S blížícím se jarem je potřeba zlikvidovat poslední zbytky uskladněné zeleniny a ovoce. Ve sklípku čekají naklíčené brambory, svrkávající se jablka, vadnoucí mrkev i poslední dýně. Nabízíme vám 3 recepty, jak zpracovat zbytky úrody, kterou jste s takovou námahou vypěstovali a uchovali.

Gratinované brambory

Kromě obligátních příloh a bramborových jídel můžete připravit smetanově lahodné gratinované brambory. Výborné jsou jako příloha, se zeleninovým salátem obstojí i jako lehčí oběd nebo večeře.

  • 1,5 kg brambor
  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • strouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř

Brambory oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na co nejtenčí plátky. Smíchejte smetanu a mléko, vhoďte stroužky česneku a zahřívejte k bodu varu, poté odstavte. Přimíchejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Zapékací misku vymažte máslem, vyskládejte plátky brambor a zalijte smetanovou směsí, navrch položte plátky másla. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut dozlatova. Do gratinovaných brambor lze přidat i sýr, pokrájenou cibuli nebo bylinky.

Nepečený jablkový dort

Uskladněná jablka se kontrolují každý týden nebo alespoň jednou za čtrnáct dní. Ta napadená hnilobou je nutno vyhodit a zralá zpracovat. Jestli už chcete vyklidit sklípek nebo se vám jablka rychle kazí, můžete nasušit křížaly, jablka nastrouhat a zavařit a nachystat si tak náplň do štrúdlu. Z přebytků jablek ovšem dokážete vykouzlit lahodný jablečno-pudinkový dort, hotový je za chvilku a chutnat bude všem.

  • 1 kg oloupaných a pokrájených jablek
  • 600 ml vody
  • 2 vanilkové pudinky
  • 6 lžic cukru
  • piškoty
  • citrónová šťáva z ½ citrónu

Jablka oloupejte a pokrájejte klidně na větší kousky. Vložte do hrnce a zalijte 500 ml vody s citrónovou šťávou, přiveďte k varu. Vařte několik minut, pak jablka rozšťouchejte, menší kousky ve vzniklém pyré nevadí. Ve zbylé vodě rozmíchejte pudinkové prášky s cukrem, lijte do směsi a provařte, podle chuti doslaďte. Do dortové formy dejte vždy vrstvu piškotů a vrstvu jablečného pyré, nechte ztuhnout.

Dýňové noky

Sdílíte nadšení pro dýně, ale vaši rodinu už nebaví dýňová polévka? Zkuste dýňové noky, jejich příprava není vůbec složitá a chutnají třeba se sladkým tvarohem nebo se sýrovou omáčkou a masem.

  • 1 kg dýně Hokkaido
  • 250 g mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Dýni očistěte a vydlabejte, nakrájejte na kousky a pečte v troubě při 200 °C doměkka. Nechte vychladnout a umixujte hladké pyré. Přidejte mouku, osolte a vypracujte měkké a mírně lepkavé těsto. V případě potřeby přidejte mouku. Z těsta vyválejte válečky, odřízněte špalíčky a vhazujte do osolené vroucí vody, vařte několik minut, něž noky vyplavou na povrch.

Zbylá zelenina poslouží do polévky

Ze zbytků kořenové zeleniny si usušte polévkovou směs, kterou budete mít vždy při ruce k dochucení polévek a omáček. Zeleninu nakrájejte na drobné a tenké kousky a sušte nejlépe v domácí sušičce na ovoce a zeleninu.

Pozor na jedovatý solanin v bramborách

Během dlouhé doby uskladnění se v bramborách zvyšuje hladina jedovatého solaninu. Nejvíce je ho v bramborách naklíčených a zelených, velká koncentrace této látky je pod slupkou a v okolí klíčků. Před zpracováním z brambor odstraňte klíčky a oloupejte silnější vrstvu slupky. Více o solaninu v článku Jsou brambory jedovaté?