Rajčenka (Cyphomandra betacea) patří do čeledi lilkovitých, stejně jako rajče či brambory. Pochází z oblasti Peru a Brazílie. Dnes je rozšířena v celých subtropech a tropech, komerčně se pěstuje například v Kalifornii nebo na Novém Zélandu. Český název dostala kvůli šťavnatým, nakyslým plodům, které jsou chutí podobné rajčeti.

Rajče, které zraje na "stromech"

Rajčenka je subtropická, vytrvalá stálezelené rostlina, která má sice dužnaté, bylinné (nikoli dřevěné) větvě, ale přesto může dorůst až pětimetrové výšky. Bohatě se větví a má velké, měkké, široce vejčité listy. Ty jsou na povrchu porostlé krátkými páchnoucími žlázkami. Pětičetné, bledě fialové květy jsou uspořádané ve vzdušných hroznech a vyrůstajících v paždích listů.

Plod − bobule – dozrává na velmi dlouhé stopce a váží často až sto gramů. Slupka plodu je hladká a lesklá, má tmavě oranžovou nebo purpurovou barvu a velmi často bývá tmavě pruhovaná. Červená dužnina chutná kysele a je velmi aromatická. Plod obsahuje drobná černě zbarvená semena. Rostlina plodí po celý rok, z jednoho keře lze sklidit až sto plodů.

Pěstování v nádobách

Rajčenky nesnášejí mráz.