papilotě. Teplý salát z černé čočky a zeleniny.

SVAČINA: Pomeranč.

VEČEŘE: Zeleninová polévka se sýrovými tousty.


Pátek


SNÍDANĚ: Bylinková omeleta ze svou vajec. Salát a nasucho opečený toust.

SVAČINA: Hrst borůvek a lžíce tvarohu.

OBĚD: Porce kuřete pečeného na bylinkách, nové brambory vařené ve slupce. Okurkový salát.

SVAČINA: Špalíky papriky s jogurtovým dipem.

VEČEŘE: Francouzský tuňákový salát niçoise.


Sobota


SNÍDANĚ: Kousek cuketového perníku, bílý jogurt.

SVAČINA: Půl středního manga.

OBĚD: Luštěninové těstoviny s cuketovou omáčkou s citronem.

SVAČINA: Půl cottage sýru.

VEČEŘE: Hrášková polévka s máslovými krutony.

Neděle


SNÍDANĚ: Pohankové lívance, skyr a borůvky.

SVAČINA: Půl celozrnné kaiserky s ředkvičkovou pomazánkou.

OBĚD: Odlehčená svíčková omáčka zahuštěná jen kořenovou zeleninou. Karlovarský knedlík.

SVAČINA: Zeleninové špalíčky.

VEČEŘE: Řecký salát.

Rozhovor s Markétou Vlčkovou, lékařkou a členkou České mykologické společnosti, si poslechněte v podcastu iReceptář do ucha přímo TADY:

Související články

Zdroje: www.cpzp.cz, www.eatingwell.com, aktin.cz