Salát z grilovaných cuket
Zdroj: Magdanatka / Shutterstock.com

Patero letních salátů: s kedlubnami, fazolkami, grilovanou cuketou i masem

Nastává období roku, ve kterém jako skvělé jídlo poslouží i samotný salát. Zvláště do něj kromě zeleniny přidáme třeba vejce nebo grilované maso. Lehčí zas poslouží jako skvělá příloha.

Kedlubnový salát s vejci a česnekem

5 kedlubnů, 4 natvrdo uvařená vejce, podle chuti nasekaná pažitka, mladé kedlubnové lístky, bílý chléb nebo veka, 3 stroužky česneku, pažitka; na zálivku: citronová šťáva, ocet, olej, pepř, strouhaný muškátový oříšek, cukr a sůl – vše podle chuti

Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme nasekanou pažitku a kedlubnové lístky, nakrájená vejce a vše promícháme. Z uvedených surovin umícháme zálivku, kterou zalijeme kedlubnovou směs. Bílé pečivo nakrájíme na kostičky, které osmažíme na mírném ohni a promícháme s utřeným česnekem. Salát rozdělený do misek posypeme česnekovými krutony a ozdobíme nasekanou pažitkou.

Milena Novotná, Olešnice

Nahrubo nastrouhané kedlubny jsou skvělým základem salátů

Bramborový salát se žloutkovou majonézou

brambory uvařené ve slupce, mladá cibulová nať, vejce uvařená natvrdo, olej, hořčice, citronová šťáva, cukr, sůl, mletý pepř – vše podle potřeby

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vsypeme do mísy a přidáme k nim nakrájenou cibulovou nať. Vejce oloupeme, vyjmeme z nich žloutky, rozdrtíme je v misce vidličkou, přidáme několik lžic oleje a plnotučné hořčice, osolíme je, ochutíme cukrem a pepřem na špičku nože a ze všeho umícháme hladkou majonézu. Bílky nakrájíme na kostičky, přidáme je do mísy k bramborám a cibulové nati, přidáme žloutkovou majonézu a salát řádně promícháme. Podáváme jej jako přílohu k masu nebo samotný s pečivem.

Jiřina Pouzarová, Tábor

Salát z grilovaných cuket

4 menší cukety, olivový olej, 50 g piniových semínek nebo hrst nasekaných vlašských ořechů, 250 g cherry rajčátek, 50 g strouhaného parmazánu; na česnekovou pastu: 4 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, citronová šťáva

Česnek prolisujeme a smícháme s olejem, osolíme, opepříme a pastu dochutíme citronovou šťávou. Cukety podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme je a necháme odležet. Pak je osušíme utěrkou, potřeme česnekovou pastou a na lehce vymaštěné grilovací pánvi opečeme dozlatova. Cukety vyjmeme z pánve a vložíme do mísy. V pánvi opražíme piniové oříšky a nakonec narychlo opečeme na polovinu překrojená rajčátka. Oříšky a rajčátka přidáme k cuketám. Vše doplníme zbylou česnekovou pastou a zlehka promícháme. Salát na talíři posypeme parmazánem.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Salát z fazolek a rajčat je výtečný i teplý, zlehka orestovaný

Fazolkový salát

200 g zelených fazolek, 2-3 rajčata, 1 cibule; na zálivku: 1 lžíce octa nebo citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, špetka soli

Očištěné fazolky uvaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a dáme vychladnout. Poté je nakrájíme do mísy, přidáme k nim nakrájená rajčata, na kolečka nakrájenou cibuli a vše zalijeme zálivkou umíchanou z uvedených surovin. Salát promícháme, vychladíme a podáváme s pečivem.

Drahomíra Kramolišová, Halenkov

Zeleninový s grilovaným masem

500 g nízké roštěné (může být i pupek bez kosti nebo veverka), 2 lžičky dijonské hořčice, miska směsi listových salátů, 1 paprika, 2 jarní cibulky, 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru; na zálivku: šťáva z 1 citronu, 6 lžic oleje, 1 svazek zelené petrželky, mořská sůl, čerstvě drcený barevný pepř

Maso lehce naklepeme po celé ploše hladkou stranou paličky, potřeme ho solí, pepřem, hořčicí, částí oleje a necháme ho rozležet v chladu nejlépe do druhého dne. Maso pak opečeme z každé strany asi 10 minut na rozpáleném grilu, necháme je částečně zchladnout a pak je nakrájíme na tenké plátky. Saláty vypereme, vytřepeme z nich vodu, přidáme k nim oloupanou mrkev nakrouhanou škrabkou na tenké plátky, z vrchní strany oloupaný řapík nakrájený najemno, přidáme i očistěnou a na jemné nudličky nakrájenou papriku a na tenká kolečka nakrájenou cibulku. Salát zalijeme zálivkou připravenou z uvedených surovin, zlehka ho promícháme, rozdělíme na talíře, kde jej doplníme plátky grilovaného masa.

Milan Janek, Jihlava

Akční letáky