Italskou kuchyni si bez rajčat nelze představit. Italové kladou důraz na jednoduché kombinace kvalitních surovin. Nechávají vyniknout jejich chuť – zelenina tedy musí být vyzrálá, čerstvá. Italská příprava je proto jako stvořená pro červená rajčata, nejlépe ta z vlastního záhonku, nebo alespoň čerstvá polní z trhu, která dozrála na sluníčku.

Zapečená variace caprese

  1. Do zapékací misky, vytřené olivovým olejem, vložíme rozpůlená rajčata slupkou dolů.
  2. Posypeme je mořskou solí, čerstvě umletým černým pepřem a bohatě zalijeme olivovým olejem.
  3. Poté je pečeme nejméně hodinu při teplotě 180°, až se propadají – pak je jejich chuť správně koncentrovaná.
  4. Poklademe je nasekanou bazalkou, plátky mozarelly (pro tento účel můžeme použít i mozarellu prodávanou v bloku, bez nálevu), opět bazalkovými lístky a necháme ještě zapéct dvě minuty.

Před podáváním můžeme ozdobit ještě čerstvými lístky bazalky, případně plátky malých rajčátek.

Doporučená množství:

  • 12 středně velkých rajčat (kolem 1 kilogramu)
  • Nejméně 1 dcl kvalitního olivového oleje
  • 40 g čerstvých bazalkových lístků
  • 250 g mozarelly

Zapečné caprese vybízí k mnoha variantám. Rajčaty a mozarellou můžeme naplnit i velké klobouky žampionů a upéci či ugrilovat vše společně.