Papája s krevetovou náplní

Potřebujeme

  • 2 plody papáje
  • Chilli papričku
  • zelenou papriku
  • šťávu z 1/2 limety
  • 2 pomeranče
  • 200 g vyloupaných a vařených krevet
  • 4 lžíce majonézy

Jak na to

Papáje omyjeme, podélně rozpůlíme a lžící vybereme semena.

  1. Z chilli papričky odstraníme semena a pokrájíme ji na čtverečky. Polovinu odložíme, zbytek smícháme s limetovou šťávou a směsí vytřeme vnitřek papáje.
  2. Papriku omyjeme, rozčtvrtíme, očistíme, vyřízneme semena a nakrájíme ji na čtverce.
  3. Pomeranče zbavíme kůry a rozebereme na dílky.
  4. Krevety opatrně promícháme s dílky pomeranče a nakrájenou paprikou. Hmotou naplníme papájové půlky.
  5. Zbytek pokrájené čili papričky vmícháme do majonézy.

Na každou půlku ovoce dáme lžičku majonézy a kolečka limety.

Salát z papáje se šunkou

Potřebujeme

  • 800 g papáje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • špetku pepře
  • 200 g šunky
  • listy hlávkového salátu
  • 2 lžíce majonézy
  • 5 lžic kysané smetany

Jak na to

Papáju oloupáme, odstraníme semena, nakrájíme ji na kostičky, zakapeme citronovou šťávou a opepříme.Přidáme na nudličky nakrájenou šunku, zlehka promícháme a vychladíme

Pečlivě omyté salátové listy rozložíme na misky, vložíme vychlazenou salátovou směs a ozdobíme majonézou rozmíchanou se zakysanou smetanou. Ihned podáváme.

Smetanová zmrzlina s papájou

Potřebujeme

  • 1000 g papájové dužniny
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic cukru
  • 1,5 šálku smetany na šlehání


Jak na to

  1. Papáju oloupeme, semena vybereme lžičkou, dužninu nakrájíme a rozmixujeme s citronovou šťávou.
  2. Přidáme cukr a mícháme, až se rozpustí.
  3. Smetanu ušleháme a smícháme s rozmixovanou papájou.
  4. Směs dáme do misky a vložíme do mrazícího boxu. Každou půlhodinu promícháme metlou.

Asi po dvou hodinách zmrzlinu podáváme.

Papája s malinami

Potřebujeme

  • 1 papáju
  • 1,5 šálku malin
  • štávu z jedné limetky

Jak na to

Papáju rozřízneme podélně napůl, vybereme lžicí semínka a dutinu naplníme malinami. Vložíme na ozdobné misky a zbytkem malin posypeme okolí plodu. Papáju i maliny polijeme šťávou z limetky, která zvýrazní chuť ovoce. Podáváme jako dezert při slavnostních příležitostech.