Rozdíl zda použijeme „obyčejnou“ cibuli, nebo šalotku, opravdu je. Šalotky mají jemnější chuť než jiné druhy cibule, a tak nepřehluší chuť ostatních surovin. Nadrobno nakrájená se navíc dokonale rozpustí v omáčce, zatímco cibuli můžeme krájet, jak chceme, ale omáčka nikdy nebude stejně sametová jako ze šalotky. Cibule se rozpadne po mnohem delším vaření. Šalotka je prostě jemnější a sladší verze cibule. U nás je někdy nazývána také množilka či ošlejch.

Restované šalotky

  • Na pánvi rozehřejeme olej a šalotky do něj vložíme.
  • Pánev přikryjeme a šalotky 5 minut opékáme. Během toho je obracíme, aby nezhnědly a byly rovnoměrně propečené.
  • Pak šalotky zasypeme cukrem a necháme je zkaramelizovat.
  • Přidáme červené víno, lehce osolíme a opepříme a v odkryté pánvi šalotky asi 10 minut zvolna vaříme, než se víno odpaří.

Podáváme s bílým pečivem.

Nakládané šalotky

Doslova lahůdkovou přílohou pak jsou nakládané šalotky. Vůbec nejlepší je použít bílé, téměř průhledné cibulky zvané perlovky.

Potřebujeme: 1,5 kg drobných šalotek nebo perlových cibulek, 1 l bílého vinného octa, 150 ml panenského olivového oleje, 140 g cukru, 1 lžíci soli, 1 lžičku podrcených kuliček černého pepře, 2 hrsti bazalkových lístků a 100 ml balzamikového octa.

  • Šalotky spaříme a oloupeme.
  • Všechny ostatní suroviny kromě balzamikového octa smícháme se 600 ml vody, přivedeme k varu a krátce povaříme.
  • Pak vložíme oloupané cibulky a asi 10 minut povaříme, jen aby trochu změkly.
  • Cibulky scedíme a rozdělíme je do sterilizovaných sklenic.
  • Zbylou tekutinu zprudka vaříme, odstavíme, vmícháme balzamikový ocet a nálevem zalijeme šalotky ve sklenicích.

Sklenice uzavřeme a necháme stát nejméně tři dny.