Čočková polévka s kysaným zelím

Potřebujeme

  • 15 dkg čočky
  • 10 dkg kysaného zelí
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce tuku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1/4 l kysané smetany
  • kmín
  • pažitku
  • sůl

Jak na to

Předem namočenou čočku uvaříme dopoloměkka.

Zelí nakrájíme a přidáme k čočce.

Cibuli orestujeme na tuku, zasypeme hladkou moukou a osmahneme dožluta.

Cibulovou jíškou polévku zahustíme a povaříme ještě 10 minut. Ochutíme solí, kmínem, můžeme přidat i utřený česnek. Ve smetaně rozmícháme žloutek, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Nakonec přidáme nasekanou pažitku.

Karolina Čížková, Dolní Stěžery

Alsaské zelí

Potřebujeme

  • 60 dkg kysaného zelí
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 40 dkg uzeného masa
  • 10 dkg cibule
  • 10 dkg oleje
  • 15 dkg slaniny
  • 40 dkg brambor
  • 4 dl bílého vína
  • sůl
  • bílý pepř
  • bobkový list

Jak na to

Zelí překrájíme nadrobno. Rozškvaříme slaninu, přidáme do ní zelí, zalijeme vínem a 1,5 až 2 hodiny pomalu dusíme. Přidáme bobkový list, pepř a sůl. Mezitím nakrájíme menší brambory i se slupkou na plátky a opečeme je dozlatova. Když je zelí měkké, přendáme je do pekáčku a střídavě prokládáme plátky uzeného, klobásy a brambor, vše asi 30 minut zapékáme. Alsaské zelí zapíjíme bílým vínem nebo pivem.

Eliška Pospíšilová, Praha 4

Papriky plněné kyselým zelím

Na 2 lžících másla zpěníme 1 nakrájenou cibuli, přimícháme 1/2 kg kyselého zelí a 2 lžíce rajského protlaku.

Asi tři minuty povaříme, osolíme, opepříme, přidáme

  • hrst nasekaného kopru,
  • 20 dkg ovčího sýra (může být i jiný) nakrájeného na kostičky,
  • 0,5 dl kysané smetany.

Odkrojíme vršky paprik, odstraníme z nich semínka a papriky naplníme připravenou směsí. Papriky uzavřeme odkrojenými vršky, urovnáme je do pekáčku vymazaného olejem a zalijeme směsí připravenou z 1 dl kysané smetany, 4 vajec, lžíce mleté papriky, soli a pepře. Vše přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu.

Eliška Pospíšilová, Praha

Roláda z čínského zelí

Potřebujeme

  • 1 větší čínské zelí
  • 1 kuře
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • mléko
  • 2 rohlíky
  • olej
  • cibuli
  • slaninu
  • kmín, sůl a pepř
  • 1 kostku masoxu

Jak na to

Kuře zbavíme kůže. Prsíčka nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Na horkém rozpáleném oleji je opečeme dozlatova a necháme zchladnout. Zbývající maso umeleme. Na kousku másla opečeme nakrájenou cibuli, přidáme 2 rohlíky nakrájené na kostičky, mléko, 1 žloutek a jedno celé vejce. Pak tuto houskovou směs smícháme s mletým masem, osolíme a opepříme. Čínské zelí podélně rozřízneme a vnitřní listy vyjmeme. Zelí pak naplníme směsí z mletého masa, proložíme opečenými prsíčky a přikryjeme druhou půlkou hlávky čínského zelí. Obalíme slaninou, případně svážeme nití, osolíme, opepříme a okmínujeme. Pečeme za častého podlévání vývarem z masoxu. Z vnitřních listů čínského zelí připravíme chutný salát, který podáváme k upečené zelné roládě. Jako příloha jsou nejlepší míchané brambory.

Anna Poliášková, Janová

Kuře jako husa s medovým zelím

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • patku chleba
  • sádlo
  • sůl a kmín

Jak na to

Omyté kuře pokmínujeme vně i uvnitř. Větší patku chleba vydlabeme, naplníme dvěmi lžícemi sádla a patku vsuneme do kuřete. Břišní dutinu uzavřeme, kuře vložíme na pekáč, podlijeme a dáme péci. Kuřátko pečené s chlebem skutečně získá chuť pečené husy. Jako přílohu připravíme medové zelí: Zelí nakrouháme, podlijeme vodou a bez pokličky povaříme. Na sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme k ní zelí, sůl a kmín. Dusíme téměř doměkka. Pak osladíme několika lžícemi medu, okyselíme, necháme přejít varem, zalijeme 1/4 l smetany a ještě krátce podusíme. K jídlu nejlépe chutnají bramborové špalíčky.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Těstoviny se zelím

Zelí nakrouháme najemno, posolíme a necháme 10 minut stát. Pak zelí mneme v ruce a vymačkáme z něj šťávu.

Na pánvičce orestujeme cibulku, přidáme zelí, ochutíme a smažíme, až je zelí zlatavé. Pak je zamícháme do těstovin.

Na talíři porce polijeme rozpuštěným sádlem se škvarky nebo rozškvařenou anglickou slaninou.

Josef Rychtářík, Meclov

Zeleninový zelný salát

Nakrájíme čínské zelí, cibuli na kolečka, papriku na proužky, rajčata na kousky, okurky nebo cukety na kostičky, kedluben a patyzon můžeme nastrouhat na hrubém struhadle, mrkev, celer a petržel na jemném.

Do salátu ještě přidáme 2 až 3 nasekaná natvrdo vařená vejce, osolíme a vmícháme majonézu. Necháme uležet.

Salát podáváme buď jako přílohu k řízkům, nebo samostatně s vekou či bagetou.

Josef Rychtářík, Meclov