Hořká vůně šalvěje s nádechem kafru se velmi hodí k tučným rybám a jakémukoli tučnějšímu masu. Podporuje trávení i vylučování žluči, což je právě u těžších pokrmů velmi prospěšné. Lze ji přidat i do dušených zeleninových směsí, nejlépe s rajčaty. Hodí se do fazolové polévky, čerstvá a jemně nasekaná je výborná i v bylinkovém másle. Zcela jedinečnou chuť dá domácím paštikám. A ty můžete připravit nejen z masa, ale také z ořechů.

Ořechová paštika se šalvějí

  1. V troubě na pekáči opražíme 200g lískových nebo vlašských ořechů.
  2. Upražené ořechy podrtíme, část najemno, část ponecháme na větší kousky.
  3. 250 g žervé nebo lučiny smísíme se dvěma stroužky utřeného česneku, špetkou soli a pepře, dvěma lžícemi olivového oleje a vrchovatou lžíci čerstvých nasekaných listů šalvěje.
  4. Do směsi nasypeme ořechy a promícháme. V případě potřeby naředím mlékem.
  5. Paštiku můžeme uchovávat ve sklenici, nebo naplnit do olejem potřených formiček, ze kterých ji posléze vyklopíme na talířky.

Paštika je výtečnou svačinkou samotná, nebo na opečeném chlebu. Hodí se k ní i první rybíz, maliny nebo brusinky.