Pór, vynikající sezónní zelenina k zimnímu kulinaření
29. 12. 2018

Pór, vynikající sezónní zelenina k zimnímu kulinaření

Ozimý pór můžeme ze záhonů sklízet v průběhu celé zimy. A pokud ho nepěstujeme, jako sezónní zelenina je běžně k dostání. Vylepší řadu pokrmů, nebo poslouží přímo jako jejich základ.

Díky štiplavému řízu má podobné účinky na zdraví jako cibule, jeho chuť i působení je však mírnější. Jako prevence před nachlazením a posila imunity poslouží především zasyrova - najemno nasekaný ho můžeme přidat do salátu a posypat jím rozmanité pokrmy. Ovšem přínos pro zdraví má i po tepelné úpravě, která ho učiní velmi lahodným.

Pór snadno orestujeme na prostorné wok pánvi

Rozmanité využití

  • Nepostradatelný je pór v polévce, do které ho přidáváme až na konci – i pokud si přejeme pórek tepelně upravený, chutnější je nerozvařený.
  • Výtečný je orestovaný na pánvi jako základ nejrůznějších směsí, s bramborami i v rizotu. Restujeme jen několik minut, aby zůstal křupavý.
  • Na kolečka nakrájený pór je naopak výbornou náplní slaných koláčů.
  • Do rozvinutých a dle potřeby pokrájených listů můžeme zabalit nejrůznější ingredience jako do kabátku.

 

Pečená ryba v pórkovém kabátku

Zapečené pórkové ruličky

Mezi originálnější způsoby přípravy patří zapékání plněných pórkových listů – využijeme svinuté části, ploché si schováme do polévky, salátu, nebo je pokrájené přidáme do náplně. Listy opatrně podélně nařízneme a sundáme, aby zůstaly celistvé – svinou se zpět do původního tvaru. Díky tomu je můžeme naplnit, například válečky ze směsi mletého krůtího masa s česnekem a kořením, nebo ochucenou uvařenou rýží. Vložíme do olejem potřené zapékací misky, podlijeme troškou vývaru a pečeme 15-20 minut při střední teplotě. Jednodušší variantou je zapečení celých špalíků póru, mezi jejichž listy vsuneme plátky sýra.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS