Polévka z červené řepy
- 1/2 kostky zeleninového vývaru
- 1 menší cibulka
- 1—2 malé červené řepy
- 1 lžička hladké mouky
- 200 ml mléka
- 1 žloutek
- sůl
- troška citronové šťávy
Zeleninovou kostku povaříme v 0,5 l vody. Na pánvičce osmažíme nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou červenou řepu, vše zasypeme hladkou moukou a 20 minut povaříme ve vývaru.
V mléce rozšleháme žloutek, vlijeme jej do polévky, kterou minutu povaříme. Nezapomeneme ji osolit a ochutit citronovou šťávou
Jitka Marková, Kunštát
Zeleninové kari
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 250 g brambor
- 250 g rajčat
- 250 zelených fazolových lusků
- sůl
- 1 lžíce kari
- citronová šťáva
Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na másle, přimícháme kari a na mírném ohni vše asi minutu dusíme. Poté přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, podlijeme troškou vývaru nebo horké vody, přidáme zelené fazole, promícháme a 10 minut dusíme.
Pak přidáme na kostky nakrájené brambory, osolíme je a vše dál dusíme, až směs změkne. Zeleninové kari odstavíme a dochutíme je citronovou šťávou.
Magdaléna Lakotová, Banská Bystrica
Zapékané celerové roládky s uzeninou
- 1 velký celer
- sůl
- citronová šťáva nebo ocet
- ostrý kečup
na náplň
- kečup nebo hořčice
- lančmít nebo uzenina (párek, kabanos, točený salám ap.)
Celer oloupeme a uvaříme do poloměkka v osolené a okyselené vodě (celer musí zůstat pružný). Nakrájíme z něj plátky silné 5 mm, které pomázneme kečupem nebo hořčicí a poklademe je proužky lančmítu či uzeniny.
Plátky srolujeme, propíchneme jehlou, naskládáme do pekáče, podlijeme troškou vroucí vody, ve které rozmícháme 2 lžíce ostrého kečupu a vše zapečeme. Roládky podáváme s bramborovou kaší.
Olga Bergerová, Praha
Paprikový džuveč
- 400 g zelených paprik
Zelenina v mikrovlnce: Výhodou této tepelné úpravy je, že netrvá dlouho a nesnižuje tolik obsah vitaminů v pokrmu.
- 1 cibule
- 2 vejce
- 100 g brynzy
- 100 ml mléka
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
- pažitka
Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na nudličky, vložíme do misky s olejem, přidáme drobně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme a přikryté dusíme 6 minut při plném výkonu mikrovlnné trouby.
Přidáme rozdrobenou brynzu, zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a pečeme další 3 minuty. Džuveč necháme dojít ještě asi 2 minuty a podáváme jej s bramborem.
Dušená rajčata se sýrem
- 8 středních rajčat
- 4 lžíce strouhaného sýra
- 3 lžíce strouhanky
- 2 lžíce másla
Rajčata nakrájíme na poloviny a položíme je vedle sebe na plochou misku. Povrch rajčat potřeme směsí z másla, sýra a strouhanky. Zapékáme je pak asi 3 minuty při plném výkonu mikrovlnné trouby, až se sýr rozpustí a poté je necháme dojít.
Dušená rajčata jsou výbornou rychlou teplou svačinou či lehkou večeří.
Stanislav Bílý, České Budějovice
Vegetariánský hrnec
- 1/2 brokolice
- 1 menší cuketa
- 1 menší lilek
- 2 mrkve
- 2 papriky
- 1 feferonka (můžeme vynechat)
- 2 velká rajčata
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu nebo mateřídoušky
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a drcený bílý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g sýra (mozzarella, čerstvý kozí)
Keramický hrnec i s poklicí namočíme a necháme jej, aby dobře nasáknul vodu. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Do hrnce nalijeme lžíci oleje, nasypeme polovinu nasekané cibule a česneku, navrstvíme ostatní zeleninu, zalijeme ji citronovou šťávou, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a nakonec zbylou cibulí a česnekem.
Zakrytý hrnec dáme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme jej tam půl hodiny. Pak hrnec odkryjeme, vodu, kterou pustí zelenina, můžeme slít, zeleninu posypeme sýrem a zapečeme, až se na ní sýr rozpustí. Zapečenou zeleninu podáváme s pečivem, vařenou rýží či kuskusem.
Josef Vorel, Hradec Králové
Salát z medvědího česneku
- 2—3 velké hrsti čerstvých listů medvědího česneku
- 150 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
na zálivku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce kremžské hořčice
Medvědí česnek roste na jaře hojně u potůčků a ve vlhkých lesích. Jeho listy vydávají intenzivní vůni a mají léčivé účinky (podporují chuť k jídlu, trávení a tvorbu krve).
Listy česneku opereme, necháme okapat, nakrájíme je na proužky a vmícháme do nich zálivku tak, aby listy obalila.
Salát nakonec posypeme kostičkami uzeného orestovanými na pánvi.
Helena Žilová, Heřmanovice
Zelenina s volskými oky
- 1 cuketa
- 1/2 květáku
- 1/2 brokolice
- 1/2 žluté papriky
- 1/2 červené papriky
- 8 stroužků česneku
- 2 slabé pórky
- olej
- čerstvé bylinky (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn)
- 100 g tvrdého sýra
- 8 vajec
Do pekáče vyloženého pečicím papírem rozložíme na kousky nakrájenou zeleninu, osolíme a opepříme ji, zakapeme ji olejem, posypeme najemno nakrájenými bylinkami a vše pečeme 15 minut v předehřáté troubě při 200 °C.
Poté do zeleniny vymícháme kolečka pórku a zeleninu pečeme dalších 10 minut.
Posypeme ji nastrouhaným sýrem, který necháme rozpustit, navrch rozložíme volská vejce, osolíme je a opepříme a necháme je dojít v již vypnuté, ale ještě horké troubě. Pečenou zeleninu podáváme s pečivem.
Věra Horejšová, Kralovice
Špenátové smaženky
- 1 balíček mraženého špenátu
- česnek podle chuti
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 50 g polohrubé mouky
- případně 1 cibule
- strouhanka
- chléb na topinky
- sýr na posypání (niva, tvrdý sýr)
- sůl a pepř
- tuk na smažení
Rozmražený špenát dáme do mísy, přidáme vejce, podrcený česnek, sůl, mléko, mouku, (můžeme i nastrouhanou cibuli), pepř a promícháme.
Strouhankou upravíme hustotu na řidší kaši a v pánvi na oleji z ní usmažíme z obou stran menší placky.
Položíme je na předem osmažené topinky potřené česnekem a posypeme hrubě nastrouhaným sýrem.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Foto Jiří Poláček