Nastala chřestová sezóna a křehké výhonky, až již zelené či běleném, jsou často k dostání v obchodech se zeleninou. Pokud budete vědět, jak je vybírat a upravovat, tato nadmíru chutná i zdravá zelenina vás nezklame. Pokud si ji oblíbíte, můžete ji zkusit i sami pěstovat.

Grilovaný chřest

Potřebujeme

  • 700 g chřestu
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl, mletý pepř
  • 2 ½ lžíce balsamového octa
  • 1 ½ lžíce dijonské hořčice

Jak na to

  1. Očistíme chřest, odřízneme dřevnaté konce a sloupneme slupku ze silnějších stonků. Stonky necháme raději delší, aby nepropadaly grilem.
  2. Očištěný chřest vložíme do mísy a zalijeme jej marinádou z oleje, mletého pepře a hořčice a vše dokonale rukou promícháme.
  3. Takto připravené tyčinky chřestu grilujeme na roštu, dokud krusta na povrchu nezkaramelizuje.
  4. Zatímco se chřest griluje, umixujeme ze zbylého oleje, hořčice a octa omáčku. Tou zalijeme ještě teplý grilovaný chřest rozmístěný na nahřátých talířích.

Chřest s máslem

Potřebujeme

  • 750 g běleného nebo zeleného chřestu
  • sůl
  • kostku cukru
  • 70 g másla
  • 3 lžíce strouhané housky

Jak na to

Chřest oloupeme těsně od hlavičky a svážeme do svazečků bílou nití. Vložíme do osolené vody s kostkou cukru. Vaříme, až změkne. Opatrně vybíráme děrovanou naběračkou. Podáváme sypané opraženou strouhanou houskou a poléváme máslem.

Chřestová polévka

Potřebujeme

  • 300 g čerstvého chřestu
  • 40 g másla nebo rostlinného tuku
  • 40 g hladké mouky
  • muškátový květ
  • sůl
  • 1 dl sladké smetany
  • petrželku

Jak na to

  1. Chřest omyjeme, očistíme a nakrájíme na asi centimetrové špalíčky, které vaříme ve vroucí osolené vodě, až jsou měkké. Podle potřeby osolíme.
  2. Mezitím si připravíme světlou jíšku, okořeníme ji, zalijeme prochladlým chřestovým vývarem, přivedeme do varu a dobře povaříme.
  3. Nakonec polévku zjemníme smetanou a doplníme petrželkou.

Můžeme podávat s osmaženou žemlí nakrájenou na kostičky.