Bramborové balíčky

Potřebujeme

  • brambory
  • cibuli
  • zbytek salámu, šunky či slaniny
  • olej
  • sůl, pepř,
  • koření na ochucení dle chuti (podravka, paprika, kmín aj.)

Jak na to

Alobal potřeme trochou oleje a poklademe vrstvou brambor nakrájených na kolečka, cibule nasekané nadrobno, salámem nebo jinou uzeninou, posypeme kořením. Důkladně zabalíme a půl hodiny zapékáme v troubě vyhřáté na střední teplotu.

Karel Hampl, Ostrava

Utajené brambory

Potřebujeme

  • 500 g brambor
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • kari koření
  • sůl
  • olej na smažení

Jak na to

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, posypeme kořením kari, osolíme a rozkrájíme na čtvrtky.

Do mouky přidáme sůl, rozdrobené máslo a vodou zaděláme tuhé těsto (jako na nudle). Rozválíme je na tenkou placku, rozkrájíme na čtverce a do každého zabalíme okořeněnou bramboru.

Těsto dobře uzavřeme a brambory usmažíme dozlatova v horkém oleji.

Marie Patáková, Častolovice

Plněné brambory

Potřebujeme

  • 12 středně velkých brambor
  • 150 g sladkokyselých okurek
  • 50 g tuku
  • 1 lžíci másla
  • 4 vejce
  • 1 cibuli
  • 150 g uzeniny
  • 2 lžíce mléka
  • 2 rajčata
  • 1 lžíci hořčice
  • sůl, pepř

Jak na to

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak vnitřky vydlabeme tak, aby zůstaly stěny silné asi 6 mm.

Vnitřky brambor prolisujeme či rozmačkáme, přidáme okurky, uzeninu, cibuli, bílky vajec uvařených natvrdo (vše nasekané nadrobno) a mléko. Žloutky rozmícháme s máslem, rozetřeným česnekem, hořčicí, osolíme, opepříme a vmícháme do náplně.

Směsí naplníme bramborové košíčky. Zbytek směsi rozetřeme na dno zapékací misky vymazané tukem, poklademe plněnými bramborami a zapečeme asi 15 minut. Při podávání ozdobíme půlkou rajčat a snítkem petrželky.

Božena Tlapáková, Huntířov

Vejce v bramborovém hnízdečku

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 2 dl mléka
  • 40 g másla
  • 5 vajec
  • 70 g strouhaného sýra
  • strouhanku
  • sůl, pepř
  • tuk na plech

Jak na to

Brambory uvaříme, oloupeme, rozmačkáme s polovinou másla a mlékem, osolíme, opepříme a rozšleháme na kaši.

Na vymaštěném plechu z ní vytvoříme 5 bochánků, do nichž oblou stranou malé naběračky vytlačíme důlek − hnízdo.

Do každého rozklepneme jedno vejce, osolíme je a posypeme směsí ze strouhaného sýra, strouhanky a másla nakrájeného na drobné kousky. Hnízda zapečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Marie Patáková, Častolovice

Bramborový třesenec

Potřebujeme

  • 1 kg uvařených brambor
  • 150 g zbylé pečeně, uzeniny nebo dušené ryby
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g tuku
  • zelenou petrželku
  • sůl

Jak na to

Studené brambory jemně nastrouháme a necháme proschnout na vále. Pak je zasypeme hrubou moukou, osolíme a jen lehce promícháme.

Do vymazané zapékací misky dáme vrstvu bramborové drobenky, pokropíme tukem, poklademe jemně usekaným nebo umletým masem a zelenou petrželkou a vrstvy střídáme tak, aby nahoře byly brambory. Pokropíme tukem a upečeme v horké troubě.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Vejce v županu z brambory

Potřebujeme

  • 8 velkých brambor
  • 50 g měkkého másla a máslo na vymazání formy
  • sůl
  • pepř
  • 8 vajec
  • řeřichu
  • lístky bazalky

Jak na to

Brambory ve slupce vaříme asi 25 minut. Z brambor odkrojíme vrchní část a zevnitř opatrně vydlabeme dužninu a zevnitř i zvenčí je potřeme máslem, osolíme a opepříme.

Do každé vydlabané brambory necháme sklouznout jedno rozklepnuté vejce. Naplněné brambory postavíme vedle sebe do formy a pečeme v horké troubě asi 5 minut, dokud vejce neztuhnou.

Posypeme řeřichou a bazalkou a ihned podáváme.


archiv redakce

Bramborový závin

Potřebujeme

  • 6 brambor
  • 500 g cibule
  • 100 g vepřového sádla
  • malou sklenici sterilovaného zelí
  • 4 vejce
  • 1 lžíci mouky
  • 100 ml kysané smetany
  • mléko
  • sůl

Jak na to

Brambory uvaříme a připravíme z nich hustou bramborovou kaši, do které přimícháme syrová vejce.

Povařené sterilované zelí slijeme a přidáme k němu nadrobno pokrájenou usmaženou cibulku.

Bramborovou kaši rozložíme na pomoučeném vále a rozetřeme na ni dušené zelí. Bramborový plát opatrně zabalíme a utvoříme šišku. Tu přendáme na pekáč vymazaný sádlem a pečeme v troubě.

Hotový závin nakrájíme na kousky a podáváme s kysanou smetanou.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Šunkové rohlíčky

Potřebujeme

  • 120 g vařených brambor
  • 120 g másla
  • 120 g polohrubé mouky
  • 200 g šunky
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • bílek

Jak na to

Uvařené a hladce rozmělněné brambory spojíme na válu s máslem, moukou, solí a kořením a necháme odpočinout v chladu nejméně 20 minut. Potom vyválíme plát silný4 mm a z něho vykrajujeme čtverce o straně 10 cm.

Do středu čtverce dáme pokrájenou šunku, okraje potřeme bílkem a svineme a klademe na vymaštěný plech nebo papír na pečení. Potřeme bílkem a posypeme kmínem a solí.

Pečeme v troubě tak dlouho, až jsou rohlíčky zlaté a křupavé.

Renata Blažková, Havlíčkův Brod

Ohnivá bramborová pánev

Potřebujeme

  • 500 g nových brambor
  • 250 g čabajky nebo ostrého paprikového salámu
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat (nebo čerstvých, které přelijeme vařící vodou a oloupeme)
  • čerstvou chilli papričku (nebo špetku chilli)
  • česnek podle chuti
  • lžičku mletého kmínu
  • olej
  • pepř a sůl

Jak na to

Čabajku nakrájíme na plátky a na větší pánvi ji smažíme na troše oleje. Pak přisypeme kartáčkem důkladně omyté a na plátky nakrájené brambory a 5 minut opékáme.

Okořeníme kmínem, přidáme česnek nakrájený na plátky a chilli papričku (bez semen, nakrájenou na proužky).

Pak přidáme rajčata a vše dusíme na mírném ohni, až brambory změknou (asi 20 minut).

Eva Parýzková, Olomouc

Bramborový závin

Potřebujeme

  • staré brambory
  • špenát (listy nebo protlak)
  • mléko
  • muškátový květ nebo oříšek
  • sůl

Jak na to

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kusy, uvaříme v osolené vodě (bez kmínu) doměkka. Scedíme, vodu ale nevyléváme, přidáme do ní trochu mléka. Brambory v hrnci rozšťoucháme, podle potřeby vmícháme mléčnou vodu, postavíme na mírný plamen.

Připravíme si špenát: Buď opereme a nasekáme čerstvé listy, nebo využijeme zmrazený polotovar (listy nebo protlak), který pokrájíme na kostky. Špenát přidáme k bramborám, promícháme a necháme podusit. Okořeníme muškátovým květem nebo strouhaným oříškem a podáváme co nejvíc horké.

Můžeme posypat strouhaným sýrem nebo doplnit opečenými libovými plátky slaniny. Kromě špenátu můžeme využít i kapustu, mangold, čínské zelí, cibuli, čerstvé kopřivy, brokolici.

Olga Štěpničková, Praha

Užitečné tipy

Staré a nové brambory mají různý obsah škrobu, proto by se s nimi mělo i různě zacházet: Staré brambory při vaření vkládáme do studené vody, nové naopak do vařící.

Aby různě velké brambory byly uvařeny současně, propíchneme ty velké před vařením jehlicí na pletení.

Když do vody na vaření přidáme trochu tuku (kousek másla nebo lžičku oleje), brambory se nerozpadnou, rychleji se uvaří, budou chutnější a zachovají si více vitaminů.

Když při vaření starých brambor do vody přidáme trochu cukru, mléka, lžičku octa, snítku libečku nebo celou cibuli, budou mít lepší chuť.

Pokud brambory určené na bramborový salát vaříme ve vodě s trochou octa, neztmavnou a nerozvaří se.

Do těsta na bramboráky můžeme nastrouhat jednu karotku − těsto zůstane světlé. Když do těsta přidáme trochu prášku do pečiva a necháme je lehce nakynout, budou bramboráky stravitelnější.