Přerostlé cukety už nemají jemnou slupku a měkká semena, proto bývá často potřeba je před tepelnou úpravou oloupat a semena odstranit. Oproti mladým plodům navíc obsahují více vody, pro některé úpravy tak bývá vhodné je nejprve nechat tzv. vypotit – tj. osmotickým působením soli „vytáhnout“ přebytečnou vodu z rostlinných pletiv. Dužina přerostlých cuket má pro někoho nepříjemnou konzistenci – „vrže mezi zuby“. Odpůrcům vrzavých cuket lze doporučit recept na slaný cuketový koláč, kde se vrzavost nastrouháním ztratí.

Cuketové řízky s česnekem

Klasika, po které nejspíš sáhne většina majitelů přerostlých cuket. Tady ale mírně vylepšená pikantním ochucením. Pokud chcete zahnat všechny upíry v okolí, můžete ji ještě doprovodit česnekovým dresinkem.

  • přerostlá cuketa 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • sůl 2 lžičky
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • tuk na smažení

Česnekový dresink:

  • smetanový jogurt 150 g
  • majonéza 1 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • citronová šťáva 1 lžička
  • sůl
  • pažitka

Cuketu omyjeme a osušíme. Podle míry přezrálosti oloupeme a popř. odstraníme semena. Pokud má ještě semena měkká, bez vytvořené tvrdé vrstvy, tak je můžeme ponechat. Nakrájíme na 1 cm silné plátky.

Česnek utřeme, smícháme se solí a tuto pastu vetřeme do plátků cuket. Naskládáme na cedník a necháme 20 min odstát, až cukety pustí vodu. Pečlivě ji slijeme, popř. kratičce propláchneme studenou vodou,a by cukety nebyly přesolené. Osušíme papírovou utěrkou, obalujeme v trojobalu a prudce smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku. Odkládáme na papírové utěrky, které vsáknou přebytečný tuk.

Česnekový dresink: Smícháme jogurt, majonézu a utřený česnek, dochutíme solí, citronovou šťávou a jemně pokrájenou pažitkou.

Kynutý slaný cuketový koláč

Teplý poslouží jako hlavní jídlo, studený se hodí třeba jako svačina na výlet.

  • přerostlá cuketa 350 g
  • polohrubá mouka 400 g
  • cukr 1 lžička
  • instantní droždí ½ sáčku
  • mléko pokojové teploty 350 ml
  • vejce 2 ks
  • sádlo 70 g
  • cibule 1 ks
  • tyrolský špek 200 g
  • česnek 2 stroužky
  • majoránka 1 lžíce
  • mletý kmín ½ lžičky
  • sůl 1 rovná lžička

Cibuli a tyrolský špek nakrájíme na kostičky. Společně opečeme na sádle, až cibule začne zlátnout. Necháme mírně vychladnout.

Cuketu omyjeme a osušíme. Podle míry přezrálosti oloupeme a popř. odstraníme semena. Pokud má ještě semena měkká, bez vytvořené tvrdé vrstvy, tak je můžeme ponechat. Nastrouháme na hrubém struhadle.

V míse smícháme mouku, cukr, sůl, instantní droždí, koření a utřený česnek. Vmícháme strouhanou cuketu tak, aby se rovnoměrně obalila moučnou směsí. Přilijeme rozšlehaná vejce, mléko a cibuli se špekem včetně sádla, na kterém se opékal. Vařečkou dobře vymícháme, těsto je o něco hustší než na lívance. Překryjeme utěrkou a při pokojové teplotě necháme hodinu kynout.

Hlubší plech vysteleme papírem na pečení. troubu předehřejeme na 200 ⁰C. Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a pečeme přibližně 25 minut, až povrch zezlátne. Jíme teplé i studené.

Cuketa v hořčičné smetaně

Zeleninový přívarek, kterým můžeme doprovodit pečená nebo dušená masa.

  • přerostlá cuketa 500 g
  • olivový olej 1,5 lžíce
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • hrubozrnná hořčice 1 lžička
  • dijonská hořčice 2 lžičky
  • sůl

Očištěnou cuketu nakrájíme na středně 2 cm kostky. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme cuketu a prudce opékáme, až začne zlátnout.

Obě hořčice rozmícháme ve smetaně. Hořčičnou smetanou zalijeme opečenou cuketu, ztlumíme plotýnku a na středním plameni dusíme, až se částečně odpaří tekutina a smetana zhoustne. Cuketa by měla zůstat pevná na skus. Pokud je třeba, dosolíme, ale dijonská hořčice je zpravidla dostatečně slaná.

Musaka

Kořeněně vonící řecký pokrm z mletého masa, do kterého lze spotřebovat různorodou sezónní zeleninu. Sice při přípravě musaky zašpiníme trochu víc nádobí, ale výsledná chuť stojí za to. A navíc - musaku lze s úspěchem před zapečením zamrazit v alobalových miskách, které lze poté vložit zmrzlé celé přímo do trouby a zapéci, takže můžeme celou přípravu (včetně zašpinění více pánví) udělat najednou ve velkém a připravit si tak skvělé domácí polotovary pro pozdější využití.

  • zelenina v libovolných poměrech, jaké poskytne sezónní zahrádka (cuketa, lilek, nové brambory, rajčata) – celkové množství zeleniny cca 700 g
  • mleté jehněčí nebo hovězí maso 400 g
  • cibule 1 ks
  • skořice 1 lžička
  • česnek 1 stroužek
  • oregano ¼ lžičky
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej

Bešamel:

  • máslo 25 g
  • hladká mouka 1,5 lžíce
  • mléko 250 ml
  • muškátový oříšek 5 strouhnutí

Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Cuketu a brambory opečeme zprudka na olivovém oleji. Lilek rozložíme na plech pokrytý pečicím papírem, štědře pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby rozehřáté na 200 st. péci cca na 15 min, až změkne a zezlátne. (Při tomto postupu nenasákne tolik oleje jako při klasickém opékání). Rajčata pouze nakrájíme, neopékáme.

Na druhé pánvi rozpálíme olivový olej, vsypeme cibuli nakrájenou na drobné kostičky a opečeme do sklovita. Přidáme mleté maso a prudce opékáme, aby zhnědlo. Okořeníme ho solí, pepřem, skořicí, česnekem a oreganem.

V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji mlékem a provaříme 15 min na hladký bešamel. Ochutíme ho solí a muškátovým oříškem.

Do zapékací nádoby naskládáme vrstvu zeleniny (pokud používáme brambory, tak jimi začneme), mírně ji posolíme. Překryjeme vrstvou masa. Skládáme další vrstvu zeleniny a masa. Končíme vrstvou zeleniny. Povrch zalijeme bešamelem a dáme péci do trouby při 180 ⁰C. Pečeme přibližně 30 min, až bešamel zezlátne.

Další recepty Kamily Procházkové najdete na webu celorocnikucharka.cz