Cuketové zelí

Řešení pro velkou úrodu i pro citlivé zažívání – na rozdíl od běžného zelí nenadýmá.

Na cca 4 sklenice:

  • 2 velké cibule
  • 3 větší cukety
  • 1 lžíce hrašky na zahuštění
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžíce sádla
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli

Cibuli si oloupeme, nakrájíme na tenké proužky. Cukety omyjeme, oloupeme (malé nemusíme loupat), vydlabeme semennou část a dáme pryč a nastrouháme nahrubo. V rendlíku si rozpálíme sádlo, přisypeme cibuli, přidáme špetku soli a pozvolna dozlatova restujeme. Přidáme nastrouhanou cuketu, cukr, sůl, ocet a kmín. Podlijeme naběračkou vody a zasypeme hraškou. Promícháme a necháme krátce podusit. Ještě teplé plníme do čistých, vymytých suchých sklenic, zavíčkujeme a sterilovat stačí při 80 °C na 8 minut.

Co to je hraška?

Hraška je směs hrachu, obilovin a trochy koření, ideální pro zahušťování bez použití mouky. Uplatnění najde tedy v bezlepkové stravě, ale i všude tam, kde se cílí na odlehčení jídelníčku. Jde o ryze český produkt, v kterém nenajdete žádné syntetické a uměle geneticky modifikované ingredience. Hraškou se tak přirozeně dá bez dopadu na výslednou chuť zahušťovat omáčky a polévky, funguje však skvěle i coby pojivo do těst místo vajec nebo se dá využít také na obalování řízků.

Zelí s červenou řepou

Extra porce vitaminů v jedné sklenici na nadcházející zimu.

Na cca 3 až 5 sklenic:

  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 1 kg červené řepy
  • 0,5 kg cibule
  • 500 ml vody
  • 200 ml octa
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 čajová lžička kmínu

Červenou řepu omyjeme a dáme vařit do hrnce s vodou, přivedeme k varu, osolíme a nechám povařit zhruba hodinu. Mezitím si očistíme zelí a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme a nasekáme rovněž na slabé proužky. Uvařenou řepu scedíme, zchladíme ve studené vodě, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V rendlíku si svaříme nálev z vody, octa, soli a cukru. Přidáme zelí s cibulí a krátce povaříme, přisypeme kmín a nastrouhanou řepu. Naplníme do vymytých, čistých suchých sklenic, dolijeme, pokud zbyl nálev, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C zhruba 20 minut.

Kedlubnové zelí

Šťavnatá obměna klasického zelí si získá každého svou křupavostí.

Na cca 3 sklenice:

  • 3 velké kedlubny
  • 250 g sterilovaného bílého hlávkového zelí
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na nahrubo. Kedlubny oloupeme a nastrouháme na dlouhé tenké proužky. V rendlíku si na sádle necháme zesklovatět cibuli spolu s kmínem a solí, pozvolna doměkka. Přisypeme zelí a kedlubnu, promícháme a zvolna dusíme za občasného míchání. Dle potřeby občas trochu podlijeme vodou. Zasypeme moukou a důkladně rozmícháme tak, aby nikde nezůstaly hrudky. Dochutíme octem, osladíme cukrem, případně dosolíme dle potřeby. Naplníme do vymytých, čistých suchých sklenic, dolijeme, pokud zbyl nálev, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C zhruba 20 minut.