Pokud pěstujete rajčata, možná vám rostliny nadělí více plodů, nežli stihnete za čerstva zkonzumovat. Rajčata můžete naložit i zmrazit. A stojí za to vyzkoušet i sušení.
Rajčata lze jako každé ovoce a zeleninu nakládat, kandovat, sušit a vyrábět z nich různé kečupy, omáčky či čalamády s přísadou další zeleniny. Chuť, barvu i mnoho cenných látek si naštěstí zachovávají i po tepelné úpravě. Vyzkoušet můžete i sušení, které koncentruje chuť rajčat na maximum.
Sušení rajských jablíček u nás není zcela běžné a pokud nám nepomůže sluníčko, není ani jednoduché; navíc trvá poměrně dlouho. V jižní Evropě, především Itálii, je na rozpálených střechách suší běžně. Naložená do olivového oleje s kořením jsou potom výtečnou pochoutkou.
Usušená rajčata ukládáme obalená hedvábným papírem na suchém místě. Pokud by snad začala měknout, je nutno je znovu dosušit. Rovněž je můžeme naložit do panenského olivového oleje, který podle chuti dochutíme česnekem, solí a bylinkami.
Rychlejší je sušení rajčatové pasty.
Takto usušená rajská jablíčka používáme při přípravě masa na paprice, pro zlepšení barvy omáček a určitě nám poslouží i při přípravě domácí pizzy.
Nakládání rajčat jen do čistého oleje není úplně vhodné a navíc je i drahé. Při nakládání tohoto druhu zeleniny by měl vždy hrát úlohu ocet.
Rajčata vydrží až do příštího roku, aniž by podlehla zkáze.
K zavařování v cukru potřebujeme na 1 kg zralých rajských jablíček, 760 g cukru a kousek pokrájeného zázvoru.
Autor Jiří Mika.
zaujal mě váš příspěvek......rajčata rozvaříme na tuhá povidla. To se mi nikdy nepovede. Rozvařím je na řídkou tekutou kaši. Jak se rozvařují na tuhá povidla? Musí se ten vnitřek se semínky vyhodit? nebo se rozvařuje celé rajče?
Je to velmi prosté, paní Čiháková!
Rajčata omyjeme a dáme do papiňáku. Vezmeme tyčový mixer, dáme do něj tzv. sekáč a trochu to rozbijeme. Potom uzavřeme a povaříme, nemusí to být nijak dlouho. Když to trochu vychladne, potom přecedíme přes hrubější cedník a plastovou špachtličkou protlačíme část té pastovité hmoty.
To, co neprošlo sítem, zatím nevyhazujeme a dáme stranou!
To, co prošlo sítem NECHÁME USTÁT. Zjistíme, že na povrchu se nám objevila pouze ta buněčná voda. Vezmeme jemnější cedník a ten ponoříme do té tekutiny - a to sítkem napřed! Tedy tak, aby tak ono sítko odfiltrovalo tu hustou část. Potom sběračkou odebereme ze sítka onu buněčnou vodu, kterou také nevyhazujeme, jen si ji dáme stranou.
Trochu té buněčné vody dáme do té části (se slupkami), kterou jsme si pomocí špachtle dali stranou. Tak, aby se to zředilo. Opět dáme obojí do papiňáku, promícháme a opět chvilku povaříme. Potom předchozí postup opakujeme. Získáme tak ještě zbylou část pasty a znovu získáme onu buněčnou vodu. TU NEVYLÉVÁME, JE VELMI ZDRAVÁ.
A zjistíte, že máte bez velkého provařování a míchání krásnou a dostatečně hustou rajčatovou pastu.
Pokud děláte kečup a bojíte se, aby nebyl moc řídký, potom do něj použijte sušená jablka (křížaly). Ty nasáknou přebytečnou vodu a potom to rozmixujete.
Když si uvědomíte, že ty nejkvalitnější a nejdražší kupované kečupy mají jen 45 procent rajčat, tak Vy budete mít 70 a více procent. A můžete použít přezrálá, malá i popraskaná rajčata.
nakládání do oleje je sice dražší, avšak olej se pak spotřebuje do salátů, takže nijak nehýříme. ukázka receptů zde není příliš odpovídající názvu, sušená rajčata dle italského receptu se dělají úplně jinak.
Prosím napište sušená rajčata dle Italského receptu.Děkuji Jiroušová
Připojuji se s prosbou o recept na naložení sušených rajčat do oleje. Díky
Zdravím a prosím také o radu na sušená rajčata jiným způsobem!!
Nejnovější diskuse
Nejčtenější diskuze
Nejživější diskuze
Grilování - recepty, tipy a triky na grilování
Orchideje - úspěšné pěstování doma i venku
Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie
Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék
Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat
Řez okrasných dřevin - jak a kdy prořezávat
Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort