Z běžné praxe asi znáte dušené zelí k pečenému masu. Velmi rád v zelí nebo ve směsi kvašené zeleniny pěkně zvolna v troubě peču solidní dávku cibule a slaniny s kousky vepřového masa. Pro přátele i rodinu rád chystám závitky z krkovičky plněné kysaným zelím nebo pestrou směsí prokvašené zeleniny. Tepelná úprava však kvašenou zeleninu ničí – a pro zdraví je nejlepší každý den ji přidávat hrstku nebo misku k jídlu, bez tepelné úpravy. Nabízím několik nápadů, jak ji trochu pozměnit.

Studené omáčky z kvašené zeleniny

Stačí kvašenou zeleninu rozmixovat a smíchat s majonézou, jogurtem, kysanou smetanou a podobně. Prostě udělat obdobu tatarské omáčky či smetanového dipu. Velmi dobré je omáčku doplnit troškou medu nebo cukru, případně čerstvou cibulí, zelenými natěmi a podobně.

Saláty s pickles

Velmi rád dělám bramborový salát, jehož základem jsou ještě teplé nebo vlažné brambory, které ochutím směsí jemně nasekané nebo nakrájené kvašené zeleniny smíchané s hořčicí, olejem a svařeným octem a cukrem. Vydatnost salátu můžete případně zvýšit nasekanými vařenými vejci.

  • Rozmixovaná směs kvašené zeleniny zjemněná medem a zakápnutá citronem je pak vhodná jako dresink na téměř všechny běžně připravované saláty.
  • Nakrájenou kvašenou zeleninu také velmi rád přidávám do těstovinových salátů s vařenými fazolemi nebo do salátů s luštěninami a obilninami.
  • Italové takto připravují úžasný salát z vařených krup nebo také rýže.
  • Ve Francii jsem jedl salát s jemně nastrouhanou prokvašenou zeleninou, vařenými drobnými bílými fazolemi a křenovou smetanou.

Koktejly a smoothie pro odvážné

Velmi rád připravuji tento aperitiv pro statné chlapy a odvážné ženy: Nakládanou zeleninu důkladně rozmixuji s troškou rajského protlaku nebo passaty a chilli omáčky, a vše nakonec doplním pepřem. Tento hutný ohnivý drink také používám jako ostrou omáčku k různým pečením a steakům. Zkrátka, když máte po ruce kvašenou zeleninu a dobrý mixér, nemusíte kupovat drahé dresinky a stolní omáčky. Obdobně můžete použít kvašenou směs zeleniny v jemnějších kompozicích třeba s taveným sýrem a podmáslím a vzniklou krémovitou omáčku podávat s rostbífem, uzeninami i sýry. Naposledy jsem takto tvořil koktejly s dary moře, přičemž v každém z pohárů doslova zářila prokvašená červená řepa s cibulí a zázvorem.