Zeleninový hrnec
Potřebujeme
- 600 g brambor
- 1 kořen petržele
- svazek mrkve
- 1 malý celer
- 1 kedlubnu
- čtvrtku kapusty
- půlku malého květáku
- hrst cukrového hrášku nebo hrášků
- snítku celerové a libečkové natě
- lžíci oblíbené kořenicí směsi
- sůl a pepř
Jak na to
Brambory, petržel a mrkev oškrábeme, celer a kedlubnu oloupeme. Připravenou zeleninu dáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou kapustu, rozebraný květák, hrášek, snítku celerové a libečkové natě.
Posypeme kořením, osolíme, opepříme, zalijeme vodou tak, aby zelenina byla těsně potopená. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 12 až 15 minut doměkka.
Hana Macháčková, Brno
Vařený chřest s bylinkovým přelivem
Na 4 porce potřebujeme
- 400 g chřestu
- citron
- máslo
- cukr
- 40 g směsi jemně posekaných bylinek
- mletý zázvor
- sůl
Jak na to
Chřest oloupeme, stonky svážeme do otýpky a nastojato postavíme do hrnce s osolenou vodou. Přidáme plátek citronu, lžičku másla, špetku cukru a chřest povaříme 10—15 minut.
Mezitím si připravíme přeliv: 80 g másla smícháme s bylinkami, ochutíme citronovou šťávou, mletým zázvorem a solí.
Měkký chřest necháme okapat, rozdělíme jej na nahřáté talíře, obložíme horkými bramborami a přelijeme bylinkovým máslem.
Olga Štěpničková, Praha 2
Pečené papriky plněné sýrem
Potřebujeme
- 6 větších paprik
- 1/2 kg ovčího sýra (brynzy)
- 3 vejce
- 1 lžíci nasekané petrželky
- hladkou mouku
- tuk na pečení
Jak na to
Papriky opatrně opečeme na tuku, aby nepopraskaly, zbavíme je jader a naplníme rozmačkaným ovčím sýrem smíchaným s vejci a petrželkou.
Naplněné lusky obalíme v mouce a dozlatova je opečeme na pánvi na rozpáleném tuku. Podáváme s čerstvým chlebem a rajčatovým salátem.
Placičky z pastináku s omáčkou z nivy
Potřebujeme
- 500 g pastináku
- sůl
- 4 zrnka pepře
- 4 zrnka nového koření
- bobkový list
- špetku tymiánu
- 2 vejce
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce strouhaného sýra
- špetku koření kari
- mouku na obalení
- olej
na omáčku
- šálek zakysané smetany
- 2 lžíce krájené pažitky
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- 150 g strouhané nivy
Jak na to
Očištěný pastinák nakrájíme a uvaříme v osolené vodě s kořením. Měkký dáme okapat a rozmělníme vidličkou. Přidáme vejce, mouku, sýr, kari koření a dle chuti přisolíme. Je-li směs řídká, přidáme trochu mouky.
Tvarujeme malé ploché placičky, obalíme je v mouce a osmažíme na oleji. Podáváme s brambory přelité omáčkou z nivy.
Omáčka: Smetanu spojíme s pažitkou, lisovaným česnekem, nastrouhanou nivou a směs dochutíme pepřem.
Marta Kocourková, Dolní Metelsko
Cuketový salát s rajčaty
Potřebujeme
- 300 g hodně mladých malých cuketek
- 200 g rajčat
- 250 g zakysané smetany
- šťávu z půlky citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- sůl a pepř
Jak na to
Zakysanou smetanu rozmícháme se solí, pepřem, utřeným česnekem (pokud ho nesnášíme, není třeba), s citronovou šťávou a olejem.
Omyté, osušené cukety a rajčata nakrájíme na kolečka, zalijeme smetanou, lehce promícháme a podáváme.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Kedlubnová polévka s májovkami
Potřebujeme
- 400 g kedluben
- 5—7 plodnic čirůvky májovky (podle velikosti) nebo jiných hub
- 200 g gothajského salámu
- 30 g tuku
- 1 cibuli
- hladkou mouku
- vegetu
- sůl
Jak na to
Na tuku zpěníme jemně nasekanou cibuli, zasypeme ji asi dvěma lžícemi mouky a připravíme světlou jíšku, kterou rozšleháme v litru vody. Uvedeme do varu, přidáme na nudličky nakrájené kedlubny a plátky hub a když jsou téměř měkké, přidáme ještě kostičky salámu a kedlubny dovaříme.
Polévku osolíme, dochutíme vegetou a na talíři posypeme jemně nakrájenými středovými lístky kedluben.
Ivan Veselý, Žebrák
Letní zeleninový krém
Potřebujeme
- 1 středně velkou cuketu
- 5 rajčat
- 3—4 brambory
- 3 mrkve
- 1 větší cibuli
- libeček
- 1 kostku masoxu
Jak na to
Neoloupanou cuketu nakrájíme na plátky, rajské spaříme, oloupeme a nakrájíme, cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Vše vložíme do vroucí vody a přidáme kostku masoxu a několik lístků čerstvého libečku.
Když zelenina změkne, rozmixujeme ji ponorným mixérem, případně ji prolisujeme. Na talíři polévku ozdobíme šlehačkou nebo zakysanou smetanou. V horkých letních dnech polévka bohatě postačí jako oběd.
Jiřina Pouzarová, Telč
Lilky plněné houbami
Potřebujeme
- 2 velké lilky
- 200 g čerstvých hub
- máslo
- citronovou šťávu
- pepř
- mleté koření
- 1 lžíci strouhanky
- 150 ml bujonu
Jak na to
Oprané lilky podélně rozpůlíme a krátce je předvaříme. Z lilků vydlabeme dužninu a pokrájíme ji na kostky.
Houby pokrájíme na plátky, podusíme na másle s kořením, smícháme s pokrájenou dužninou z lilků a hmotou plníme vydlabané poloviny lilků, které vložíme do zapékací mísy.
Posypeme strouhankou, na povrch lilků položíme kousky másla, nakonec je mírně zalijeme bujonem a pečeme v troubě při vyšší teplotě.
Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role
Zelenina z woku
Potřebujeme
- 400 g mrkve
- 1 cibuli
- 200 g cukrových lusků
- 2 červené papriky
- 1 pórek
- 250 g sójových klíčků
- asi 4 cm zázvoru
- 200 g hub shii–také
- 100 ml zeleninového bujonu
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 lžičku koření kari
- sójovou nebo ostrou omáčku
- olej nebo tuk do pánve
Jak na to
Zeleninu omyjeme a nakrájíme, zázvor oloupeme a nastrouháme, houby očistíme a odkrojíme nožičky. Na rostlinném tuku či oleji, případně na másle s několika kapkami oleje v pánvi wok opečeme mrkev, lusky, papriky, pórek a houby.
Vše zalijeme vývarem, přidáme zázvor, med, kari a sójovou omáčku, promícháme a necháme prohřát. Do směsi můžeme přidat nudličky kuřecího či lososového masa orestovaného předtím na tuku.
Věra Jedličková, Radonice
Brynzové placky
Potřebujeme
- 500 g brambor
- 300 g brynzy
- 2 vejce
- sůl
- hrubou mouku
- tuk na smažení
Jak na to
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme celá vejce, brynzu, sůl a tolik mouky, abychom mohli vyválet těsto. Z něj vykrajujeme placičky, které rychle smažíme na tuku a podáváme je se salátem nebo dušenou zeleninou.
Jaroslava Skoumalová, Třebíč
Zapečená zelenina Horehron
Potřebujeme
- 600 g sezonní zeleniny
- 300 g brambor
- 4 vejce
- 2 lžíce škrobové moučky
- 50 g tuku na pečení
- 1 větší cibuli
- sůl, mletý černý pepř a muškátový oříšek
- 50 g tuku na vymazání formy
- 30 g strouhanky
- 500 ml sladké smetany
Jak na to
Očištěnou a omytou zeleninu uvaříme v malém množství vody (vývar použijeme na polévku). Nakrájenou cibuli mírně osmahneme, všechny složky umeleme, osolíme, okořeníme, přidáme strouhaný muškátový oříšek, vejce, škrob a vypracujeme těsto, které vložíme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Povrch zarovnáme, přelijeme smetanou a zapečeme ve vyhřáté troubě.
Zapečenou zeleninu podáváme s koprovou, křenovou nebo houbovou omáčkou.
Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica, Slovensko
Foto Jiří Poláček