Zelí by v našem jídelníčku nemělo chybět, protože se řadí k superpotravinám a je nejen zdravé, ale i velice chutné. Je nedílnou součástí mnoha českých pokrmů, které by bez zelí neměly ten správný šmrnc. Zelí je perfektní antioxidant s pěknou dávkou vitaminů a minerálních látek.

Pokud dáte přednost zelí, udělejte si řízky pro šetřílky podle receptu na videu:

Zdroj: Youtube

Zelí po celý rok na každém jídelním stole

Častá a pravidelná konzumace zelí má velký význam pro lidské zdraví. V čerstvém zelí je obsaženo velké množství draslíku, síry, vápníku, chlóru, fosforu a mnoho dalších důležitých prvků. Především právě teď v zimním období se hodí dávka silně obsaženého vitamínu C, kterého zelí obsahuje dvakrát víc než třeba citrony.

Pokud si dopřejete zelí i v syrové formě, dostanete do těla také kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin A i E a také řadu vitaminů skupiny B. Zelí zároveň neobsahuje tuk, ani cholesterol a má poměrně vysoký obsah vlákniny.

Jednoduchý a nepřekonatelně chutný zelný řízek

Nadchne nejen vegetariány, ale i „masožravce". Jeho chuť je naprosto jedinečná a hodí se k němu i různé omáčky a dipy.

Omytou hlávku zelí zbavte vnějších nevzhledných listů a pokrájejte si z ní 500 g nudliček. Vložte je do hrnce, zalijte 4 sklenicemi vody a dejte na plotýnku nastavenou na nejvyšší stupeň. Zelí vařte tak 10 minut a pravidelně jím promíchávejte. Následně zelí sceďte a nechte vychladnout.

Mezitím si na pánvi na rostlinném oleji usmažte 2 najemno pokrájené cibule, 2 stroužky rozmačkaného česneku a zlehka je orestujte.

Do mísy se zelím přidejte 3 celá syrová vejce, osmahlou cibulku s česnekem, 4 lžíce mouky, sůl dle chuti, 1 lžičku mleté ​​červené papriky a špetku černého pepře. Směs řádně promíchejte a můžete jít smažit na pánvi s předem rozpáleným olejem. Zelné řízky opečte z obou stran dozlatova. Na závěr můžete každý kus vysušit od oleje papírovým ubrouskem.

Kombinujte i s další zeleninou

Pokud chcete mít zelné řízky pokaždé jiné, můžete tuto klasiku občerstvit tím, že recept obohatíte další vhodnou či oblíbenou zeleninou. Výborně se do směsi hodí mrkev, květák, kapusta, cuketa i lilek.

Udělejte si skvělý jogurtový dip

K zelnému řízku je výborným doplňkem svěží jogurtový dip. Dejte si do misky 3 polévkové lžíce kvalitního jogurtu, přisypte pokrájený, nejlépe čerstvý, kopr, nastrouhanou salátovou okurku a vše řádně promíchejte. Dochutit můžete dle vašich potřeb, například červenou mletou paprikou, sezamovými semínky či pár kapkami citronové šťávy. Nezbývá, než popřát dobrou chuť!

Zdroje: www.vareni.cz, www.vareni.cz, www.zdravezdravi.cz