Růžičková kapusta, lahůdková a zdravá sezónní zelenina
25. 12. 2018

Růžičková kapusta, lahůdková a zdravá sezónní zelenina

Po vánočním hodování je dobré tělu trochu odlehčit, nejlépe zeleninou. V zimě je ideální zelenina tepelně upravená, která zasytí i zahřeje, a přesto dodá tělu i mnoho prospěšných látek.

Mezi nejchutnější zimní zeleninu patří růžičková kapusta. Pokud ji pěstujeme na zahradě, můžeme ji dokonce v průběhu zimy sklízet. Běžně je k dostání i v obchodech. Zasyrova ji ani konzumovat nelze, ovšem dušená, smažená i zapékaná je vynikající.  Její tendence způsobovat nadýmání zmírníme pomocí koření, například saturejky, majoránky a tymiánu.

Kapusta pro zdraví i pohodu

Růžičková kapusta je bohatá na vitamin B1 – thiamin, důležitý pro mentální svěžest, soustředění, odolnost vůči stresu a fyzickou výkonnost. V zimě je také hodnotným zdrojem vitaminu C, který se krátkou tepelnou úpravou nezničí. Vysoký obsah vlákniny zase prospívá dobrému zažívání. Obsahuje pro zdraví nepostradatelnou kyselinu listovou a také draslík, jenž podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, tím napomáhá k detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek.

Nejšetrnější příprava kapustiček je vaření v páře

Nejlepší je na páře

Pokud kapustu pěstujeme, sklízíme je, dokud nejsou větší než vlašský ořech a mají pevně semknuté listy. Odtrhneme z nich poškozené lístky a odkrojíme košťál. Můžeme je zespoda nakrojit do kříže, ale není to nutné.

Připravené kapustičky propláchneme studenou vodou. Vaříme je v malém množství vody nebo napařujeme 6–8 minut. Kapustičky vaříme jen na skus, neměli bychom je uvařit úplně doměkka. Scedíme je a podáváme. Jejich chuť ještě umocníme, pokud je vaříme jen 5 minut a pak je další 3–4 minuty podusíme s cibulkou na kousku másla s trochou vývaru a koření, případně ji pokapeme olivovým olejem. Výtečná je také zapékaná se sýrem nebo dalšími druhy zeleniny.

zapékané kapustičky

Dušené a zapékané kapustičky

Na pánvi osmahneme slaninu nebo pokrájenou cibulku. Přihodíme hrst překrojených kapustiček, trochu strouhané pomerančové kůry, kousek másla a lžičku hrubozrnné hořčice. (Alternativou je ostré koření, česnek, zelení bylinky...). Pět minut podusíme, aby kapustičky změkly. Můžeme přidat máslo nebo olivový olej.

V páře krátce povařené kapustičky vložíme do zapékací mísy, promísíme s utřeným česnekem, olivovým olejem, solí a tymiánem. Můžeme přidat ořechy, brusinky nebo plody aronie či dřínu. Zapékáme 20 minut.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS