Rybí polévka s kysaným zelím

30 až 40 dkg rybího masa podusíme se dvěma hrníčky vody asi 20 minut.

1 větší cibuli osmahneme na másle, zaprášíme moukou a zředíme vývarem. Přidáme ještě vodu a přisolíme. Pak přidáme jeden malý rajský protlak a 20 dkg pokrájeného kysaného zelí.

Maso z ryby vykostíme, dáme na talíře, zalijeme polévkou a přidáme vrchovatou lžíci husté smetany.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Zelné listy s rýžovou nádivkou

Nádivku připravíme z osmahnuté cibule, do které přimícháme asi 300 g rýže a ještě pár minut smažíme.

Pak přidáme 4 větší nakrájená rajčata, promícháme, osolíme a přiklopené zvolna dusíme, až rýže změkne a vsákne vodu.

Okořeníme mletým pepřem (raději bílým) a čerstvou petrželkou.

Je lepší spařovat listy v páře než ve vodě, listy pak nejsou nasáklé.

Dále si připravíme listy zelí − několik minut je necháme propařit na pařáku na knedlíky a plníme nádivkou.

Dobře sbalíme, ovážeme nití a poskládáme do pekáčku. Podlijeme vývarem z propařování a v troubě dusíme zakryté asi 30 minut. Několik posledních minut necháme dopékat odkryté.

Každý závitek na talíři přelijeme lžící zakysané netučné smetany. Příloha již není třeba.

Olga Štěpničková, Praha 2

Zapečené fazole nebo hrách se zelím

Uvaříme 60 dkg fazolí nebo hrachu a pak smícháme s 2 dl tomatové šťávy nebo rajským protlakem a 2 lžícemi másla nebo sádla.

Dáme do ohnivzdorné misky. Na luštěniny rozložíme 60 dkg vařeného krájeného zelí, které smícháme s troškou pepře a lžící másla (sádla).

Vše posypeme 5 dkg strouhaného sýra smíchaného s 5 dkg strouhanky. Pokapeme máslem nebo sádlem a zapečeme v troubě. Zapečené sypeme zelenou petrželkou.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Zelné závitky se špenátem

Potřebujeme

  • 1 středně velkou hlávku zelí
  • 25 dkg listového špenátu (nejlépe čerstvého)
  • 2 lžíce sójové omáčky

Jak na to

Špenát povaříme 2 až 3 minuty v osolené vodě. Vyndáme, zakapeme sójovou omáčkou a vytvarujeme válečky.

Zelí rozebereme na listy a lehce povaříme, aby změkly. Vyndáme a osušíme.

Při servírování můžeme závitky nakrájet asi na třícentimetrové špalíčky, aby vynikla jejich barevnost.

Ze dvou až tří listů uděláme čtverce, na které naklademe několik špenátových válečků. Pevně stočíme.

Necháme asi půl hodiny odpočinout. Podáváme jako přílohu k masu.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Pečená kachna podušená v zelí

Potřebujeme

  • 1 kachnu
  • sůl
  • 500 g hlávkového zelí
  • 100 g cibule
  • 30 g hladké mouky
  • cukr
  • bobkový list
  • ocet
  • 100 g zelených paprik
  • kmín

Jak na to

Očištěnou kachnu osolíme a za stálého přelévání šťávou pečeme v pekáči dozlatova.

Na kachním sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, přidáme spařené, na nudličky nakrájené zelí, cukr, sůl, bobkový list, kmín, ocet a na nudličky nakrájené papriky.

Vše dobře promícháme, kachnu rozdělíme na porce a vložíme zpět na pekáč, posypeme připravenou zelnou směsí a společně ještě chvíli v troubě podusíme.

Podáváme s vařenými brambory nebo s knedlíkem.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Zapečené hlávkové zelí s bylinkami

Zelí rozkrájíme na několik kousků. Cibuli nakrájíme najemno a na tuku osmahneme dozlatova. Potom zalijeme zeleninovým vývarem a vložíme rozkrájené zelí. Osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou asi 15 minut.

Opereme a jemně nasekáme zelené bylinky (petrželku a pažitku).

Jedno žervé nebo jiný podobný smetanový sýr rozmícháme se šlehačkou, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme sekané bylinky.

Povařené zelí vyjmeme a necháme na cedníku okapat. Pak vložíme do ohnivzdorné mísy nebo pekáčku a zalijeme bylinkovým krémem.

Zapékáme asi 10 minut. Podáváme nejlépe s plátkem libového masa upraveným jako minutka.

Květa Šulcová, Zdiby - Veltěž

Zelné noky

Nadrobno rozsekané zelí (0,5 kg) uvaříme a scedíme. Pak smícháme s 10 dkg strouhané housky, přidáme 5 velkých vařených strouhaných brambor, 1 vejce, sůl, trošku sladké papriky a trošku mouky.

Těsto necháme 15 minut stát. Pak vykrajujeme noky a vaříme 8 až 10 minut ve slané vodě.

Hotové noky sypeme osmaženou houskou a pokapeme máslem.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Sklářské knedlíky

Vyškvaříme asi 15 dkg slaniny a promícháme se 2 žemlemi nakrájenými na kousky. Najemno nasekáme asi 0,5 kg kysaného zelí, vymačkáme ho a přidáme k houskám.

2 vejce rozšleháme se 3 lžícemi kysané smetany a 0,5 kg hrubé mouky, přidáme zelí se slaninou a žemlemi a zaděláme těsto na knedlíky.

Rukou vytváříme malé kulaté knedlíky a asi 20 minut je vaříme.

Lze podávat s máslem a strouhankou nebo maštěné sádlem se škvarky a uzeným masem.

Zdeněk Kastner, Dobřichovice

Zelí zapečené s houbami

Potřebujeme

  • malou hlávku zelí
  • kysanou smetanu
  • pepř a sůl
  • cibuli
  • houby

Jak na to

Houby podusíme na špeku s cibulkou.

V jiné pánvi podusíme zelí na sádle.

Smícháme vše dohromady a přidáme trošku jíšky. Opepříme, osolíme a dáme do trouby péci. Za 1/4 hodiny přidáme kysanou smetanu a dopečeme.

Marie Svobodová, Zdounky

Uzený bůček podušený v kysaném zelí

Potřebujeme

  • 500 g vařeného uzeného bůčku
  • 500 g kysaného zelí
  • 30 g sádla
  • 1 cibuli
  • 1 brambor
  • špetku mletého pepře a sladké papriky
  • půl lžičky vegety
  • kmín
  • sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na plátky.

Zelí pokrájíme, okořeníme a nastrouháme do něj syrový brambor. Cibuli zpěníme na troše sádla, přidáme ji do zelí a vše dobře promícháme.

Do vymaštěného pekáčku klademe vrstvu zelí, plátky masa a opět vrstvu zelí tak, aby právě ono tvořilo vrchní vrstvu. Zalijeme troškou osoleného vývaru a v mírně vyhřáté troubě dusíme asi 30 minut.

Podáváme s chlebem nebo bramborovým knedlíkem.

Ivan Veselý, Žebrák

Kotlety uložené v zelných listech

Potřebujeme

  • kotlety podle počtu osob
  • malou hlávku zelí
  • brambory podle potřeby
  • sůl a pepř
  • olej

Jak na to

Kotlety vykostíme, naklepeme a opepříme.

Hlávku zelí asi 10 minut povaříme, aby se lépe loupala. Dno i stěny vymazaného většího hlubokého kastrolu vyložíme listy zelí, poklademe na kolečka nakrájenými syrovými brambory, osolíme a opepříme.

Další vrstvu tvoří kotlety, pak opět brambory a vše přikryjeme listy zelí a zalijeme olejem. Pečeme v troubě doměkka.

Jaromír Broulík, Mikulášovice

Krůtí maso zapečené v dušeném zelí

4 plátky krůtího masa osolíme, opepříme a každý zavineme do dvou plátků slaniny. Ovážeme nití.

0,5 kg zelí podusíme na cibuli s bobkovým listem a 5 zrnky nového koření.

Dušené zelí rozložíme na dno pekáče. Na zelí naskládáme porce masa, zakapeme olejem, podlijeme 1 dl vývaru a dáme péci.

Někdy si tuto dobrůtku připravujeme v alobalu venku na grilu.

Během pečení podléváme asi 1/8 l bílého vína.

V polovině pečení přidáme 25 dkg hroznového vína a 10 dkg nasekaných vlašských ořechů.

K tomu je výborná bramborová kaše.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Kuřecí roláda se zelím a ananasem

Potřebujeme

  • 1 větší vykostěné kuře
  • půl plechovky ananasu
  • 1 sklenici kysaného zelí
  • 1 lžíci másla
  • sůl a pepř
  • rozinky

Jak na to

Plát kuřecího masa jemně naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe propláchnutým vymačkaným zelím, kousky ananasu a rozinkami. Roládu pevně svineme, převážeme a podlijeme horkou vodou nebo slepičím vývarem.

Při pečení postupně podléváme šťávou z ananasu. Nakonec pečení přidáme ke šťávě dvě lžíce másla. Jako příloha je nejlepší bramborová kaše a kompot nebo salát.

Olga Tesařová, Brno-Bystrc

Kachna na způsob segedínu

Potřebujeme:

  • 1/2 očištěné kachny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 až 3 cibule
  • sůl, sladkou mletou papriki (případně i trochu pálivé)
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 250 g kysaného zelí
  • 2 lžíce bílého vína (nemusí být)

Jak na to

Kachnu nakrájíme na menší kousky i s kostmi, vhodíme na cibulku osmaženou na sádle a trošku podusíme. Posolíme, přidáme papriku, zelí a bílé víno, trochu zaprášíme moukou a ještě chvilku dusíme. Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Sladké zelníky

Potřebujeme

  • 30 g droždí
  • 1 lžíci pískového cukru
  • 1/4 l mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 50 g másla

na náplň

  • 1 malou hlávku zelí
  • 1,5 dl šlehačky
  • vanilkový cukr

Jak na to

Do mouky dáme vykynutý kvásek, vejce, máslo, mléko, zaděláme a necháme vykynout. Mezitím jemně pokrájíme zelí, přidáme šlehačku a cukr a podusíme.

Lžící vykrajujeme kousky těsta jako na buchty, na ně položíme připravenou zelnou náplň a zabalíme jako buchty.

Vložíme na pomazaný plech, potřeme máslem a pečeme. Upečené zelníky sypeme cukrem.

Ludmila Beranová, Děčín

Závin ze zelí

Potřebujeme

  • listové těsto
  • 20 dkg měkkého salámu
  • 15 dkg uzeného nebo anglické slaniny
  • 1 červenou a 1 žlutou papriku
  • balíček kysaného zelí
  • vegetu
  • drcený kmín

Jak na to

Těsto rozválíme, poklademe plátky salámu a uzeného, posypeme překrájeným okapaným zelím, nadrobno pokrájenými paprikami, posypeme vegetou a drceným kmínem. Zavineme a dáme na plech.

Konce závinu pevně přitiskneme a pečeme v troubě dozlatova. Závin je výborný horký i studený.

Kocková Zdena, Horní Žďár

Bramborové šátečky plněné zelím

Potřebujeme

na náplň

  • 5 dkg másla
  • 1 cibuli
  • 10 dkg uzeného masa
  • 200 g sterilovaného zelí
  • sůl
  • kmín
  • 6 dkg slaniny

na těsto

  • 3/4 kg brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 25 dkg hladké mouky

Jak na to

Zpěníme na sádle drobně nakrájenou cibuli. Osmahneme nakrájené uzené, vložíme zelí, přisolíme a okmínujeme. Náplň dusíme do poloměkka.

Z vařených brambor zaděláme těsto, rozválíme je na plát, nakrájíme čtverce, do středu dáme lžičku zelné náplně, přeložíme do šátečku a kraje dobře stiskneme.

Šátečky vaříme v osolené vodě 8 až 10 minut. Okapané dáme na talíř a polijeme rozškvařenou slaninou.

Reindlová Helena, Liberec-Kristiánov