Zeleninový hrnec

Potřebujeme

  • 600 g brambor
  • 1 kořen petržele
  • svazek mrkve
  • 1 malý celer
  • 1 kedlubnu
  • čtvrtku kapusty
  • půlku malého květáku
  • hrst cukrového hrášku nebo hrášků
  • snítku celerové a libečkové natě
  • lžíci oblíbené kořenicí směsi
  • sůl a pepř

Jak na to

Brambory, petržel a mrkev oškrábeme, celer a kedlubnu oloupeme. Připravenou zeleninu dáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou kapustu, rozebraný květák, hrášek, snítku celerové a libečkové natě.

Posypeme kořením, osolíme, opepříme, zalijeme vodou tak, aby zelenina byla těsně potopená. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 12 až 15 minut doměkka.

Hana Macháčková, Brno

Vařený chřest s bylinkovým přelivem

Na 4 porce potřebujeme

  • 400 g chřestu
  • citron
  • máslo
  • cukr
  • 40 g směsi jemně posekaných bylinek
  • mletý zázvor
  • sůl

Jak na to

Chřest oloupeme, stonky svážeme do otýpky a nastojato postavíme do hrnce s osolenou vodou. Přidáme plátek citronu, lžičku másla, špetku cukru a chřest povaříme 10—15 minut.

Mezitím si připravíme přeliv: 80 g másla smícháme s bylinkami, ochutíme citronovou šťávou, mletým zázvorem a solí.

Měkký chřest necháme okapat, rozdělíme jej na nahřáté talíře, obložíme horkými bramborami a přelijeme bylinkovým máslem.

Olga Štěpničková, Praha 2

Pečené papriky plněné sýrem

Potřebujeme

  • 6 větších paprik
  • 1/2 kg ovčího sýra (brynzy)
  • 3 vejce
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • hladkou mouku
  • tuk na pečení

Jak na to

Papriky opatrně opečeme na tuku, aby nepopraskaly, zbavíme je jader a naplníme rozmačkaným ovčím sýrem smíchaným s vejci a petrželkou.

Naplněné lusky obalíme v mouce a dozlatova je opečeme na pánvi na rozpáleném tuku. Podáváme s čerstvým chlebem a rajčatovým salátem.

Placičky z pastináku s omáčkou z nivy

Potřebujeme

  • 500 g pastináku
  • sůl
  • 4 zrnka pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • bobkový list
  • špetku tymiánu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce strouhaného sýra
  • špetku koření kari
  • mouku na obalení
  • olej

na omáčku

  • šálek zakysané smetany
  • 2 lžíce krájené pažitky
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř
  • 150 g strouhané nivy

Jak na to

Očištěný pastinák nakrájíme a uvaříme v osolené vodě s kořením. Měkký dáme okapat a rozmělníme vidličkou. Přidáme vejce, mouku, sýr, kari koření a dle chuti přisolíme. Je-li směs řídká, přidáme trochu mouky.

Tvarujeme malé ploché placičky, obalíme je v mouce a osmažíme na oleji. Podáváme s brambory přelité omáčkou z nivy.

Omáčka: Smetanu spojíme s pažitkou, lisovaným česnekem, nastrouhanou nivou a směs dochutíme pepřem.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Cuketový salát s rajčaty

Potřebujeme

  • 300 g hodně mladých malých cuketek
  • 200 g rajčat
  • 250 g zakysané smetany
  • šťávu z půlky citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř

Jak na to

Zakysanou smetanu rozmícháme se solí, pepřem, utřeným česnekem (pokud ho nesnášíme, není třeba), s citronovou šťávou a olejem.

Omyté, osušené cukety a rajčata nakrájíme na kolečka, zalijeme smetanou, lehce promícháme a podáváme.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Kedlubnová polévka s májovkami

Potřebujeme

  • 400 g kedluben
  • 5—7 plodnic čirůvky májovky (podle velikosti) nebo jiných hub
  • 200 g gothajského salámu
  • 30 g tuku
  • 1 cibuli
  • hladkou mouku
  • vegetu
  • sůl

Jak na to

Na tuku zpěníme jemně nasekanou cibuli, zasypeme ji asi dvěma lžícemi mouky a připravíme světlou jíšku, kterou rozšleháme v litru vody. Uvedeme do varu, přidáme na nudličky nakrájené kedlubny a plátky hub a když jsou téměř měkké, přidáme ještě kostičky salámu a kedlubny dovaříme.

Polévku osolíme, dochutíme vegetou a na talíři posypeme jemně nakrájenými středovými lístky kedluben.

Ivan Veselý, Žebrák

Letní zeleninový krém

Potřebujeme

  • 1 středně velkou cuketu
  • 5 rajčat
  • 3—4 brambory
  • 3 mrkve
  • 1 větší cibuli
  • libeček
  • 1 kostku masoxu

Jak na to

Neoloupanou cuketu nakrájíme na plátky, rajské spaříme, oloupeme a nakrájíme, cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Vše vložíme do vroucí vody a přidáme kostku masoxu a několik lístků čerstvého libečku.

Když zelenina změkne, rozmixujeme ji ponorným mixérem, případně ji prolisujeme. Na talíři polévku ozdobíme šlehačkou nebo zakysanou smetanou. V horkých letních dnech polévka bohatě postačí jako oběd.

Jiřina Pouzarová, Telč

Lilky plněné houbami

Potřebujeme

  • 2 velké lilky
  • 200 g čerstvých hub
  • máslo
  • citronovou šťávu
  • pepř
  • mleté koření
  • 1 lžíci strouhanky
  • 150 ml bujonu

Jak na to

Oprané lilky podélně rozpůlíme a krátce je předvaříme. Z lilků vydlabeme dužninu a pokrájíme ji na kostky.

Houby pokrájíme na plátky, podusíme na másle s kořením, smícháme s pokrájenou dužninou z lilků a hmotou plníme vydlabané poloviny lilků, které vložíme do zapékací mísy.

Posypeme strouhankou, na povrch lilků položíme kousky másla, nakonec je mírně zalijeme bujonem a pečeme v troubě při vyšší teplotě.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Zelenina z woku

Potřebujeme

  • 400 g mrkve
  • 1 cibuli
  • 200 g cukrových lusků
  • 2 červené papriky
  • 1 pórek
  • 250 g sójových klíčků
  • asi 4 cm zázvoru
  • 200 g hub shii–také
  • 100 ml zeleninového bujonu
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 lžičku koření kari
  • sójovou nebo ostrou omáčku
  • olej nebo tuk do pánve

Jak na to

Zeleninu omyjeme a nakrájíme, zázvor oloupeme a nastrouháme, houby očistíme a odkrojíme nožičky. Na rostlinném tuku či oleji, případně na másle s několika kapkami oleje v pánvi wok opečeme mrkev, lusky, papriky, pórek a houby.

Vše zalijeme vývarem, přidáme zázvor, med, kari a sójovou omáčku, promícháme a necháme prohřát. Do směsi můžeme přidat nudličky kuřecího či lososového masa orestovaného předtím na tuku.

Věra Jedličková, Radonice

Brynzové placky

Potřebujeme

  • 500 g brambor
  • 300 g brynzy
  • 2 vejce
  • sůl
  • hrubou mouku
  • tuk na smažení

Jak na to

Uvařené brambory nastrouháme, přidáme celá vejce, brynzu, sůl a tolik mouky, abychom mohli vyválet těsto. Z něj vykrajujeme placičky, které rychle smažíme na tuku a podáváme je se salátem nebo dušenou zeleninou.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Zapečená zelenina Horehron

Potřebujeme

  • 600 g sezonní zeleniny
  • 300 g brambor
  • 4 vejce
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 50 g tuku na pečení
  • 1 větší cibuli
  • sůl, mletý černý pepř a muškátový oříšek
  • 50 g tuku na vymazání formy
  • 30 g strouhanky
  • 500 ml sladké smetany

Jak na to

Očištěnou a omytou zeleninu uvaříme v malém množství vody (vývar použijeme na polévku). Nakrájenou cibuli mírně osmahneme, všechny složky umeleme, osolíme, okořeníme, přidáme strouhaný muškátový oříšek, vejce, škrob a vypracujeme těsto, které vložíme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Povrch zarovnáme, přelijeme smetanou a zapečeme ve vyhřáté troubě.

Zapečenou zeleninu podáváme s koprovou, křenovou nebo houbovou omáčkou.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica, Slovensko

Foto Jiří Poláček