Sterilovaná tykev s červeným zelím

Použít můžeme cukety, patizony i jiné tykve. Poměr surovin je 50 % tykve, 50 % červeného zelí. Dále potřebujeme 1 feferonku.

Jako nálev můžeme použít například Deko, nebo Pikant, případně svůj oblíbený konzervační prostředek.

Tykev nakrájíme na kousky a zelí jemně nakrouháme. Přidáme jemně rozsekanou feferonku a vše promícháme ve velké míse. Plníme do láhví, zalijeme nálevem a nahoru přidáme trochu oleje. Sterilujeme 15 až 20 minut.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Sekaná z cukety

Potřebujeme

  • 500 g cukety
  • 150 g kabanosu
  • 100 g tvrdého sýra
  • skleničku (2 dl) dětské krupičky
  • půl sklenky oleje
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • sůl
  • koření do sekané
  • česnek

Jak na to

Cuketu, kabanos a tvrdý sýr nastrouháme na hrubé nudličky a následně smícháme se všemi ostatními ingrediencemi.

Směs poté nalijeme do vymazaného pekáčku a zapečeme jako nádivku. Podáváme s brambory a se zeleninovým salátem.

Martina Bulíčková, Borohrádek

Cuketová nádivka

  1. Nastrouháme nahrubo 1 kg cukety.
  2. Přidáme 1,5 hrnku polohrubé mouky, 5 vajec, 15 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, jednu nastrouhanou nivu a 25 dkg nastrouhaného salámu.
  3. Přimícháme na jemno krájenou cibuli, 1 dl oleje, kypřící prášek, lžičku soli a pepř.
  4. Hmotu nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech s vyšší obrubou a pomalu upečeme.

Marie Brožová, Újezd

Česnekový cukeťák

Potřebujeme

  • 600 g cuketek
  • 1 cibuli
  • 20 dkg uzeniny
  • 5 vajec
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g tvrdého sýru
  • 6 větších stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • grilovací koření
  • pažitku
  • petrželku
  • čtvrt hrnku oleje

Jak na to

Cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, uzeninu na nudličky, hrubě nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, vejce, pepř a sůl, grilovací koření, nasekané zelené bylinky, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme asi 45 minut při 180 °C.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Houbová cuketa

Dvě cukety nakrájíme na kostičky, podlijeme vodou, přidáme houbový bujon, trochu mletého kmínu a dusíme, až jsou cukety na skus.

Dále podusíme na slanině 300 g hub a přidáme je k cuketám.

Plnou lžící polohrubé mouky rozmícháme se 150 ml šlehačky a přilijeme k cuketám. Necháme přejít varem. Potom dosolíme, přidáme pepř a špetku cukru. Podáváme s těstovinami a salátem.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Cuketový koláč s ořechy

Potřebujeme

  • 400 g cukety
  • 300 g kokosu
  • 200 g vlašských ořechů
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1,5 prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • 200 g pískového cukru
  • lžíci kakaa
  • lžičku mleté skořice
  • 3 vejce
  • 2 dl oleje
  • špetku soli

Jak na to

Cuketu a kokos nastrouháme, ořechy umeleme a v míse promícháme s moukou, práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem, kakaem, skořicí, rozšlehanými vejci, olejem a špetkou soli.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a ve středně teplé troubě upečeme dorůžova.

Upečený koláč můžeme jen pocukrovat, nebo ho můžeme rozříznout a namazat marmeládou.

Varianta

Poloviční množství těsta nalijeme do zapékací misky, posypeme ovocem, zalijeme zbytkem těsta a upečeme.

Blanka Snášelová, Prosenice

Cuketa po asijsku

Menší cuketu nakrájíme na kostičky, které vhodíme na zpěněnou cibulku.

Přidáme 2 stroužky česneku a okořeníme orientálním kořením (kari, ďábelské aj.). Zakapeme worcesterskou a sójovou omáčkou. Cuketa je hotová, když zesklovatí. Nakonec podlijeme masovým vývarem.

Jiřina Blažejová, Luka

Matjesy z cukety

Potřebujeme

  • 1,5 až 2 kg cukety
  • 10 cibulí
  • 40 kuliček nového koření
  • 40 kuliček pepře
  • půl lžičky mletého bílého pepře
  • 18 rovných lžiček soli
  • 5 kousků bobkového listu
  • 1 l octa
  • 3 dl oleje

Jak na to

Cibuli pokrájíme na kolečka, cukety na jemné plátky. Přimícháme všechny přísady a směs napěchujeme do skleniček. Nesterilizujeme. Cuketové matjesy vydrží až dva roky.

Jiřina Blažejová, Luka

Dýňová svíčková

Dýni oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Důkladně zakapeme citronovou šťávou, osolíme a promícháme.

V rendlíku rozpustíme asi ve dvou centimetrech vody kousek zeleninového bujonu, vsypeme dýni a zprudka podusíme, ale jen krátce, aby se dýně nerozvařila.

Pak si odměříme kysanou smetanu − počítáme tak 150 ml na jednu porci − a vlijeme ji do přiměřeně velkého hrnce.

Do smetany vmícháme koření (bobkový list, nové koření, hřebíček, celý pepř), sůl a nakonec v ní pečlivě rozkvedláme polohrubou mouku (na porci lžičku).

Vše zvolna přilijeme k dýni, povaříme do zhoustnutí a necháme i s kořením rozležet alespoň 24 hodin.

Pak koření vyndáme, omáčku ohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

Olga Štěpničková, Praha 2

Patizon se sýrem

Potřebujeme

  • 1 menší patizon
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • sůl a pepř
  • mletou sladkou papriku

Jak na to

Patizon nakrájíme na centimetrová kolečka, odkrojíme slupku a vyjmeme jádra, na pánvi rozehřejeme tuk a naklademe plátky patizonu a necháme je na jedné straně zesklovatět.

Pak plátky obrátíme, osolíme a okořeníme a přikryjeme plátky sýra. Když se sýr roztaví, pokapeme jednotlivé porce kečupem a podáváme s brambory.

Blanka Snášelová, Prosenice

Lilkový špíz s cuketou

Potřebujeme

  • 2 menší lilky
  • 1 cuketu
  • 1 žlutou a 1 červenou papriku
  • cibuli
  • 2 vejce
  • 4-5 lžic hladké mouky
  • 100 ml světlého piva
  • sůl a pepř

Jakl na to

Omyté lilky pokrájíme na větší kostky, solíme a necháme 30 minut stát. Pak je omyjeme a osušíme.

Cukety a papriky pokrájíme na větší kousky, cibuli na kolečka a vše pak střídavě napichujeme na špízy.

Z vajec, mouky a piva si připravíme hustší těstíčko, ve kterém špízy obalíme a ze všech stran na oleji osmažíme dozlatova.

Podáváme s tatarskou omáčkou a s hranolky.

Blanka Snášelová, Prosenice

Lilky nebo okurky plněné rajčaty

Potřebujeme

  • 600 g rajčat
  • 2 větší lilky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíci citronové šťávy

Jak na to

Oloupaná rajčata zbavíme semínek, rozmačkáme je a vmícháme utřený česnek. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.

Místo lilků lze použít i mladé neloupané okurky, které je možné podávat i za studena.

Lilky podélně překrojíme, vybereme vnitřky a naplníme je rajčatovou směsí.

Do pekáčku dáme dvě lžíce oleje, vložíme naplněné lilky a ve vyhřáté troubě pečeme asi dvacet minut. Je-li potřeba, trochu podlijeme.

Irena Krásná, Hradec Králové

Kuřecí salát s lilky

Potřebujeme

  • 600 g uvařených kuřecích prsíček
  • 1 menší lilek
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 2 kyselé okurky
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku oregana
  • hrst petrželky
  • 1 lžíci hořčice
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • sůl

Jak na to

Lilek opečeme v troubě nebo uvaříme ve vodě doměkka. Vychladlý lilek a kuřecí maso pokrájíme na kostičky, přidáme sekanou petrželku, cibuli, nakrájená vejce, okurky, ochutíme oreganem, prolisovaným česnekem smíchaným s hořčicí a solí a nakonec zalijeme olejem a octem.

Vše důkladně promícháme a necháme alespoň hodinu rozležet v chladničce.

Blanka Snášelová, Prosenice

Zapékané okurky

Na čtyři porce počítáme se dvěma dlouhými okurkami.

Oloupeme je, podélně rozkrojíme, půlky necháme 3 minuty spařit na pařáku a poté je rozložíme do zapékací misky a doplníme náplní.

Nádivku si připravíme z osmažené cibulky s česnekem, do které přidáme konzervu ryb v tomatě, vmícháme 10 dkg dušené rýže, opepříme a okořeníme zázvorem.

Nádivkou obložíme okurky. Pečeme v troubě, nejprve přikryté a pak volně, aby se vytvořila kůrčička.

Olga Štěpničková, Praha 2