Vedle pestrosti kuchyňských úprav lze u luštěnin nabídnout strávníkům i lepší stravitelnost: umixováním, propasírováním, umletím a rovněž použitím vhodného koření: libečku, majoránky, saturejky, tymiánu.

Je však dobré mít na paměti i to, že nevhodná příprava či kombinace s některými potravinami může zapříčinit zažívací potíže. Důvodem takových problémů je obsah oligosacharidů v luštěninách; lidské trávicí ústrojí nedisponuje enzymy, které by je byly schopné rozkládat. Trávené jsou až bakteriemi v tlustém střevě, při tom se ovšem vytváří oxid uhličitý s následnou plynatostí, někdy průjmem.

Doporučení

Luštěniny namáčíme do studené vody, nikdy ne do teplé (mohly by zkysnout), a do vody nepřidáváme sůl ani jedlou sodu.

A co dělat, když máme na přípravu minimálně času? Suchou luštěninu přelijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, přikryjeme poklicí a necháme alespoň 2 hodiny stát, vodu slijeme a luštěninu zalijeme novou čistou studenou vodou a uvaříme ji. Nevýhodou je poněkud horší konečný vzhled pokrmu.