Rychlá podzimní hostina: krémová dýňová polévka a zapečené plátky hokkaida
20. 10. 2016

Rychlá podzimní hostina: krémová dýňová polévka a zapečené plátky hokkaida

Dýně - sezónní zelenina, která zasytí, zahřeje, pohladí žaludek, je zdravá a dietní. Tomu, kdo snad nad ní ještě ohrnuje nos, připravte hokkaido – dýni výjimečné chuti a zářivé barvy.

Jemná a krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem

Co budete potřebovat?

polévka z hokkaida1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru (stačí zeleninový bujón bez glutamátu), jednu větší dýni hokkaido, 250 ml kokosového mléka, sůl, kari koření, dýňová semínka nebo olej (Poměr vody, dýňové hmoty a kokosového mléka záleží na vaší chuti. Někdo má rád polévku, ve které stojí lžíce, jiný raději tekutější.)  

 

Příprava

  • Dýni rozkrojte, semena a vláknitou dužinou vyjměte ostrou lžící. Vydlabané půlky nakrájejte na kostky a uvařte ve vývaru do měkka. Výhodou hokkaida je, že tenkou slupku nemusíte loupat
  • Horkou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Podle chuti osolte, přidejte kari koření, případně čerstvě namletý pepř.  Nakonec vmíchejte kokosové mléko.
  • Na ozdobu a dochucení jsou výtečná dýňová semínka, opražená na olivovém oleji. Do polévky můžete také nalít trošku dýňového oleje, který její chuť rovněž skvěle doplní.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem je vhodná i pro vegany. Ale zase musíte použít k místní zelenině zdaleka dovážené kokosové mléko – i když pro jeho chuť někdy stojí za to trochu zhřešit. (Pěstování palmy kokosové neznamená ani zdaleka takový problém a obří devastaci přírody, jako je tomu u palmy olejné, i když jsou někdy zaměňovány).

Místo kokosového mléka můžete použít kysanou smetanu. A někdo nedá dopustit na praženou slaninu navrch.    

pečené dýňové plátky

Pečené dýňové plátky

Co budete potřebovat?

1 dýni hokkaido, půl šálku olivového oleje, 3 stroužky česneku (milovníci česnekové chuti klidně více), sůl, pikantní kari koření, pepř nebo bylinky, čerstvé či sušené  (tymián, rozmarýn, koriandr…), lžíci balzamikového octa

 Příprava

  • Dýni hokkaido vydlabejte a nakrájejte na plátky přibližně 1 cm silné.
  • Promíchejte je s olejem, ve kterém rozmícháte prolisovaný česnek, balzamikový ocet, sůl a koření dle chuti.
  • Pečte v troubě při teplotě 150-200 °C přibližně půl hodiny – dokud plátky nezměknou.
  • Pečené dýňové plátky jsou výborné jen tak, s kysanou smetanou, čerstvým sýrem nebo různými „dipy“, i jako příloha.

Pozor na to, že zatímco pečená dýně se rozplývá na jazyku, syrová je velmi tvrdá. Nejvíce úrazů v kuchyni přichází právě v dýňové sezóně. První řez je třeba vést opravdu opatrně. S vydlabanými půlkami, které pěkně sedí na prkénku, se pracuje už lépe.  

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Zdravě se stravovat ....

(VWPsQNuEWkpo2Z4UH7PaQkQlVvcjLlf6jWmKD.agc7P~QkR6Kvm.h74Vl), 20. 10. 2016, 09:56

Co je pro lidstvo opravdu důležité , zdravě a chutně se stravovat , pravidelně sportovat .
Jak se správně říká pohyb je zdraví .
A nebo je i velice důležité spolu umět komunikovat , v zaměstnání, v rodině i ve společnosti .Mně osobně připadá , že lidé nekomunikují , jsou hodně uzavření do sebe , neusmějí se.
Já osobně bych navrhovala ,skupinky na terapii s úsměvem jde všechno lépe.......

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS