Bramboráky s čočkou a houbami

Potřebujeme

  • 1 kg syrových brambor
  • 100 g uvařené čočky
  • 100 g čerstvých hub (různé druhy)
  • 50 g slaniny
  • 1 vejce
  • asi 80 g hrubé mouky
  • 3 lžíce mléka
  • sůl a mletý černý pepř
  • majoránku, petrželku, stroužek česneku
  • sádlo nebo olej na pečení

Jak na to

Oloupané syrové brambory nastrouháme. Větší část vody z brambor slijeme a přidáme vařenou čočku, na másle podušené rozkrájené houby, nakrájenou slaninu, vejce, mouku, mléko, sůl, koření, jemně rozsekanou petrželku, utřený česnek a vše dobře promícháme.

V pánvi pak z těsta na trošce tuku zprudka po obou stranách opékáme dozlatohněda bramboráky, které podáváme hodně horké k čaji nebo k pivu.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Smažené čočkové karbanátky s uzeným

Potřebujeme

  • 400 g uvařené čočky
  • 150 g vařeného uzeného masa (můžeme dát i klobásu)
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku majoránky
  • trochu hladké mouky
  • strouhanku
  • olej na smažení
  • sůl a pepř

Jak na to

Uvařenou čočku umeleme na masovém strojku, přidáme na kostičky nakrájené maso, jedno rozšlehané vejce, prolisovaný česnek utřený se solí, majoránku, pepř a zahustíme trochou strouhanky.

Hotové karbanátky klademe na papírový ubrousek, aby se zbavily tuku.

Z této směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme v mouce, ve zbývajícím rozšlehaném vejci a ve strouhance a po obou stranách smažíme v oleji dozlatova.

Podáváme s bramborovou kaší a hlávkovým salátem.

Kateřina Šrámková, Jihlava

Čočková haše

Potřebujeme

  • 180 g červené čočky
  • 30 g másla
  • 100 g sladkokyselých okurek
  • 100 g šunky
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • sůl a pepř
  • petrželku a šalotku
  • máslo na vymazání formy

Jak na to

Čočku uvaříme v dostatečném množství vody doměkka (10—15 minut) a scedíme.

Na másle zpěníme drobně nakrájenou šalotku, promícháme ji s čočkou, přidáme drobně nasekanou šunku, sladkokyselé okurky, podle chuti osolíme, opepříme a vmícháme nasekanou petrželku.

Mušle nebo zapékací misky vytřeme máslem, naplníme směsí, posypeme sýrem a asi 10 minut zapečeme v předehřáté troubě, až se sýr rozpustí.

Karel Král, Ostrava

Červená čočka se zelím

Potřebujeme

  • 125 g červené čočky
  • 500 g hlávkového zelí
  • 250 g mrkve
  • 250 g brambor
  • 150 g pórku
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 plechovku rajského protlaku
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce sádla
  • 100 ml kokakoly
  • mletý pepř, sůl a petrželovou nať

Jak na to

Zelí nakrájíme na nudličky, mrkev s pórkem na kolečka a brambory na kostičky.

Na sádle osmažíme zelí, 10 minut je podusíme a přidáme ostatní zeleninu a propláchnutou čočku. Vše okořeníme, přidáme rajský protlak, vývar a kokakolu a vaříme 20 minut doměkka.

Hotovou směs osolíme a na talíří posypeme petrželovou natí a sýrem.

Věra Jedličková, Radonice

Zapečená čočka s uzeným

Potřebujeme

  • 400 g čočky
  • 200 g uzeného masa (může být i salám)
  • 100 g cibule
  • petrželovou nať
  • 1 bobkový list
  • 50 g slaniny
  • sůl
  • trošku hovězího vývaru

Jak na to

Tři hodiny předem namočenou čočku zalijeme vodou, přidáme půlku cibule a bobkový list a vše vaříme půl hodiny na mírném plameni.

Z uvařené čočky vyjmeme cibuli a bobkový list, scedíme ji a smícháme s jemně nakrájenou druhou půlkou cibule, na menší kousky nakrájeným uzeným masem (salámem) a s nasekanou petrželkou.

Směs vložíme do dobře vymaštěné formy, povrch poklademe tenkými plátky slaniny, vše zalijeme troškou vývaru a asi 20 minut zapečeme v troubě.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Čočka po orientálsku

Potřebujeme

  • 350 g čočky
  • olej
  • máslo
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžičku bílého pepře
  • 1 velký rajský protlak
  • ocet
  • cukr a sůl

Jak na to

Přes noc namočenou čočku uvaříme doměkka.

Na směsi oleje a másla osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, na plátky pokrájený česnek, zasypeme kari kořením a bílým pepřem.

Přidáme čočku, rajský protlak, zalijeme 200 ml vody a chvilku povaříme. Před podáváním dochutíme octem, solí a cukrem.

Vendy Kubáčová, Mladá Boleslav

Indický talíř

Potřebujeme

  • 400 g červené čočky
  • 200 g rýže
  • 2 čili papričky
  • 1 lžíci koriandru
  • 1 lžičku kurkumy
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 rajčata
  • 1 svazek mladé cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Jak na to

Čočku povaříme asi 10 minut, přidáme do ní nasekané čili papričky, kmín, koriandr, kurkumu, bobkový list a nakrájená rajčata a vše necháme asi 7 minut „táhnout“ na mírném plameni.

Do čočky pak vmícháme nasekanou cibulku a česnek osmahnuté na oleji a podáváme ji s vařenou rýží.

Luboš Dupač, Nesvačily

Foto Jiří Poláček a Shutterstock