Buffalo květák - inspirace americkou klasikou
15. 7. 2018

Buffalo květák - inspirace americkou klasikou

Jistě znáte americkou klasiku – kuřecí křidýlka v úpravě Buffalo Wing. Jejich vynález je připisován Tereze Bellissimo, majitelce Anchor baru v Buffalo, a jde o křupavě opečená kuřecí křidýlka, buď fritovaná, nebo prudce pečená, která jsou poté smíchána se speciální omáčkou obsahující především máslo, chilli a ocet.

Pokud máte chuť na tuhle dobrotu, ale v bezmasé variantě, můžete vyzkoušet Buffalo květák. Nejrůznější varianty receptů najdete na četných amerických foodblozích. Vyzkoušela jsem jich povícero a žádný nedával úplně uspokojivý výsledek, takže jsem si ho upravila podle vlastních parametrů tak, aby i vzhledově co nejvíc připomínal kuřecí „předlohu“ a zároveň dobře chutnal. Neosvědčilo se mi pouhé přenesení receptu z křidýlek – květák se chová přece jen jinak. Můžete vyzkoušet můj výsledný recept, nebo hledat sami další vylepšení:)

Buffalo květák

Buffalo květák

  • Buffalo květákstředně velký květák 1 ks
  • polohrubá mouka 3 lžíce
  • mléko 250 ml
  • sůl 1 lžička
  • římský kmín 1 lžička
  • mletá paprika 2 lžičky
  • tymián ½ lžičky
  • sušený česnek ½ lžičky
  • pepř ¼ lžičky
  • olej  lžíce
  • máslo 50 g
  • chilli omáčka (ideálem je  Frank´s Red Hot, ale je problém ji tu sehnat, z toho, co se dostane běžně u nás, je asi nejblíže Sriracha omáčka, prodávaná ve vietnamských potravinách, případně Tabasco, které mají v každém supermarketu)
  • (lžička jablečného či vinného octa – originální chilli omáčka už ho obsahuje, náhražkové varianty je potřeba přikyselit)

Květák omyjte a osušte. Odkrojte zdřevnatělou část košťálu. Potom květák postupně rozkrajujte tak, že vždy nakrojíte košťálovou část a jakmile se dostanete k růžičkám, odložte nůž a pouze je rozlomte. Pokud byste růžičky překrajovali, drolily by se a navíc by „vypadaly moc jako květák a málo jako kuře“:) Výsledné kusy by měly velikostně odpovídat kuřecím křídlům.

Buffalo květák

Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, všechno sušené koření a mléko. Rozmíchejte do hladkého těstíčka. Mělo by mít hustotu asi jako na lívance, takže podle potřeby můžete přidat mouku nebo mléko.

Květák nasypte do mísy a rukama pečlivě promíchejte tak, aby se všechny kusy co nejrovnoměrněji pokryly těstíčkem.

Skládejte na plech pokrytý pečicím papírem a potřený olejem. Pečte při 180 ⁰C 25 – 35 minut, až květák začne zlátnout.

Buffalo květák

Zatím rozpusťte máslo a promíchejte ho ve velké míse s takovým množstvím chilli omáčky, kolik vyhovuje vaší chuti. Nešetřete, květák pálivost rozptýlí. Pokud nepoužíváte originální omáčku, přidejte i ocet.

Předpečený květák nasypte do mísy s omáčkou, dobře promíchejte, přesypte zpět na plech s pečicím papírem a dejte ještě na 5 minut do trouby zapéci.

Hotový květák můžete doprovodit, jak je zvykem u Buffalo Wing, omáčkou z modrého sýra, nebo třeba česnekovým dresinkem, sladkou chilli omáčkou... záleží jen na vaší chuti.

Buffalo květák

Autor Kamila Procházková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS