Polévka z červené řepy

  • 1/2 kostky zeleninového vývaru
  • 1 menší cibulka
  • 1—2 malé červené řepy
  • 1 lžička hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 žloutek
  • sůl
  • troška citronové šťávy

Zeleninovou kostku povaříme v 0,5 l vody. Na pánvičce osmažíme nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou červenou řepu, vše zasypeme hladkou moukou a 20 minut povaříme ve vývaru.

V mléce rozšleháme žloutek, vlijeme jej do polévky, kterou minutu povaříme. Nezapomeneme ji osolit a ochutit citronovou šťávou

Jitka Marková, Kunštát

Zeleninové kari

  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g brambor
  • 250 g rajčat
  • 250 zelených fazolových lusků
  • sůl
  • 1 lžíce kari
  • citronová šťáva

Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na másle, přimícháme kari a na mírném ohni vše asi minutu dusíme. Poté přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, podlijeme troškou vývaru nebo horké vody, přidáme zelené fazole, promícháme a 10 minut dusíme.

Pak přidáme na kostky nakrájené brambory, osolíme je a vše dál dusíme, až směs změkne. Zeleninové kari odstavíme a dochutíme je citronovou šťávou.

Magdaléna Lakotová, Banská Bystrica

Zapékané celerové roládky s uzeninou

  • 1 velký celer
  • sůl
  • citronová šťáva nebo ocet
  • ostrý kečup

na náplň

  • kečup nebo hořčice
  • lančmít nebo uzenina (párek, kabanos, točený salám ap.)

Celer oloupeme a uvaříme do poloměkka v osolené a okyselené vodě (celer musí zůstat pružný). Nakrájíme z něj plátky silné 5 mm, které pomázneme kečupem nebo hořčicí a poklademe je proužky lančmítu či uzeniny.

Plátky srolujeme, propíchneme jehlou, naskládáme do pekáče, podlijeme troškou vroucí vody, ve které rozmícháme 2 lžíce ostrého kečupu a vše zapečeme. Roládky podáváme s bramborovou kaší.

Olga Bergerová, Praha

Paprikový džuveč

  • Zelenina v mikrovlnce: Výhodou této tepelné úpravy je, že netrvá dlouho a nesnižuje tolik obsah vitaminů v pokrmu.

    400 g zelených paprik
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 100 g brynzy
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • pažitka

Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na nudličky, vložíme do misky s olejem, přidáme drobně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme a přikryté dusíme 6 minut při plném výkonu mikrovlnné trouby.

Přidáme rozdrobenou brynzu, zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a pečeme další 3 minuty. Džuveč necháme dojít ještě asi 2 minuty a podáváme jej s bramborem.

Dušená rajčata se sýrem

  • 8 středních rajčat
  • 4 lžíce strouhaného sýra
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce másla

Rajčata nakrájíme na poloviny a položíme je vedle sebe na plochou misku. Povrch rajčat potřeme směsí z másla, sýra a strouhanky. Zapékáme je pak asi 3 minuty při plném výkonu mikrovlnné trouby, až se sýr rozpustí a poté je necháme dojít.

Dušená rajčata jsou výbornou rychlou teplou svačinou či lehkou večeří.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Vegetariánský hrnec

  • 1/2 brokolice
  • 1 menší cuketa
  • 1 menší lilek
  • 2 mrkve
  • 2 papriky
  • 1 feferonka (můžeme vynechat)
  • 2 velká rajčata
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu nebo mateřídoušky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a drcený bílý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g sýra (mozzarella, čerstvý kozí)

Keramický hrnec i s poklicí namočíme a necháme jej, aby dobře nasáknul vodu. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Do hrnce nalijeme lžíci oleje, nasypeme polovinu nasekané cibule a česneku, navrstvíme ostatní zeleninu, zalijeme ji citronovou šťávou, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a nakonec zbylou cibulí a česnekem.

Zakrytý hrnec dáme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme jej tam půl hodiny. Pak hrnec odkryjeme, vodu, kterou pustí zelenina, můžeme slít, zeleninu posypeme sýrem a zapečeme, až se na ní sýr rozpustí. Zapečenou zeleninu podáváme s pečivem, vařenou rýží či kuskusem.

Josef Vorel, Hradec Králové

Salát z medvědího česneku

  • 2—3 velké hrsti čerstvých listů medvědího česneku
  • 150 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny

na zálivku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • Medvědí česnek roste na jaře hojně u potůčků a ve vlhkých lesích. Jeho listy vydávají intenzivní vůni a mají léčivé účinky (podporují chuť k jídlu, trávení a tvorbu krve).

    2 lžíce kremžské hořčice

Listy česneku opereme, necháme okapat, nakrájíme je na proužky a vmícháme do nich zálivku tak, aby listy obalila.

Salát nakonec posypeme kostičkami uzeného orestovanými na pánvi.

Helena Žilová, Heřmanovice

Zelenina s volskými oky

  • 1 cuketa
  • 1/2 květáku
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 červené papriky
  • 8 stroužků česneku
  • 2 slabé pórky
  • olej
  • čerstvé bylinky (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn)
  • 100 g tvrdého sýra
  • 8 vajec

Do pekáče vyloženého pečicím papírem rozložíme na kousky nakrájenou zeleninu, osolíme a opepříme ji, zakapeme ji olejem, posypeme najemno nakrájenými bylinkami a vše pečeme 15 minut v předehřáté troubě při 200 °C.

Poté do zeleniny vymícháme kolečka pórku a zeleninu pečeme dalších 10 minut.

Posypeme ji nastrouhaným sýrem, který necháme rozpustit, navrch rozložíme volská vejce, osolíme je a opepříme a necháme je dojít v již vypnuté, ale ještě horké troubě. Pečenou zeleninu podáváme s pečivem.

Věra Horejšová, Kralovice

Špenátové smaženky

  • 1 balíček mraženého špenátu
  • česnek podle chuti
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 50 g polohrubé mouky
  • případně 1 cibule
  • strouhanka
  • chléb na topinky
  • sýr na posypání (niva, tvrdý sýr)
  • sůl a pepř
  • tuk na smažení

Rozmražený špenát dáme do mísy, přidáme vejce, podrcený česnek, sůl, mléko, mouku, (můžeme i nastrouhanou cibuli), pepř a promícháme.

Strouhankou upravíme hustotu na řidší kaši a v pánvi na oleji z ní usmažíme z obou stran menší placky.

Položíme je na předem osmažené topinky potřené česnekem a posypeme hrubě nastrouhaným sýrem.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Foto Jiří Poláček